Jangan Panik Sekiranya Anak Anda Tersedak!

Beberapa waktu lalu, dalam kumpulan ibu yang saya ikuti, terdapat beberapa kebaikan dan keburukan mengenai kaedah membiarkan bayi makan sendiri atau lebih dikenali sebagai Penyapuan Ledakan Bayi (BLW ). Yang paling saya ingat ialah ada seorang ibu yang berkata, "Anda tidak pernah melihat bayi yang mengunyah makanan sehingga berubah menjadi biru?" Atau "Eh, pernah ada bayi yang mati kerana tersedak. Sekiranya anda ingin memulakan kaedah BLW, pastikan ibu atau orang yang menantinya makan memahami Heimlich Maneuver . Sekiranya tidak , ke mana hendak bergegas ke ER? "

Wow, Apa itu Heimlich Maneuver?

Mendengar hukuman itu, tentu ada sebilangan ibu yang yakin bahawa mereka ingin menggunakan kaedah BLW untuk bayi mereka akhirnya menjadi risau atau mungkin takut untuk menerapkannya. Apa itu Heimlich Maneuver ? Belum lagi mendengar kata-kata mengenai bayi mati tercekik. Tidak semua ibu tahu bagaimana memberi pertolongan cemas kepada bayi yang tersedak. Masa untuk mula memberi makan anak-anak mereka mesti belajar pertolongan cemas sebelum ini? Nampaknya agak membebankan, bukan? Sebenarnya, tercekik dimaksudkan untuk menyebabkan bayi mati di sini mungkin tercekik , tidak tersedak . Sementara itu, apa yang biasanya berlaku pada kanak-kanak yang sedang belajar makan tersedak.

Baiklah, mari belajar membezakan apa itu tersedak (tercekik) dan apa itu tercekik (tercekik)

Setiap manusia mempunyai kemampuan untuk melindungi tubuh mereka dari benda asing yang membahayakan diri mereka sendiri, dan juga bayi. Bayi bijak, anda tahu. Mereka juga mempunyai kemampuan untuk bertindak balas terhadap benda asing yang masuk ke dalam badan melalui mulutnya untuk melindungi tubuh dari objek yang dirasakan berbahaya. Gagging adalah tindak balas fisiologi bahawa refleks muntah terlalu besar atau terlalu banyak objek ke dalam mulut. Gagging Perkara ini biasa terjadi pada bayi yang baru mula memakan makanan pejal kerana mereka belum dapat mengukur jumlah makanan yang boleh mereka telan. Muka mereka akan menjadi merah dan mata mereka akan tersiram jika tersedak ( tersedak ), mereka juga akan batuk dan menjelirkan lidah. Jangan panik! Itu petanda mereka cuba membuang makanan yang menyumbat saluran pernafasan mereka. Jangan cuba menolong bayi yang tersedak kerana ini boleh menyebabkan mereka benar-benar tercekik ( tercekik ). Rakan bayi ketika makan mesti tenang ketika bayi mengalami tersedak . Setelah berjaya mengeluarkan objek yang menyumbat saluran pernafasan mereka lebih awal, biasanya akan segera kembali normal. Gagging Ini adalah sebahagian daripada pembelajaran bayi untuk makan. Lebih bijak makan bayi, risikonya tersedak akan semakin kecil.

Baca juga: Berikut adalah 4 Menu Pilihan Kaldu untuk Bayi MPASI

Lalu, bagaimana dengan Tercekik?

berbeza dengan tersedak , tercekik adalah keadaan di mana benda asing (makanan, mainan, dll.) memasuki saluran pernafasan atas, menyebabkan gangguan pernafasan. Tercekik pada bayi dicirikan oleh wajah pucat atau kebiruan, tidak dapat bernafas, dan tidak dapat mengeluarkan suara. Oleh itu, ketika bayi tersedak tetapi tidak batuk, wajah kebiruan, anda harus melakukan pertolongan cemas.

Bagaimana Mengendalikan Bayi Yang Gagging atau Tersedak?

Pengendalian tercekik untuk bayi di bawah 1 tahun adalah berbeza daripada kanak-kanak yang berumur lebih dari 1 tahun. Tekanan perut (yang dikenali sebagai Heimlich Maneuver lebih awal ) hanya boleh dilakukan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun (bukan untuk bayi yang baru belajar makan atau memulakan makanan pejal). Manakala pada bayi di bawah usia 1 tahun, pengurusan tercekik terdiri daripada gabungan tekanan dada (tujahan dadadan bertepuk belakang (tamparan belakang). Jadi, bagi ibu-ibu yang mengalami anak-anak mereka tersedak ketika makan, baik dengan menggunakan kaedah BLW atau dengan diberi makan, jangan panik!

Baca juga: 5 Cara Menambah Berat Bayi