Fakta Unik mengenai Plasenta - GueSehat.com

Pada kehamilan, plasenta menjadi organ yang sangat penting yang menyokong kehidupan janin. Seperti garis, plasenta adalah penghubung antara ibu dan bayi. Plasenta mula berkembang tidak lama setelah telur disenyawakan dan melekat pada dinding rahim. Kerana fungsi plasenta sangat penting dalam kehamilan, perkembangan dan pertumbuhannya harus selalu dijaga.

Fakta Unik Plasenta

Pada dasarnya, fungsi plasenta untuk janin, antara lain, sebagai pembekal oksigen, penghilang karbon dioksida, dan penyedia khasiat untuk janin. Plasenta juga memainkan peranan penting dalam membuang bahan berbahaya dari darah janin.

Tetapi selain mempunyai fungsi yang disebutkan di atas, ada fakta unik lain tentang plasenta yang pasti dapat memukau anda. Apakah fakta unik plasenta? Inilah ringkasannya.

1. Plasenta menyebarkan antibodi untuk sistem imun bayi

Semasa mengandung, plasenta akan menyebarkan antibodi dari ibu ke janin, yang dapat membantu melindungi dari jangkitan ketika bayi dilahirkan. Antibodi ini dapat memberikan perlindungan imun selama 3 hingga 6 bulan setelah bayi dilahirkan.

2. Berfungsi sebagai paru-paru untuk bayi

Semasa anda bernafas, badan anda akan membekalkan oksigen ke organ dan tisu anda. Semasa mengandung, oksigen akan melalui plasenta dan tali pusat untuk dihantar ke aliran darah bayi. Plasenta juga berfungsi sebagai buah pinggang bayi, iaitu menyaring sisa atau membuang sisa dari metabolisme.

3. Pengeluaran hormon

Semasa mengandung, plasenta juga bertindak seperti kelenjar, yang menghasilkan sejumlah hormon yang penting untuk perkembangan bayi dan menyiapkan badan anda untuk menyusui. Sebilangan hormon yang dihasilkan oleh plasenta, termasuk:

  • hormon hCG. HCG hormon kehamilan yang dihasilkan oleh plasenta akan merangsang pengeluaran estrogen dan progesteron sehingga sekitar 10 minggu. Tahap hormon ini akan terus meningkat dan mencapai puncak menjelang akhir trimester pertama, kemudian akan menjadi lebih stabil hingga akhir kehamilan. HCG hormon juga sering dikaitkan dengan sakit pagi, yang biasanya reda selepas trimester pertama.
  • Hormon estrogen. Penghasilan estrogen akan meningkatkan aliran darah dan merangsang pertumbuhan rahim. Kedua-duanya diperlukan untuk memenuhi keperluan bayi yang sedang membesar. Hormon ini juga merangsang pertumbuhan tisu payudara sebagai persediaan untuk penyusuan.
  • Hormon progesteron. Pengeluaran hormon progesteron membantu mengekalkan lapisan rahim yang diperlukan untuk implantasi dan menyokong kehamilan.
  • Laktogen plasenta manusia. Hormon ini bertanggungjawab untuk mempercepat metabolisme anda. Ini tentunya kerana untuk menyokong perkembangan bayi memerlukan banyak tenaga. Hormon ini juga dapat membantu menyiapkan badan anda untuk menyusu.

4. Semasa mengandung, plasenta membawa darah dari ibu ke janin

Setiap minit, semasa kehamilan, sekitar 1 liter atau hampir 500 ml darah dihantar ke rahim untuk mengedarkan nutrien melalui plasenta. Proses ini bahkan berlaku semasa anda sedang berehat. Inilah sebabnya mengapa anda mungkin sering merasa letih semasa hamil.

5. Plasenta berfungsi semasa kehamilan tanpa kawalan langsung sistem saraf

Plasenta sangat mengagumkan, hanya berkembang dari sperma dan telur, dan berfungsi tanpa kawalan langsung sistem saraf. Plasenta tidak terdiri daripada sel-sel saraf, jadi tidak boleh berada di bawah kawalan langsung otak atau saraf tunjang.

6. Satu-satunya organ yang hanya boleh digunakan sekali

Plasenta adalah satu-satunya organ yang berkembang dan kemudian 'membuang' dirinya apabila tidak diperlukan lagi. Dengan setiap kehamilan, plasenta baru akan terbentuk. Selepas bayi dilahirkan, plasenta juga akan keluar. Dalam beberapa kes, plasenta tidak keluar bersama bayi, tetapi keluar beberapa ketika selepas bayi dilahirkan. Proses ini disebut selepas kelahiran.

7. Para saintis mengkaji plasenta untuk lebih memahami kanser

Kehamilan berkembang dengan cara yang serupa dengan tumor, jadi saintis dapat mengetahui lebih lanjut mengenai barah dengan mempelajari plasenta. Tidak seperti pemindahan organ, plasenta dapat berkembang di dalam badan tanpa diserang oleh sistem imun. Dengan mengkaji plasenta, para penyelidik dapat mengkaji bagaimana tumor mempunyai kemampuan untuk tumbuh tanpa campur tangan dari sistem imun.

8. Sebilangan wanita memakan plasenta mereka

Mamalia lain, selain daripada manusia, secara amnya akan memakan plasenta mereka sendiri. Dan sekarang, ia juga mula dilakukan oleh manusia. Sebilangan wanita memilih untuk memakannya secara lurus, sementara yang lain memprosesnya terlebih dahulu atau mengambilnya dalam bentuk kapsul.

Seperti menakutkan, makan plasenta dianggap dapat membantu mengatasi kemurungan selepas bersalin dan melegakan kesakitan dan komplikasi lain. Walaupun begitu, tidak ada bukti perubatan untuk menyokong penyataan ini.

Ibu, ternyata selain peranannya yang sangat penting dalam kehamilan, plasenta juga mempunyai banyak fakta menarik dan unik, ya. Ayuh, adakah anda fikir anda pernah mengetahui sebarang fakta, ya? (AS)

Baca juga: Penyelesaian Placental, Ketika Plasenta Melepaskan Lebih Awal

Sumber

Perut Perut. "Apa Itu Plasenta? 10 Fakta Plasenta Menakjubkan".

Huffington Post. "Fakta Plasenta: Organ 'Paling Tidak Dimahami' Cukup Menakjubkan".

Mental Floss. "10 Fakta Luar Biasa Mengenai Plasenta".