Gejala keletihan pada pesakit diabetes

Walaupun mereka tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat, pesakit kencing manis sering merasa keletihan. Keletihan ini boleh disebabkan oleh kadar gula yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Tetapi ia juga boleh disebabkan oleh pengumpulan penyebab lain seperti tekanan, anemia, keradangan dan sebagainya.

Keletihan, dalam istilah perubatan disebut keletihan, mempunyai kaitan dengan sistem glukosa dan pengeluaran insulin. Glukosa adalah gula sederhana dan sumber tenaga utama badan. Otot badan selalu memerlukan glukosa untuk dapat menyokong hampir semua pergerakan badan mulai dari berjalan, berlari, memegang objek, makan, dan semua aktiviti lain.

Ketika makanan masuk dan dicerna, glukosa akan diserap oleh perut dan dilepaskan ke aliran darah, untuk dibawa ke sel otot. Pada masa yang sama, hormon insulin, yang dihasilkan di pankreas, juga dilepaskan ke aliran darah. Insulin adalah seperti kunci yang akan membantu gula masuk ke dalam sel otot. Tanpa insulin, atau tidak cukup insulin, gula tidak dapat memasuki sel otot. Gula menumpuk dalam darah, hiperglikemia berlaku. Ini adalah asas diabetes.

Di satu pihak, gula terkumpul dalam darah, tetapi di sisi lain sel otot kekurangan glukosa sebagai sumber tenaga. Selain gula, darah juga mengangkut oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel untuk menghasilkan tenaga. Hiperglikemia menjadikan hampir semua sel dalam tubuh kekurangan bekalan tenaga. Ini adalah salah satu penyebab keletihan pesakit kencing manis.

Baca juga: Terapi Insulin untuk pesakit kencing manis

Sebaliknya, gula darah yang terlalu rendah (hipoglikemia) juga menyebabkan kelemahan dan keletihan. Hipoglikemia adalah risiko kesihatan bagi pesakit diabetes. Hipoglikemia sering dikatakan lebih berbahaya daripada hiperglikemia kerana boleh menyebabkan kejutan dan kematian. Umumnya hipoglikemia berlaku kerana kesan sampingan diabetes, atau pesakit kencing manis sangat menyekat pengambilan kalori. Hipoglikemia menyebabkan pengedaran gula ke sel sangat kurang, menyebabkan keletihan.

Cara Mengatasi Keletihan

Walaupun tidak mematikan, keletihan yang teruk ini harus dielakkan kerana dapat menghalang aktiviti harian. Inilah yang perlu anda ketahui untuk mengalahkan keletihan:

1. Sukan

Sukar untuk mempercayai bahawa penghidap keletihan diminta untuk bersenam. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa menggerakkan badan pada skala ringan hingga sederhana dapat mengurangkan keletihan lebih dari 65%. Menurut penyelidikan dari University of Georgia, senaman ringan dapat mengurangkan keletihan dengan meyakinkan, misalnya dengan melakukan yoga, latihan pergerakan air, tai chi, berjalan kaki, atau bersenam sambil duduk juga membantu.

Baca juga: Bersenam di Rumah? Boleh!

2. Kemalasan sebenarnya memburukkan keletihan

Bersantai atau tidur banyak sebenarnya meningkatkan keletihan. Di samping itu, berat badan akan naik dengan cepat. Sekiranya anda terlalu malas untuk bergerak, lakukan aktiviti fizikal yang sederhana dengan membuat kerja rumah. Menjaga kesibukan akan membuat anda menumpukan perhatian pada pekerjaan dan mengelakkan tekanan. Aktiviti ringan ini disarankan untuk dilakukan secara perlahan, berterusan dan tanpa berpotensi menyebabkan kecederaan.

3. Jangan lupa pemakanan

Pemakanan adalah faktor penting untuk meningkatkan stamina. Bagi pesakit diabetes, keperluan pemakanan mesti dipenuhi tanpa meningkatkan kadar gula dalam darah. Pada waktu pagi, minum jus sayur dan buah, sebelum makan besar dengan lebih banyak protein dan karbohidrat rendah. Makanan tambahan vitamin B12 dan kromium dapat meningkatkan tahap tenaga.

4. Menyedari gejala kemurungan

Perasaan lemah dan keletihan yang tidak berkesudahan, berkait rapat dengan kemurungan. Sekiranya anda merasa sangat letih dan disertai dengan tanda-tanda kemurungan lain, seperti menarik diri dari persekitaran anda, enggan melakukan hobi yang biasanya anda nikmati, merasa sangat sedih tanpa sebab, dan hanya ingin tidur, anda mungkin akan tertekan. Segera berjumpa doktor sebelum gejala bertambah buruk.

Baca juga: Adakah Anda Tertekan?

Jangan berhenti diam dan jangan meminta pertolongan apabila pesakit diabetes mengalami gejala keletihan yang berterusan, walaupun anda tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat. Keletihan boleh menjadi tanda gula darah tidak terkawal, jadi perlu mengkaji semula program kawalan gula darah yang telah dilakukan selama ini. (AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found