Faedah Mewarna pada Orang Dewasa

Pada masa kini, mewarna bukan lagi aktiviti yang hanya dilakukan oleh anak-anak kecil. Aktiviti yang biasanya untuk menghiburkan kanak-kanak, kini menjadi aktiviti popular yang disukai oleh orang dewasa juga. Pewarnaan yang sebelumnya hanya disarankan agar anak-anak menjadi tenang, kini diterapkan pada orang dewasa sebagai aktiviti positif untuk mengalihkan diri dari tekanan hidup.

Populariti aktiviti ini terbukti dari peningkatan jumlah buku mewarna dewasa di pasaran. Kini, mewarna bukan sekadar hobi, tetapi mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan mental orang dewasa. Bagaimana ia boleh berlaku? Inilah penjelasan lengkapnya, seperti yang dilaporkan oleh Kesejahteraan Mama.

Baca juga: Melukis dan Mewarnai, Kegembiraan dan Aktiviti Berfaedah untuk Kanak-kanak

Meringankan tekanan untuk mengasah kreativiti

Nampaknya sukar untuk difahami bagaimana aktiviti sederhana seperti mewarna boleh memberi kesan kepada kesihatan mental. Hasil penyelidikan membuktikan bahawa memang terdapat banyak, banyak manfaat mewarnai kesihatan otak orang dewasa. Oleh itu sebilangan pakar, termasuk psikiatri dunia Carl Jung, mengesyorkan aktiviti ini kepada pesakit mereka.

1. Meringankan Tekanan

Pewarnaan terbukti mempunyai faedah menghilangkan stres. Sebabnya, pewarnaan dapat menenangkan amigdala, bahagian saraf otak yang berkaitan dengan ketakutan atau tindak balas tekanan. Di samping itu, ia merangsang bahagian saraf yang bertanggungjawab terhadap kreativiti dan logik. Kajian tahun 2005 menunjukkan penurunan kegelisahan pada orang setelah mewarnai corak geometri untuk sementara waktu. Terapi pewarna telah digunakan sebagai percubaan pada orang yang mengalami kegelisahan dan gangguan tekanan. Sebilangan orang mengaku tidur lebih baik setelah mewarna sekurang-kurangnya 5 minit sebelum tidur.

Baca juga: Ibu, Ajar Anak Anda untuk Menguruskan Emosi dengan Melukis

2. Meningkatkan Kreativiti dan Penumpuan

Ada sebab mengapa buku mewarna untuk orang dewasa menjadi pilihan profesional dan usahawan, selain untuk menghilangkan tekanan. Rupa-rupanya mereka melakukannya untuk meningkatkan kreativiti yang sangat diperlukan dalam profesion mereka. Tidak perlu mewarnai sepanjang hari, kerana kesibukan tentu saja. Cukup meluangkan masa untuk mewarnai selama 5-10 minit di antara jadual yang sibuk, telah membantu perniagaan menjadi lebih fokus dan kreatif. Kini beberapa pejabat membentuk kumpulan pewarna untuk pekerjanya.

3. Menambah rakan dan mengasah kemahiran sosial

Lebih menyeronokkan mewarna bersama dalam satu kumpulan. Itulah sebabnya sekarang terdapat lebih banyak kumpulan pewarna atau komuniti khusus untuk orang dewasa. Walaupun mewarna memerlukan fokus dan kelonggaran, aktiviti ini dapat dilakukan sambil bersantai dan berbual dengan rakan. Sekiranya anda mempunyai anak, lakukan aktiviti ini bersama mereka untuk mengukuhkan ikatan dan kekompakan anda!

4. Daripada Meditasi

Meditasi (seperti yoga) memerlukan tumpuan dan tumpuan sepenuhnya, jadi tidak semua orang dapat melakukannya. Sekiranya anda salah satu daripadanya, pewarnaan boleh menjadi pilihan alternatif. Tidak perlu risau, kerana kedua-dua aktiviti ini mempunyai kebaikan untuk otak tetapi tanpa perlu anda menumpukan perhatian dan fokus 100%.

Baca juga: Lukisan Perut, Kecenderungan Unik Semasa Kehamilan

Bagaimana dengan kalian, setelah penjelasan di atas, adakah anda berminat untuk mencuba? Tetapi jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda mengalami gangguan mental, sama ada stres atau kegelisahan, pergi ke doktor pakar atau psikiatri terlebih dahulu, jangan jadikan lukisan sebagai terapi utama. Pewarnaan hanyalah aktiviti untuk menyokong terapi perubatan. Walaupun anda tidak mempunyai masalah, tidak ada salahnya aktif dari sekarang, hanya untuk berehat, melatih tumpuan, dan meningkatkan kreativiti! (UH / AY)

Kecerdasan Spatial


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found