5 Jenis Kelakuan Kakek dan Nenek terhadap Cucu mereka

Apa yang menyeronokkan, ikatan anak kecil dengan datuk nenek? Pasti berbeza dengan masa dengan Ibu dan Ayah. Perbezaan generasi selalu menyebabkan interaksi yang unik dan lucu, sehingga ... baik, itu membuat Ibu dan Ayah sedikit gugup dan cemas. Contohnya: Ibu cukup tegas mengenai makanan ringan, tetapi datuk dan nenek suka memanjakan diri. Wow, itu pertembungan, bukan?

Cucu Sayang, Pelbagai Perwatakan

Setiap datuk dan nenek mempunyai cara tersendiri untuk mengasihi cucu mereka. Terutama jika cucu masih kecil. Selagi ia lucu, itu sahaja.

Namun, berikut adalah lima (5) jenis tingkah laku datuk dan nenek terhadap cucu mereka. Kenali interaksi mereka dengan baik, Ibu, agar tidak kekok dan membawa kepada salah faham.

  1. Jenis formal.

Datuk dan nenek mungkin cukup untuk membuatkan Ibu lega. Selain masih memegang peranan tradisional seperti datuk dan nenek, mereka juga tidak terlalu terlibat dengan penjagaan anak-anak mereka. Tetapi itu tidak bermakna mereka tidak mencintai cucu. Kasih sayang mereka ditunjukkan melalui sokongan tambahan untuk cucu dan Ibu (dan Ayah).

Datuk nenek jenis forma masih suka bermain dengan cucu. Nasib baik, mereka bukan jenis yang boleh campur tangan dengan didikan anak kecil anda.

  1. Jenis yang suka berseronok.

Atuk dan nenek adalah jenis yang paling dinantikan oleh si kecil. Macam mana boleh jadi? Setiap kali kita bertemu, pasti cucu akan diajak bermain. Kakek dan nenek menganggap anak-anak mereka hiburan, sementara anak-anak menyukai perhatian. Tidak apa-apa, ada baiknya memberi masa dan masa lapang kepada Ibu dan Ayah untuk bersendirian.

Hati-hati, ibu. Sangat gembira, kadang-kadang datuk dan nenek jenis ini benar-benar ingin memanjakan anak-anak mereka - termasuk membeli mainan atau makanan ringan yang dilarang oleh Ibu. Hmm, walaupun terlepas, bersabarlah. Ibu dapat mengingatkan si kecil agar sentiasa berterima kasih kepada mereka, setelah itu disiplin mesti ditegakkan semula.

  1. Jenis 'ibu bapa pengganti'.

Dirujuk sebagai ibu bapa pengganti dalam bahasa Inggeris, datuk dan nenek seperti model ini cenderung menggantikan peranan ibu bapa untuk si kecil. Sebabnya boleh menjadi pelbagai. Yang paling biasa adalah, kerana Ibu dan Ayah bekerja dan sukar untuk mencari pengasuh atau jagaan harian yang sesuai dengan keperluan si kecil anda.

Biasanya, datuk dan nenek jenis ini masih cukup kuat untuk menjaga si kecil sepanjang hari sehingga ibu dan ayah pulang dari tempat kerja. Agar tidak bertengkar dengan orang tua, anda boleh terlebih dahulu bersetuju tentang bagaimana membesarkan anak-anak. Contohnya: walaupun sukar dan mungkin datuk dan nenek akan merasa terharu, anak kecil anda masih harus tidur siang walaupun dia belum mengantuk.

Lagipun, Ibu dan Ayah juga memerlukan pertolongan mereka.

  1. Jenis bijak.

Pada kebiasaannya, datuk kebanyakan adalah jenis ini, kerana dalam masyarakat Timur, lelaki biasanya adalah ketua keluarga. Walaupun ada kemungkinan bahawa nenek boleh tergolong dalam jenis ini, intinya adalah:

Kakek-nenek yang bijak adalah jenis akal dan nasihat. Mereka cenderung sangat terlibat dalam membesarkan si kecil. Oleh itu, kadang-kadang wajar ada perbezaan pendapat dan pandangan mengenai cara membesarkan anak-anak. Wong Mums dan mereka jelas berbeza generasi.

Apabila mereka memberi cadangan, terimalah dengan senyuman dan terima kasih. Ia dapat diikuti jika terasa sesuai untuk Ibu dan Ayah dalam membesarkan anak kecil anda. Walau bagaimanapun, corak keibubapaan tetap menjadi keputusan ibu dan ayah.

  1. Jenis 'tidak begitu dekat'.

Sebabnya ialah selain tidak tinggal di rumah, rumah itu juga berjauhan. Kerana keterbatasan (kos, usaha, dan masa), datuk dan nenek ini jarang melihat cucu mereka. Biasanya mereka hanya bertemu semasa percutian atau perjumpaan keluarga.

Seperti menanggung kerinduan pada cucu, datuk dan nenek jenis ini biasanya akan segera berusaha mendekati si kecil. Malangnya, kerana mereka jarang berjumpa, anak mudah lupa dan sukar mengingatinya. Sebenarnya, si kecil anda akan merasa tidak selesa apabila datuk dan nenek bermain mencium pipinya begitu sahaja.

Oleh itu, agar si kecil dapat mengenali datuk dan nenek mereka dengan lebih baik, cubalah berinteraksi dengan mereka sekerap mungkin. Sekiranya anda tidak dapat bertemu, masih ada panggilan dan panggilan video langsung. Walaupun mereka jarang berjumpa satu sama lain, yang penting anak-anak mengenali wajah dan suara datuk dan nenek mereka.

Jadi, seperti apa datuk dan nenek kepada cucu mereka yang merupakan ibu dan ayah?

Sumber:

//www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201002/five-types-grandparents-and-how-they-shape-our-lives

//www.oversixty.com.au/lifestyle/family-pets/5-types-of-grandparents

//ourfamilylifestyle.com/types-of-grandparents/