Supaya Suami Rasa dihargai - GueSehat.com

Sebagai pasangan suami isteri, Ibu dan Ayah harus saling menghormati. Inilah yang menjadikan perkahwinan berjalan dengan baik. Rasa hormat terhadap Dads sebagai ketua keluarga akan membuatnya bersemangat untuk memenuhi harapan Ibu dan semua anggota keluarga

Apabila anda merasa dihargai, anda tidak akan teragak-agak untuk membuat beberapa keputusan penting. Dia juga yakin bahawa Ibu tidak akan menghinanya dan akan sentiasa menyokongnya sekiranya keputusan yang diambil tidak berjalan sebagaimana mestinya. Jadi, bagaimana anda menunjukkan rasa hormat kepada suami anda, Ibu? Berikut adalah beberapa cara untuk anda melakukannya.

Cara Menunjukkan Penghargaan kepada Suami

Berikut adalah beberapa cara mudah untuk anda menunjukkan rasa hormat kepada ayah anda. Ayuh, dari senarai berikut, masih ada yang anda buat, ya?

1. Minta nasihat dalam membuat keputusan

Melibatkan Ayah dalam setiap proses membuat keputusan akan membuatnya merasa dihargai. Tunjukkan kepada ayah anda bahawa anda menghargai cadangan dan pendapatnya, tetapi jangan memaksanya membuat keputusan berdasarkan keperluan anda.

Contohnya, anda tidak perlu memutuskan menu makan tengah hari atau makan malam atau memilih pakaian dan kasut untuk Ibu. Sebagai gantinya, jemput Ayah untuk membuat keputusan mengenai perkara-perkara yang lebih penting, seperti kewangan keluarga, pendidikan anak-anak, dan seumpamanya.

2. Mengingati pilihan

Perhatikan bagaimana pilihan Ayah dalam banyak cara. Jadi, lain kali Ibu akan memahami dengan baik apa kehendak, harapan, atau citarasa anda. Contohnya, jika anda memerlukan rehat setelah seharian bekerja sebelum bergaul dengan keluarga, hormati dan beri ruang.

3. Beri pujian

Semasa berbincang dengan rakan atau ahli keluarga yang lain, bincangkan beberapa perkara baik mengenai Dads. Namun, ini tidak bermaksud anda harus sombong atau sombong terhadap ayah anda. Pujian ikhlas ini akan banyak mengukuhkan ikatan antara Ibu dan Ayah. Selain itu, pujian juga akan membuat anda merasa dihargai. Perkara lain yang tidak boleh dilepaskan adalah memuji Ayah di hadapan anak-anak. Kerana bagaimanapun, Ayah adalah teladan bagi anak-anak.

4. Fahami apa yang dilakukannya

Lelaki boleh kecewa apabila pasangannya tidak menghargai kemahiran, bakat dan kemampuan mereka. Oleh itu, cubalah memahami dan meminati apa yang anda lakukan.

Jadilah sumber motivasi, agar Ayah akan datang ke Ibu untuk menghiburkannya pada hari-hari yang sukar. Kritikan dan komen negatif mengenai karier dan kehidupan profesionalnya boleh menjejaskan harga dirinya.

5. Berfikiran terbuka

Bersikap terbuka terhadap idea dan pendapat anda. Jangan abaikan nasihatnya kerana itu membuatnya tidak mahu terlibat dalam hidup anda lagi. Meski begitu, lakukan dengan bijak, jangan selalu membuta tuli nasihatnya. Nilai semula sebelum melaksanakannya.

6. Nyatakan kekaguman anda kepadanya

Jangan sekali-kali menyembunyikan kekaguman anda terhadap Ibu untuk Ayah. Anda mungkin mengaguminya, tetapi tidak ada gunanya anda menyembunyikannya. Seorang suami akan sangat menyukai tanda penghargaan daripada isterinya walaupun hanya melalui kata-kata. Mereka akan merasakan bahawa kerja kerasnya untuk keluarga sangat dihargai dan membuatnya termotivasi.

7. Menunjukkan kasih sayang Ibu

Sekiranya anda mendapat anugerah di tempat kerja, beri dia pelukan. Sekiranya anda bersedia menolong anak kecil anda memenangi pertandingan di sekolah, ciumlah dia dan ucapkan terima kasih. Buat Ayah merasa penting dengan sentuhan Mums.

8. Perhatikan nada suara ibu

Semasa berkomunikasi dengan ayah anda, perhatikan nada dan ekspresi anda, terutamanya ketika anda sedang bertengkar. Walaupun anda merasa kecewa, cubalah untuk tidak mengucapkan kata-kata kasar kepada Ayah sebanyak mungkin. Elakkan juga menjerit kepada Ayah kerana itu hanya akan memburukkan lagi keadaan.

9. Jemput perbincangan mengenai keibubapaan

Walaupun ibu lebih kerap bersama anak, jangan lupa Ayah terlibat dalam pendidikan keibubapaan dan anak-anak. Pertimbangkan idea dan pendapatnya kerana mungkin pemikiran Ayah mempunyai sisi yang berbeza dari Ibu dan dapat membuka cakrawala baru.

Baiklah, ini adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menunjukkan rasa hormat pada Ayah. Saling menghormati pasangan anda adalah asas untuk menjaga perkahwinan anda sihat. Mari, mengenai beberapa perkara di atas, adakah anda sudah melaksanakannya, ya? (AS)

Baca juga: 10 Sebab Unik Mengapa Suami dan Isteri Lebih Mirip!

Sumber

Persimpangan Ibu. "Cara Menunjukkan Hormat Kepada Suami Anda: 13 Perkara Asas yang Perlu Anda Cuba".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found