Punca Kaki bengkak pada pesakit kencing manis

Diabetes tidak diurus dengan baik, akan membawa pelbagai komplikasi. Salah satu masalah kesihatan yang sering diadukan oleh pesakit kencing manis adalah pembengkakan kaki. Dari segi perubatan, pembengkakan kaki disebut edema periferal. Bengkak di kaki disebabkan oleh penumpukan cecair di kaki, pergelangan kaki, dan betis.

Rakan diabetes mesti menyedari edema periferal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kerosakan pada kapilari atau peningkatan tekanan yang menyebabkan kapilari bocor cairan ke tisu sekitarnya. Inilah yang menyebabkan kaki membengkak.

Edema juga boleh disebabkan oleh pengekalan atau penahanan cecair yang tidak dapat dikeluarkan oleh tubuh. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh penyakit buah pinggang atau penyakit jantung. Kedua-dua penyakit ini juga merupakan komplikasi diabetes yang tidak terkawal. Apabila kaki tiba-tiba membengkak, biasanya disertai dengan gejala lain, seperti kenaikan berat badan, kekakuan pada sendi, perubahan warna atau perubahan warna pada kulit, dan peningkatan tekanan darah tinggi.

Baca juga: Banyak pesakit diabetes di Indonesia tidak tahu mereka menghidap diabetes

Apa Punca Bengkak di Kaki?

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan pembengkakan kaki. Beberapa jenis ubat juga meningkatkan risiko edema, seperti ubat kortikosteroid, ubat tekanan darah tinggi, dan pil kawalan kelahiran.

Selain itu, pembengkakan atau penahan air juga boleh disebabkan oleh keadaan berikut:

 • Penyakit buah pinggang
 • Kegagalan jantung
 • Sirosis
 • Penyakit tiroid
 • Limfedema
 • Kehamilan
 • Pengambilan makanan yang tinggi natrium juga merupakan salah satu penyebab pembengkakan pada penyakit buah pinggang.

Beberapa ubat diabetes juga boleh menyebabkan edema atau bengkak kaki, terutama thiazolidinediones. Ubat ini tidak boleh diambil secara sewenang-wenangnya, kerana kemungkinan kesannya terhadap kesihatan jantung. Pada dasarnya, ubat ini tidak boleh diambil oleh orang yang mempunyai sejarah kegagalan jantung kongestif.

Orang yang menghidap diabetes mempunyai dua kali risiko penyakit jantung atau kegagalan jantung, termasuk jenis kongestif. Sekiranya rakan diabetes mempunyai neuropati, gejala penyakit jantung atau kegagalan jantung mungkin tidak dapat dirasakan. Jadi, adalah penting bagi Diabestfriends untuk segera memberitahu doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala edema.

Baca juga: Petua Penjagaan Kaki untuk pesakit kencing manis

Merawat Bengkak Kaki

Rawatan untuk edema agak pelbagai, bergantung kepada penyebabnya. Pengekalan air dapat diatasi dengan merawat penyebabnya. Aktiviti fizikal dan diet rendah sodium dapat membantu, terutama jika pembengkakan disebabkan oleh penyakit buah pinggang. Sekiranya anda gemuk, menurunkan berat badan dapat mengurangkan pengekalan cecair.

Sekiranya Diabestfriends mengalami edema, beritahu doktor, supaya dia dapat segera mengesan penyebabnya. Walau bagaimanapun, berikut adalah perkara yang boleh dilakukan oleh rakan diabetes untuk melegakan bengkak pada kaki:

 • Angkat kaki yang bengkak dengan menyokongnya menggunakan bantal atau benda lain yang selamat dan selesa.
 • Gunakan stoking khas untuk menekan pembengkakan (tetapi tanyakan kepada doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai masalah dengan arteri).
 • Sukan
 • Sekiranya rakan-rakan diabetes mempunyai luka, selulit, dermatitis, atau mengalami gatal-gatal di bahagian yang membengkak, segera minta doktor mendapatkan penyelesaian untuk melegakannya.
Baca juga: 4 Jenis Jangkitan Yang Paling Sering Dialami oleh Pesakit Diabetes

Rakan diabetes boleh menurunkan risiko edema dengan mencegah perkembangan penyakit buah pinggang dan kegagalan jantung. Ini dapat dicapai dengan mengawal kadar gula dalam darah, melakukan senaman secara teratur, dan makan makanan yang sihat. Sekiranya teman diabetes terus mengalami edema, berjumpa doktor dengan cara yang betul untuk mengatasinya. Semua pengetahuan mengenai diabetes dan komplikasinya juga dapat dibaca oleh Diabestfriend di Pusat Kesihatan Guesehat.com! (UH / AY)

Sumber:

Diabetes.co.uk. Bengkak (Edema) dan Diabetes - Bengkak di Kaki, Pergelangan Kaki dan Kaki. 2017.

Kesihatan yang Sangat Baik. Hubungan Antara Edema Periferal dan Diabetes. Januari. 2019.