Tompok kecoklatan di wajah | saya sihat

Tompok-tompok coklat pada wajah wanita pasti akan kelihatan sangat mengganggu dan membuat anda merasa tidak selamat. Mari kenali bagaimana mencegah melasma dan bagaimana merawatnya lebih awal.

Melasma adalah penyakit kulit yang sering dijumpai pada wanita Indonesia. Melasma atau sering disebut cloasma adalah gangguan dalam pembentukan pigmen pada kulit. Gangguan ini mengakibatkan bintik-bintik coklat atau hitam di wajah, terutama dahi, pipi, dan dagu yang tersebar secara simetri.

Melasma dapat dijumpai di semua kaum, terutama pada wanita berusia 20-50 tahun dengan jenis kulit zaitun hingga coklat dan mereka yang tinggal di kawasan dengan pendedahan UV tinggi. Tetapi tentu saja, melasma dapat dicegah dengan menghindari faktor risiko berikut, iaitu sinaran UV, kehamilan yang kerap, penggunaan kosmetik dan ubat-ubatan yang beracun. kepekaan gambar, pengambilan pil kontraseptif oral, keradangan kulit, hipertiroidisme dan tekanan emosi.

Baca juga: Pelbagai Peranti Kontraseptif untuk Perancangan Kehamilan

Adakah Melasma Berbahaya?

Melasma berlaku apabila sel-sel yang membuat warna di kulit (melanosit) menghasilkan terlalu banyak warna, ini selamat dan tidak menyebabkan keganasan. Namun, bintik-bintik, yang terutama pada wajah, memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup kerana menyebabkan gangguan kosmetik dan psikologi kepada pesakit, sehingga mengganggu kesihatan emosi dan interaksi sosial. Pesakit melasma biasanya mengadu rasa malu dan rendah diri sehingga mereka cenderung menutup diri dan enggan keluar.

Mendiagnosis, Mencegah dan Mengubati Melasma

Pemeriksaan visual kawasan yang terjejas sering dianggap mencukupi untuk mendiagnosis keadaan ini. Pemeriksaan visual akan memperlihatkan tompok coklat gelap hingga hitam dalam bentuk pulau simetri di wajah. Sebagai tambahan, pakar dermatologi akan memeriksa dengan dermoskop (seperti kaca pembesar) dan lampu kayu untuk membezakan antara melasma dangkal atau mendalam yang akan mempengaruhi terapi.

Dalam usaha menghapusnya, pencegahan dan rawatan yang dapat dilakukan meliputi:

 • Elakkan sinaran UV matahari dengan menggunakan pelindung matahari dan gunakan semula setiap 2-3 jam jika anda aktif di luar, jangan lupa menggunakan payung atau topi.
 • Elakkan kosmetik yang mengandungi minyak mineral, petrolatum, lilin lebah, beberapa agen pewarna, para-phenylenediamine, dan wangian adalah photoactive dan kepekaan gambar.
 • Elakkan kawalan kelahiran hormon.
 • Elakkan tekanan.
 • Menggunakan hidrokuinon topikal (pilihan pertama), Tretinoin dan Kortikosteroid untuk memudarkan tompok pada kulit. Walau bagaimanapun, penggunaannya mestilah mengikut arahan doktor kerana ubat ini adalah ubat kuat dan bahkan boleh menyebabkan tompok-tompok gelap yang lebih jauh (misalnya dalam penggunaan kortikosteroid yang tidak sesuai).
 • Lakukan prosedur khas seperti pengelupasan kimia (pengelupasan dengan menggunakan cecair kimia), dermabrasi, dan mikrodermabrasi untuk menghilangkan lapisan atas kulit sehingga bintik-bintik memudar dan mencerahkan kulit.

Pengendalian khas untuk wanita hamil, agar selamat bagi janin, mesti terlebih dahulu berunding dengan pakar sakit puan.

Baca juga: Punca Melasma, Bintik-bintik Hitam di Wajah Wanita Hamil

Rujukan

 1. Handel AC, Miot LDB, Miot HA. Melasma: tinjauan klinikal dan epidemiologi. Dermatol Bras. 2014; 89: 771–82.
 2. Kemas kini Sarkar R, Arora P, Garg VK, Sonthalia S, Gokhale N. Melasma. Indian Dermatol Online J. 2014; 5: 426–35.
 3. Sheth VM, Pandya AG. Melasma: Kemas kini yang menyeluruh. J AmAcad Dermatol. 2012; 65: 689–97.
 4. Bagherani N, Gianfaldoni S, Smoller B. Tinjauan mengenai melasma. J Pigment Disord. 2015; 2: 218.
 5. Guinot C, Cheffai S, Latreille J, Dhaoui MA, Youssef S, Jaber K, et al. Faktor yang menjengkelkan untuk melasma: kajian prospektif pada 197 pesakit Tunisia. JEADV. 2010; 24: 1060-9.
 6. Ogbechie-Godec OA, Elbuluk N. Melasma: tinjauan komprehensif terkini. Dermatol Ther (Heidelb). 2017; 7: 305–18
 7. Lee A, Lee A. Kemajuan terkini dalam patogenesis melasma. Melanoma Sel Pigmen Res. 2015; 28: 648–60.
 8. Sonthalia S. Ethiopathogenesis melasma. Dalam: Melasma: Monograf. New Delhi: Jaypee; 2015. hlm. 6–14.
 9. Verma K, Kumre K, Sharma H, Singh U. Kajian Pelbagai Faktor Etiologi dalam Penyebab Melasma. Indian J Clin Exp Dermatologi. 2015; 1: 28–32.