Cara merawat radang usus buntu - GueSehat.com

Seiring berjalannya waktu, keluarga kelihatan gelisah.

"Benarkah doktor ini memerlukan pembedahan?" tanya ibu kanak-kanak itu dengan ekspresi gelisah, "Tidakkah anda boleh menunggu?"

Saya telah menerangkan beberapa saat sebelum ini mengenai persiapan untuk operasi anak tetapi nampaknya itu tidak mencukupi untuk ibu. "Ya, puan," kataku sambil melirik anak yang tidak selesa dengan kesakitan. "Seperti yang dijelaskan sebelumnya, jika berlubang (luka usus), ia harus dibuka kerana cairan usus dapat keluar, Bu." Saya sekali lagi cuba menjelaskan dengan perlahan. Memang sukar untuk diterima oleh ibu bapa pesakit. Terutama apabila anda mendengar kata pembedahan.

Pada sebelah petang hari sebelumnya, kanak-kanak itu hanya datang dengan keluhan muntah berkali-kali. Kerana keadaannya masih baik, akhirnya diputuskan untuk menjadi pesakit luar dan diberi ubat anti muntah. Namun, setelah mengambil ubat tersebut, aduan muntah masih ada dan tidak dapat makan dan minum. Akibatnya, pesakit disarankan untuk dimasukkan ke hospital untuk pemerhatian.

Aduan muntah dan sakit perut tidak hilang, jadi doktor memutuskan untuk melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk ultrasound perut. Hasilnya menunjukkan lubang (perforasi), yang diduga berasal dari lampiran pesakit. Oleh itu, kanak-kanak disyorkan untuk dikendalikan secepat mungkin.

Mengapa apendisitis berlaku?

Lampiran adalah bahagian peralihan usus kecil ke usus besar kecil, dan boleh menjadi jalan buntu bagi makanan atau tinja yang masuk ke dalam usus. Lampiran mempunyai ukuran kecil, yang berfungsi menghasilkan salah satu cairan usus.

Sekiranya ada sesuatu yang menyekat kelancaran lampiran, ia boleh menyebabkan keradangan akibat pengumpulan cecair di ruang sempit. Apabila meradang, apendiks dapat menekan bahagian perut yang lain, menyebabkan rasa sakit, terutama sakit di bahagian bawah kanan perut. Sekiranya dibiarkan terlalu lama, apendiks dapat pecah dan menyebabkan keradangan pada seluruh lapisan perut.

Apakah tanda-tanda apendisitis?

Simptom yang paling biasa dialami adalah sakit perut kanan bawah. Kesakitan ini biasanya didahului oleh sakit perut di sekitar solar plexus, yang sering dianggap sebagai pedih ulu hati biasa. Tetapi pada kanak-kanak, biasanya mereka sukar untuk mengatakan dengan jelas di mana sakit perut. Gejala boleh disertai dengan keluhan muntah, penolakan makan dan minum, dan demam. Sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan tanda-tanda di atas, segera berjumpa doktor untuk penilaian lebih lanjut, ya!

Adakah apendiks memerlukan pembedahan?

Cara paling lengkap untuk merawat radang usus buntu adalah membuang bahagian yang meradang. Oleh itu, pembedahan adalah rawatan pilihan. Banyak orang mengatakan bahawa ada penawar untuk radang usus buntu. Namun, sebenarnya beberapa kes dapat 'seolah-olah' hilang kerana pertahanan badan membentuk jaringan di sekitar apendiks yang meradang, sehingga pesakit merasakan gejalanya hilang.

Dalam keadaan ini, pesakit biasanya enggan melakukan pembedahan kerana tidak merasa sakit. Namun, sebenarnya keadaan apendiks yang telah dibalut tisu juga disarankan untuk terus beroperasi pada 4 minggu setelah gejala muncul. Ini berguna untuk mengelakkan keluhan yang sama kerana sakit perut dapat muncul lagi ketika keradangan berlaku lagi. Semoga bermanfaat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found