punca bunyi retak - Saya sihat

Suara retak boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira usia, jantina, dan jenis pekerjaan. Lalu, apa yang menyebabkan bunyi retak?

Setiap orang mempunyai suara, dan sesiapa yang mempunyai suara pasti mengalami kerosakan. Namun, apa yang menyebabkan bunyi retak? Keadaan ini dipengaruhi oleh anatomi laring, nada suara dan kelantangan, udara dari paru-paru, getaran pita suara, dan pergerakan otot di laring.

Apabila Gang Sihat bercakap, menyanyi, atau mengubah nada dan kelantangan, otot laring terbuka dan ditutup, dan pita suara mengetatkan dan melonggarkan. Apabila suara anda bertambah baik, pita suara menutup dan mengetatkan. Apabila suara diturunkan, pita suara terbuka dan longgar.

Punca suara retak boleh berlaku kerana otot-otot diregangkan, dipendekkan, atau diketatkan. Terdapat banyak sebab suara serak. Untuk mengetahui apa-apa, lihat penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Makna suara yang kita buat ketika kita bercinta

Punca Bunyi Pecah

Berikut adalah beberapa penyebab bunyi retak yang paling biasa:

1. Akil baligh

Ini adalah salah satu penyebab suara retak yang paling biasa. Punca bunyi retak ini adalah perkara biasa. Semasa remaja melalui akil baligh, pengeluaran hormon meningkat secara drastik untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan ciri seksual sekunder.

Pertumbuhan ciri seksual sekunder dicirikan oleh pertumbuhan rambut di kawasan seperti ketiak dan kemaluan, serta pertumbuhan payudara dan testis. Beberapa perkara juga boleh berlaku pada kotak suara selama ini, seperti:

 • Laring bergerak ke kerongkong
 • Pita suara membesar dan menebal
 • Otot dan ligamen di sekitar laring tumbuh
 • Selaput lendir di sekitar pita suara berpisah menjadi lapisan baru

Perubahan saiz, bentuk, dan ketebalan secara tiba-tiba ini dapat mengacaukan pergerakan pita suara semasa anda bercakap. Ini menyebabkan otot-otot di tekak menjadi kencang atau hilang kawalan, sehingga menyebabkan bunyi retak.

2. Suara Meningkat atau Menurunkan

Pita suara berasal dari pergerakan otot krikotiroid. Sama seperti otot lain, cricothyroid paling baik digunakan secara perlahan, berhati-hati, dan bersenam. Sekiranya digunakan terlalu tiba-tiba atau tanpa pemanasan, otot dapat mengencangkan dan sukar bergerak.

Sekiranya anda menaikkan atau menurunkan suara secara agresif, otot laring dapat mengetatkan, meregang, melebar, atau mengecut terlalu cepat. Ini boleh menjadi penyebab suara retak kerana otot krikotiroid bergerak dengan cepat untuk membuat peralihan antara volume atau suara yang rendah dan tinggi.

3. Lesi pita suara

Lesi atau kecederaan pada pita suara juga merupakan salah satu penyebab suara retak. Bercakap, bernyanyi, atau berteriak untuk jangka masa yang panjang boleh menjengkelkan pita suara dan bahkan merosakkan tisu mereka, menyebabkan kecederaan atau luka.

Apabila lesi sembuh, pita suara mengeras, menyebabkan nodul. Lesi juga boleh disebabkan oleh refluks asid, alergi, atau jangkitan sinus. Nodul dapat mempengaruhi kelenturan dan ukuran pita suara. Ini boleh menjadi penyebab bunyi retak.

4. Dehidrasi

Dehidrasi juga boleh menjadi penyebab suara retak. Kerana pita suara memerlukan kelembapan untuk bergerak dengan betul. Sekiranya anda tidak minum lama, pita suara anda tidak dapat bergerak dengan lancar.

Sebenarnya, pita suara boleh berubah ukuran atau bentuknya secara tidak teratur semasa anda bercakap atau menyanyi kerana dehidrasi. Selain tidak minum cukup air, anda juga boleh mengalami dehidrasi daripada minum kafein dan alkohol. Sebabnya, kedua-duanya adalah diuretik, yang bermaksud mereka cenderung membuat anda mengeluarkan lebih banyak air kencing.

5. Laringitis

Laringitis adalah keradangan pada pita suara atau otot laring. Laringitis adalah salah satu penyebab suara retak. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi juga boleh terjadi jika anda terlalu banyak menggunakan suara.

Laringitis biasanya berlangsung dalam jangka masa yang pendek kerana terlalu banyak atau jangkitan pada laring. Walau bagaimanapun, keradangan yang disebabkan oleh sebab jangka panjang, seperti pencemaran udara, merokok, atau refluks asid, boleh menyebabkan laringitis kronik, yang sukar dirawat.

6. Cemas atau Bimbang

Rasa cemas atau risau juga boleh menjadi penyebab suara retak. Sebabnya, kedua-duanya boleh menyebabkan otot di seluruh badan menjadi tegang, termasuk otot laring. Apabila otot mengetatkan dan berkontraksi, kebebasan bergeraknya berkurang. Ini menyekat pergerakan pita suara, yang boleh menyebabkan suara retak.

Baca juga: Wanita Ini Tidak Boleh Mendengar Suara Lelaki!

Bagaimana Menangani Bunyi Keretakan?

Sekiranya akil baligh adalah penyebab suara anda retak, maka tidak perlu risau. Kemungkinan keadaan akan berhenti ketika anda berusia 20-an.

Sekiranya suara anda retak disebabkan oleh sebab lain, berikut adalah beberapa petua untuk mengurangkan atau memperbaikinya:

 • Minum banyak air: minum sekurang-kurangnya 2 liter sehari untuk memastikan tekak tetap lembap, terutamanya jika anda tinggal di kawasan yang mempunyai udara kering. Sekiranya anda sering menyanyi dan bercakap, minum air pada suhu sederhana. Sebabnya, minum air sejuk dapat membataskan pergerakan otot laring.
 • Elakkan menukar kelantangan secara tiba-tiba.
 • Hangatkan suara anda, misalnya dengan melakukan latihan vokal.
 • Cuba senaman pernafasan: untuk membantu mengekalkan kawalan volume, udara, dan kapasiti paru-paru.
 • Ambil ubat batuk: terutamanya jika anda mengalami batuk atau laringitis.

Cegah Bunyi Keretakan

Setelah mengetahui punca suara retak, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui pencegahannya. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bunyi retak:

 • Berhenti merokok: bahan kimia dalam rokok boleh menyebabkan kecederaan pada tekak.
 • Mengurangkan tekanan dan kegelisahan: lakukan apa sahaja yang membuat anda merasa tenang dan santai sebelum bercakap atau menyanyi, seperti meditasi, mendengar muzik, atau yoga.

Bilakah Memanggil Doktor?

Bunyi retakan yang berlaku sekali atau dua kali tidak perlu dibimbangkan, terutamanya jika anda masih muda dan cergas. Tetapi jika suara anda sering retak, walaupun anda telah melakukan pelbagai perkara untuk memperbaikinya, anda mesti berjumpa doktor untuk mengesan masalahnya.

Berikut adalah beberapa gejala yang harus anda perhatikan dan periksa dengan doktor anda:

 • Sakit ketika bercakap atau menyanyi
 • Batuk yang tidak hilang
 • Rasa seperti saya mesti selalu membersihkan tekak saya
 • Batuk darah
 • Serak yang berlangsung selama berminggu-minggu
 • Rasa seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda
 • Sukar ditelan
 • Keletihan

Terdapat pelbagai punca bunyi retak. Sekiranya suara retak anda bertahan lama dan tidak hilang, anda mesti berjumpa doktor. (AY)

Baca juga: Selalunya Terganggu oleh Suara Tertentu? Mungkin Misofonia Semula jadi!

penyebab bunyi pecah

Sumber:

Garis Kesihatan. 6 Sebab Keretakan Suara Anda. Mungkin. 2019.

Perubatan Harian. Mengapa Suara Saya Retak? 3 Punca Tekanan Pita Suara

Kesihatan lelaki. 6 Perubahan Suara Yang Boleh Berlaku Dengan Baik Setelah Anda Melahirkan Akil baligh