Pemakanan protein yang berlebihan tidak baik untuk wanita hamil

Semasa mengandung, makanan yang anda makan akan memberikan nutrien yang diperlukan bayi anda untuk membesar, berkembang, dan kekal sihat. Pengambilan nutrien harian yang disyorkan yang mesti anda konsumsi pasti akan meningkat, dan protein tidak terkecuali.

Protein sangat penting semasa mengandung. Sekiranya pengambilan protein tidak mencukupi, perkembangan janin tidak optimum. Nutrien ini mempunyai peranan penting dalam membina sel di dalam tubuh Ibu dan janin di dalam rahim.

Tetapi nampaknya, pengambilan lebih banyak daripada jumlah protein harian yang disyorkan dapat menghalang perkembangan janin, anda tahu. Elakkan masalah ini dengan mempelajari berapa banyak protein yang anda perlukan. Inilah penjelasannya, seperti yang dilaporkan oleh portal Hidup bersemangat!

Baca juga: Ibu, Memenuhi Keperluan Protein Semasa Kehamilan!

Protein dan Kehamilan

Ibu memerlukan pengambilan protein yang mencukupi semasa mengandung. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, protein berperanan dalam pengembangan tisu janin, termasuk membantu pertumbuhan otak janin. Ibu juga memerlukan protein untuk membantu menghasilkan lebih banyak darah. Wanita hamil memerlukan lebih banyak darah untuk menyokong kehamilan mereka. Protein adalah nutrien penting semasa trimester kedua dan ketiga.

Apakah Saranan Harian untuk Wanita Hamil?

Wanita hamil memerlukan lebih banyak protein daripada wanita yang tidak hamil. Menurut cadangan portal pusat bayi, Wanita hamil memerlukan 70 gram protein setiap hari. Sementara itu, Persatuan Kehamilan Amerika mengesyorkan agar wanita hamil mengambil pengambilan protein dalam lingkungan 75 gram - 100 gram sehari. Untuk lebih tepat, anda harus berjumpa doktor.

Baca juga: Pengambilan Penting dalam Kehamilan Awal untuk Masa Depan Anak yang Cerah

Bahaya Mengonsumsi Protein Terlalu Banyak Semasa Hamil

Makanan dengan sumber protein tinggi, seperti daging, biasanya juga mempunyai kandungan kalori yang tinggi. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, wanita hamil memerlukan 300 kalori tambahan setiap hari. Sekiranya anda mengambil lebih banyak kalori setiap hari, anda boleh mengalami kenaikan berat badan yang tidak sihat.

Selain itu, menurut Iowa State University, makan terlalu banyak makanan dengan sumber protein yang tinggi juga akan meningkatkan lemak tepu. Biasanya, lemak jenuh boleh didapati dalam makanan haiwan, seperti daging, kulit ayam, produk tenusu, dan mentega. Makan lemak jenuh terlalu banyak juga akan meningkatkan kadar kolesterol.

Menurut kajian tahun 2013 di 'Cochrane Database of Systematic Review', pengambilan protein yang terlalu banyak pada wanita hamil dapat mengganggu perkembangan normal janin. Di samping itu, penyelidikan di Jurnal Pemakanan British pada tahun 2012 juga melaporkan bahawa diet tinggi protein dan rendah karbohidrat dapat menghalang perkembangan janin. Sebabnya, ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kekurangan nutrisi tertentu.

Bagaimana Mendapatkan Pengambilan Protein Yang Cukup dan Betul?

Makan makanan yang sihat dan seimbang yang mengandungi daging tanpa lemak, makanan tenusu rendah lemak, buah, sayur-sayuran dan biji-bijian dapat membantu anda mendapatkan nutrien seimbang yang anda perlukan, termasuk protein.

Sebagai cadangan, anda juga boleh mengambil makanan tambahan POSAFITE. Makanan tambahan ini mengandungi protein yang diperlukan oleh ibu hamil. Di samping itu, memakan POSAFITE juga tidak akan meningkatkan jumlah kalori dalam badan. Ibu hanya perlu mengambil 1 tablet POSAFITE dua kali sehari, untuk membantu mencapai jumlah pengambilan protein yang diperlukan.

Baca juga: 8 Makanan Kaya Protein yang Baik untuk Ibu Mengandung dan Menyusui

Seperti yang dijelaskan di atas, protein adalah salah satu nutrien yang paling penting untuk diambil oleh ibu hamil. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak protein juga boleh memberi kesan negatif. Berunding dengan doktor anda untuk mengetahui jumlah pengambilan protein harian yang anda perlukan. (UH / OCH)