Puan Ani Akan Memiliki Transplantasi Sumsum Tulang Belakang - Gusehat

Bekas Wanita Pertama Ani Yudhoyono kini masih menjalani rawatan untuk barah darah atau leukemia di Singapura. Menurut berita terkini, isteri bekas presiden Susilo Bambang Yudhoyono baru sahaja menerima calon penderma sumsum tulang, iaitu adiknya sendiri, Pramono Edie Wibowo. Sebagai bakal penderma, Pramono dinyatakan layak.

Seperti yang kita ketahui, beberapa waktu lalu Ani didiagnosis menderita leukemia akut. Rawatan barah secara umum adalah kemoterapi dan radiasi. Namun, mengapa Ani memerlukan pemindahan sumsum tulang?

Inilah penjelasan lengkap mengenai pemindahan sumsum tulang sebagai rawatan leukemia!

Baca juga: 4 Jenis Leukemia pada Orang Dewasa, Seperti yang Dialami oleh Ani Yudhoyono

Apa itu Pemindahan Spinal Marrow?

Sumsum tulang adalah tisu yang berada di dalam tulang besar manusia. Sumsum tulang mempunyai tekstur lembut dan spongy, dan mengandungi sel stem. Sumsum tulang menghasilkan 3 jenis sel darah, iaitu sel darah merah, sel darah putih, dan platelet (platelet).

Kebanyakan sumsum tulang berada di tulang belakang. Beberapa sumsum tulang yang lain dapat dijumpai di dalam darah. Pemindahan sumsum tulang adalah kaedah merawat keganasan dalam darah. Prosedur ini boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk jenis barah tertentu, seperti leukemia dan limfoma. Pemindahan saraf tunjang juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk neuroblastoma.

Walaupun kemoterapi dan radiasi dapat membunuh sel barah, kesan sampingan kedua-dua rawatan boleh merosakkan tisu sihat yang lain, termasuk saraf tunjang. Akibatnya, pengeluaran sel darah terganggu. Tujuan pemindahan sumsum tulang adalah untuk mengembalikan fungsi sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah yang sihat.

Sekiranya transplantasi berjaya, sel darah baru yang dihasilkan dari transplantasi dapat memusnahkan sel barah yang tersisa.

Sebelum Pemindahan Spinal Marrow, Kemoterapi dan Sinaran Dilakukan

Kanser darah seperti leukemia dan limfoma berasal dari kerosakan pada kilang sel darah, iaitu sumsum tulang. Jadi sebelum pemindahan dilakukan, rawatan kanser utama, seperti kemoterapi dan radiasi, masih dijalankan. Tujuannya adalah untuk memusnahkan sel barah di saraf tunjang.

Tanpa saraf tunjang yang sihat, sistem imun juga merosot. Anda tidak mempunyai cukup sel darah putih untuk melindungi tubuh anda daripada jangkitan. Ini menyebabkan pesakit barah mudah diserang penyakit dan mengalami pendarahan yang tidak terkawal. Bahkan penyakit kecil seperti selesema atau demam boleh membahayakan penderita barah.

Jadi, semasa rawatan, pesakit barah mesti berada dalam keadaan terasing. Biasanya, penghidap barah mesti dirawat di bilik pengasingan sehingga sumsum tulang yang sihat kembali berfungsi.

Di mana untuk mendapatkan penderma sumsum tulang?

Pemindahan saraf tunjang hanya boleh dilakukan sekiranya terdapat penderma yang sesuai. Ini dipanggil transplantasi allogenik. Sel harus menyerupai sel sumsum tulang.

Jadi, penderma sumsum tulang boleh didapati dari:

  • Adik beradik
  • Orang lain yang mempunyai saraf tunjang yang sesuai
Baca juga: Keadaan Puan Ani setelah menjalani terapi

Memadankan Penderma Sumsum Tulang

Setiap orang mempunyai protein di permukaan sel darah mereka. Pasukan perubatan akan membandingkan permukaan sel darah anda dengan sel darah penderma. Biasanya, adik-beradik mempunyai protein yang sepadan.

Proses pemeriksaan ini disebut HLA typing atau tisu typing, dan dilakukan di makmal. Pasukan perubatan akan mencari protein yang dipanggil penanda HLA dan antigen histocompatibility. Hasilnya menunjukkan seberapa baik HLA pesakit dan penderma.

Pemindahan Tidak Sesuai dan Sepadan

Pemindahan sumsum tulang sebenarnya boleh dilakukan tanpa penderma yang sesuai. Ini dipanggil transplantasi yang tidak sesuai. Terdapat juga apa yang disebut transplantasi sumsum tulang separuh sepadan (haplo indetical). Ini bermaksud bahawa keputusan ujian hanya menunjukkan padanan 50%.

Risiko Transplantasi Sumsum Tulang Belakang

Setiap rawatan mempunyai risiko sendiri, termasuk pemindahan sumsum tulang. Rawatan ini secara amnya membawa risiko penyakit graft versus host (GvHD).

GvHD adalah penyakit di mana sel-sel imun menyerang sel-sel tubuh sendiri, kerana tubuh menolak sumsum tulang penderma yang dianggap asing. Gejala GvHD yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Cirit-birit
  • Pengurangan berat
  • Jaundis
  • ruam
  • Susah bernafas

GvHD yang teruk boleh mengancam nyawa pesakit. Walau bagaimanapun, GvHD ringan boleh hadir dengan kelebihannya sendiri. Sebabnya, sel-sel imun ini juga dapat membantu menyerang sel-sel barah yang tersisa. GvHD dirawat dengan pemberian ubat imunosupresif atau imunosupresif.

Proses Pemindahan Tulang Belakang Tulang Belakang

Pertama sekali, penderma harus menjalani pembedahan pembuangan sel stem sumsum tulang. Semasa pembedahan, penderma berada di bawah anestesia umum atau anestesia umum. Ini bermaksud bahawa penderma akan kehilangan kesedaran sepenuhnya.

Semasa proses pemindahan, penderma berada dalam keadaan tidur sisi. Kemudian doktor menyuntik jarum ke kulit pada tulang pinggul. Selepas itu, doktor akan mengambil sumsum tulang dengan menarik suntikan secara perlahan.

Untuk mendapatkan sumsum tulang yang mencukupi, doktor mesti menyuntik jarum ke beberapa bahagian pelvis. Biasanya, jumlah sumsum tulang yang diambil adalah 1 liter.

Prosedur ini berlangsung selama kira-kira satu jam. Apabila anda bangun, penderma akan merasakan beberapa perkara, seperti:

  • Mengantuk kerana bius
  • Sakit di tempat suntikan
  • Lebih letih dari biasa, selama 1-2 minggu

Kemungkinan penderma harus dimasukkan ke hospital kira-kira 1 - 2 hari selepas pengumpulan sumsum tulang. Setelah itu, sumsum tulang yang telah diambil akan dimasukkan ke dalam tubuh pesakit barah, melalui garis intravena. Jadi, prosesnya serupa dengan proses pemindahan darah. (UH / AY)

Baca juga: Puan Ani menghidap barah darah, kenali jenis dan simptomnya!

Sumber:

Penyelidikan Kanser UK. Pemindahan sumsum tulang. Mac. 2015.

WebMD. Transplantasi Sumsum Tulang dan Pemindahan Sel Stem untuk Rawatan Kanser. Januari. 2017.

Kesihatan yang Sangat Baik. Bagaimana Pemindahan Tulang Sumsum dan Sel Stem Berfungsi. Ogos. 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found