Makna Generasi Sandwic - GueSehat.com

Apabila anda mendengar perkataan 'sandwic', Gang Sihat pasti membayangkan sandwic yang dipenuhi dengan sayur-sayuran, ham, dan keju. Istilah generasi sandwic diciptakan oleh Dorothy Miller pada tahun 1981. Profesor dan pengarah praktikum University of Kentucky, Amerika Syarikat ini, memperkenalkan istilah generasi sandwic dalam jurnal berjudul Generasi 'Sandwich': Kanak-kanak Dewasa Penuaan.

Dorothy menyebutkan generasi sandwic untuk wanita berusia 30-40 tahun, yang dibebani dengan beban sokongan anak-anak dan orang tua yang tua. Keadaannya disamakan dengan sandwic kerana diperah di sana sini.

Generasi Sandwich Bukan Ditujukan untuk Wanita

Istilah generasi sandwic kembali popular dan berkembang, bukan sahaja untuk wanita, tetapi juga untuk lelaki. Mereka adalah kumpulan yang bekerja bukan sahaja untuk menyediakan diri, tetapi juga untuk menyara anak-anak, ibu bapa dan keluarga mereka. Adakah Geng Sihat termasuk di dalamnya?

Kajian demografi menunjukkan bahawa peratusan generasi sandwic adalah 47% orang dewasa berusia 40-50 tahun, dengan tanggungan ibu bapa berumur 65 tahun ke atas serta tanggungan kanak-kanak. Peningkatan jangka hayat juga mempengaruhi peningkatan bilangan generasi ini.

Berdasarkan data penyelidikan, generasi sandwic rentan terhadap tekanan hidup kerana mereka adalah penyokong utama kehidupan ibu bapa dan anak-anak mereka. Tekanan akan menjadi lebih teruk sekiranya keadaan kewangan tidak mencukupi. Tekanan berterusan juga dapat mengganggu kehidupan keluarga, pekerjaan, dan kehidupan sosial mereka.

Tekanan hidup atau tekanan yang ditunjukkan oleh generasi sandwic termasuk:

  • Keletihan dan rasa bersalah yang berlebihan, yang boleh menyebabkan pengasingan diri dan kemurungan.
  • Kesukaran menguruskan kerja, hobi, dan masa untuk dirinya sendiri.
  • Kesukaran mencari pasangan hidup.
  • Keadaan psikologi bahawaatas dan bawah"Kerana bertarung dalam pelbagai arah setiap hari.

Cara Mengatasi Kemurungan - GueSehat.com

Penyelesaian untuk menanganinya

Sekiranya generasi sandwic mengalami keadaan seperti ini? Sudah tentu tidak. Masih banyak penyelesaian yang boleh anda lakukan untuk menangani keadaan ini! Apa benda itu?

  1. Berkomunikasi dengan ibu bapa. Berkomunikasi seberapa banyak pertolongan yang dapat diberikan kepada ibu bapa perlu dilakukan oleh generasi sandwic. Walaupun menolong ibu bapa adalah kewajiban, anak-anak juga mempunyai keperluan sendiri. Bersikap terbuka kepada ibu bapa dapat membantu mengurangkan beban dan mencari jalan penyelesaian bersama.
  1. Tetapkan keutamaan kewangan. Di sini diperlukan kecerdasan dalam menguruskan jumlah perbelanjaan, sehingga seimbang dengan jumlah pendapatan. Perlu mengutamakan keperluan. Keperluan tersier, seperti rekreasi atau perjalanan ke pusat membeli-belah perlu dipertimbangkan dengan teliti.
  1. Hidup bersama ibu bapa. Sebaik-baiknya, seseorang yang sudah berkahwin boleh hidup berdikari. Namun, memutuskan untuk tinggal bersama ibu bapa anda boleh menjadi taktik untuk menjimatkan perbelanjaan rumah tangga. Perbelanjaan untuk 2 rumah dapat dijimatkan hanya untuk 1 rumah.
  1. Mencari pendapatan pasif. Hanya duduk diam meratapi nasib bukanlah jalan penyelesaian sekiranya kewangan semasa anda tidak mencukupi. Anda boleh melakukan beberapa alternatif untuk mendapatkan pendapatan pasif. Sebagai contoh, dengan memulakan perniagaan yang dapat dijalankan oleh sistem, anda juga boleh bergantung pada aset yang disewa, seperti rumah tumpangan, pangsapuri, atau rumah kedai. Maksudnya, fokus pelaburan adalah pada pembelian aset harta tanah.
  1. Mempunyai perlindungan diri. Kesihatan juga merupakan perkara penting untuk difikirkan. Pastikan anda sebagai pencari nafkah dilindungi dan juga melindungi ibu bapa anda. Anda tidak perlu membeli insurans kesihatan jika anda tidak mampu. Memiliki kesihatan BPJS dan membayar rutin bulanan dapat membantu jika diperlukan pada bila-bila masa.
  1. Bekerjasama dengan rakan kongsi. Bagi anda yang sudah berkahwin, bekerja dengan pasangan anda juga penting. Jangan memikul beban dan tanggungjawab hanya pada diri sendiri. Jangan lupa bahawa pasangan kita juga merupakan generasi sandwic, jadi mereka mesti saling melengkapi.

Untuk Geng Sihat yang akan memasuki generasi ini, mulakan dengan merancang kehidupan anda seawal mungkin. Ajaklah ibu bapa anda untuk merancang persaraan mereka seawal mungkin, agar usia tua mereka akan lebih terjamin dan meringankan beban anda.

Bagaimana, Geng Sihat? Sekiranya anda tergolong dalam generasi sandwic, jangan risau lagi! Ini memang menjadi cabaran bagi generasi sandwic untuk keluar dari tekanan dan menikmati kehidupan, tetapi dapat dilakukan, sungguh! (AS)

Rujukan

Dorothy Miller. Generasi "sandwic": kanak-kanak dewasa dari penuaan. Kerja Sosial. 198

Finansialku.com: Generasi Sandwic? Apakah maksudnya?

Kompas.com: Ingin keluar dari Sandwich Generation Trap, Lihat Petua Ini