Tidak Mendengar Gejala Presbycusis - GueSehat

"Tuan, saya telah meletakkan data di atas meja, ya," kata seorang pekerja kepada pengurusnya.

"Apa?" jawab pengurus itu. Pekerja itu mengulangi apa yang dia katakan dengan nada sopan. Namun, ternyata bahawa Pengurus, yang sudah berumur 6 tahun, belum memahami apa yang dikatakan oleh pekerjanya.

Akhirnya, dengan hati yang berat, pekerja mengulangi kalimat itu dengan suara separuh menjerit, barulah Pengurus dapat memahami apa yang dia katakan.

Bukan rahsia lagi bahawa Pengurus tidak mendengar dengan baik, jadi komunikasi harus dilakukan dengan suara yang agak keras. Ini kadangkala membuat pekerja tertanya-tanya mengapa pengurus mereka mengalami perkara ini.

Kenali Presbycusis

Ternyata apa yang dialami oleh Pengurus adalah presbycusis. Presbycusis adalah keadaan pendengaran yang berkurang di kedua telinga, terutamanya suara bernada tinggi dan biasanya dialami dari usia 60 tahun. Keadaan ini semakin progresif, sehingga boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

Penyebab presbycusis sangat luas, kerana keadaan ini diklasifikasikan sebagai penyakit degeneratif atau disebabkan oleh penuaan. Faktor penyumbang merangkumi:

 1. Penyakit metabolik, seperti hipertensi, diabetes mellitus, dan hiperkolesterolemia.
 2. Makanan.
 3. Keturunan (genetik).
 4. Terdedah kepada bunyi bising, dan lain-lain.

Penyebab prebicussis diklasifikasikan ke dalam sosiocusis, yang berlaku kerana pengumpulan pendedahan berterusan terhadap bunyi, dan nosocusis, yang disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan tertentu yang mempengaruhi pendengaran dan penyakit metabolik lain.

Gejala Presbycusis

Gejala presbycusis termasuk:

 • Suara-suara di sekeliling terdengar tidak jelas, sehingga mereka tidak memahami isi perbualan, terutama suara anak-anak dan wanita yang cenderung bernada tinggi.
 • Mesti mendengar radio atau televisyen dengan kelantangan tinggi.
 • Kesukaran menentukan arah bunyi.
 • Kesukaran memahami ucapan dalam situasi sesak atau Koktel pesta pekak. Namun, jika sumber suara diperkuat, telinga akan sakit.
 • Tinnitus adalah bunyi deringan, terutama suara bernada tinggi.

Gejala-gejala ini mula muncul pada usia 50-an, tetapi hanya dirasakan oleh penderita pada usia 60-an.

Terapi Presbycusis

Dalam hal ini, dianjurkan untuk mengurangi paparan suara yang keras dan menggunakan alat pelindung telinga, seperti penutup telinga, jika Anda berada di tempat yang bising. Ini berguna untuk mencegah kerosakan pada organ pendengaran. Sekiranya diperlukan, boleh menggunakan pembesar suara semasa menggunakan telefon.

Orang yang menghidap presbycusis harus memakai alat bantu pendengaran, supaya bunyi kecil dan suara kuat masih dapat didengar dengan selesa. Di samping itu, terapi pertuturan boleh dilakukan supaya pesakit terbiasa membaca bibir orang lain untuk membantu pendengaran. Sekiranya alat pendengaran dianggap tidak sesuai, pembedahan boleh dilakukan untuk membantu meningkatkan fungsi pendengaran.

Terapi dengan ubat-ubatan masih kontroversial, kerana tidak ada kajian yang membuktikan keberkesanan ubat-ubatan ini. Beberapa sumber mengatakan terapi dengan antioksidan dapat membantu penghidap presbycusis.

Periksa Pendengaran Anda

Sekiranya anda mengalami perkara berikut, ada kemungkinan anda mengalami masalah pendengaran:

 • Adakah anda kadang-kadang merasa malu untuk bertemu dengan orang lain kerana masalah pendengaran anda?
 • Adakah anda merasa kecewa untuk berkomunikasi dengan orang lain kerana anda sukar mendengar?
 • Adakah anda merasakan pendengaran anda semakin berkurang?
 • Adakah anda menghadapi masalah mendengar suara di pawagam?
 • Adakah anda menghadapi masalah untuk mendengar suara TV atau radio, walaupun orang lain menganggap suaranya cukup kuat?

Sekiranya anda menjawab "ya", anda mesti berjumpa doktor untuk menilai betapa teruknya pendengaran. Ini kerana keadaan ini semakin progresif. Doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal telinga dan pemeriksaan fungsi pendengaran dengan alat khas.