Bantuan Ketika Digigit oleh Serangga -GueSehat.com

Bagi sesetengah orang, serangga bukanlah haiwan yang boleh mengancam diri mereka kerana saiznya yang kecil. Eits, tetapi siapa sangka bahawa di belakang badannya yang kecil, serangga mempunyai 'taktik' yang menggigit dan menyengat yang tidak dapat dipandang ringan, anda tahu.

Di sini, mari kita sebut serangga seperti labah-labah, gigitannya dapat membuat kulit penderita membengkak dan merasa gatal. Atau serangga terbang seperti lebah yang jika disengat dapat membuat kulit terasa panas, sehingga dalam keadaan teruk dapat membuat penghidap kehilangan kesadaran.

Sekarang, memandangkan gigitan dan sengatan serangga cukup berbahaya, mari kita ketahui cara melakukan pertolongan cemas jika anda mengalami keadaan ini!

Baca juga: Penyakit Berbahaya Kerana Gigitan Nyamuk

Nyamuk

Nyamuk adalah salah satu serangga yang paling biasa kita hadapi dalam kehidupan seharian. Adakah anda tahu, geng, jika ternyata hanya nyamuk betina yang menggigit. Ini kerana, nyamuk betina memiliki tugas memelihara telur, dan salah satu sumber makanan untuk telur tersebut adalah darah.

Oleh itu, nyamuk betina dilengkapi dengan senjata runcing yang panjang di mulutnya untuk menembusi kulit dan menghisap darah. Apa yang menyebabkan gigitan nyamuk gatal? Apabila mulut nyamuk ini menembusi kulit, ia akan menyuntik air liur yang mengandungi protein tertentu. Inilah yang menyebabkan reaksi gatal yang dicirikan oleh lebam merah.

Dalam beberapa kes, jika sistem kekebalan tubuh terganggu, seseorang dapat mengalami reaksi yang lebih teruk, seperti gatal-gatal, pembengkakan ukuran besar, hingga kelenjar getah bening yang bengkak.

Secara amnya, reaksi alahan dari gigitan nyamuk akan hilang dengan sendirinya. Tetapi, jika rasa sakit dan gatal itu menyusahkan, anda boleh melegakannya dengan mencuci kawasan yang digigit dengan air suam, kemudian memampatkannya dengan air sejuk. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit, antihistamin (penghilang alergi), dan ubat-ubatan anti-gatal topikal untuk mengurangkan kesakitan dan gatal-gatal. Seboleh-bolehnya, elakkan calar dengan kuku anda, kerana ini boleh menyebabkan kulit tergores dan cedera.

Sekiranya reaksi alergi tidak bertambah baik, walaupun disertai dengan permulaan sakit badan, sakit kepala, hingga demam, segera berjumpa doktor. Keadaan ini dapat menjadi tanda awal bahawa tubuh mengalami gejala reaksi yang teruk dari penyakit yang dibawa oleh nyamuk.

semut api

Semut api atau lebih dikenali sebagai semut jarak jauh umumnya mempunyai warna badan yang agak merah atau coklat tua. Semut api akan menggigit apabila mereka merasa terancam. Mereka akan menyengat dengan menyemburkan racun yang dapat membuat tubuh tampak merah, bengkak, dan terasa terbakar dalam 30 minit setelah kulit tersengat. Biasanya, setelah 24 jam disengat, benjolan berisi air akan muncul di kulit. Dalam masa 48 jam, benjolan akan pecah dan sembuh dengan sendirinya jika tidak ada jangkitan bakteria yang menyertainya.

Untuk mengatasi sengatan semut api, anda boleh menggunakan ketulan ais yang diletakkan di kawasan yang disengat. Ketulan ais dapat melegakan sensasi terbakar yang disebabkan oleh sengatan semut api. Selain itu, juga gunakan ubat atau salap anti-radang untuk melegakan gejala. Sekiranya terdapat jangkitan yang menyebabkan gejala tidak hilang, berjumpa doktor. Biasanya doktor akan mengesyorkan penggunaan antibiotik untuk mengubatinya.

Baca juga: Hati-hati! Cegah Gigitan Nyamuk pada Waktu Berikut