Fungsi Bakteria Baik untuk Kesihatan Pencernaan

Pasti Gang Sihat sudah mengetahui fungsi bakteria baik untuk kesihatan pencernaan. Bakteria baik terdapat dalam makanan yang mengandungi probiotik. Di usus atau saluran pencernaan kita terdapat berbilion bakteria, yang kebanyakannya adalah bakteria baik, dan ada juga bakteria jahat.

Fungsi bakteria baik untuk kesihatan pencernaan adalah untuk mencegah bakteria jahat membiak secara berlebihan, menyebabkan gejala pada saluran pencernaan. Untuk mengetahui maklumat yang tepat mengenai probiotik dan fungsi bakteria baik untuk pencernaan, berikut adalah penjelasan lengkap.

Baca juga: Inilah cara bakteria baik melawan bakteria jahat di dalam badan kita

Fungsi Bakteria Baik untuk Kesihatan Pencernaan

Di usus kita terdapat triliunan bakteria baik dan bakteria jahat. Bakteria dalam usus disebut mikrobiota. Sekiranya jumlahnya seimbang, ia tidak akan membahayakan malah memberi manfaat kepada kesihatan tubuh. Terdapat sekurang-kurangnya 1000 spesies bakteria dalam usus yang mempunyai bahan genetik lebih daripada 3 juta gen, atau 150 kali lebih banyak daripada gen manusia.

Namun, ada saatnya keseimbangan antara bakteria baik dan bakteria buruk terganggu, misalnya kerana manusia sakit atau sistem imunnya terganggu. Akibatnya, bilangan bakteria jahat mendominasi.

Fungsi bakteria baik untuk pencernaan terganggu kerana kemampuan bakteria baik untuk melawan bakteria buruk akan menurun. Bakteria jahat akan mengeluarkan toksin yang boleh menyebabkan pelbagai gangguan pencernaan mulai dari cirit-birit. Mereka juga akan mengeluarkan enzim yang mendorong pembentukan sebatian karsinogenik di saluran pencernaan.

Baca juga: Probiotik Lactobacillus Membantu Mengatasi Alahan pada Kanak-kanak

Jadi jelas ada beberapa fungsi bakteria baik untuk pencernaan:

  • Membantu memecah makanan di saluran pencernaan yang tidak dapat dipecahkan di dalam perut. Maka bakteria dalam usus kecil akan menyelesaikannya.

  • Membantu menghasilkan vitamin B dan K.

  • Membantu melawan mikroorganisma berbahaya yang lain, dan menjaga kesihatan mukosa usus (permukaan).

  • Bakteria baik adalah bahagian penting dalam sistem pertahanan badan

  • Keseimbangan mikrobiota antara bakteria baik dan bakteria buruk akan menyuburkan saluran pencernaan.

Cara Menjaga Kesihatan Pencernaan dengan Probiotik

Agar ini tidak terjadi, kesihatan saluran pencernaan harus selalu dijaga, sehingga bakteria baik akan menguasai saluran pencernaan kita. Salah satu cara untuk meningkatkan bilangan bakteria baik dalam usus.

Bakteria baik ini sangat berguna dalam menjaga kesihatan mukosa usus (lapisan dalam dinding usus), meningkatkan proses metabolik, dan sebagai salah satu sistem imun yang paling penting dalam tubuh. Fungsi bakteria baik untuk pencernaan mesti dijaga agar risiko jangkitan pencernaan seperti cirit-birit dan gangguan pencernaan seperti sembelit dapat dikurangkan.

Probiotik dapat merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan kesihatan gastrointestinal dan keadaan lain, seperti melegakan cirit-birit yang disebabkan oleh virus atau bakteria, melegakan sindrom iritasi usus, melegakan gejala penyakit radang usus, menjaga kesihatan mulut, dan menjaga kesihatan saluran kencing dan vagina.

Baca juga: Cara Mengambil Suplemen Probiotik dengan Bijak

Untuk mengatasi pelbagai keadaan yang berkaitan dengan fungsi gastrousus, pengambilan suplemen probiotik adalah mustahak untuk dilakukan. Nah, untuk mengekalkan fungsi pencernaan yang sihat, anda boleh mengambil suplemen probiotik, seperti sachet Lacidofil.

Setiap sachet Lacidofil mengandungi 4 bilion mikroorganisma yang terdiri daripada Lactobacillus rhamnosus R0011 dan Lactobacillus heleveticus R0052. Jumlah ini sepadan dengan jumlah mikroorganisma di saluran gastrointestinal manusia.

Di samping itu, menggunakan Tahap 1: Teknologi regangan BIO-SUPPORT, Lacidofil sachet terbukti secara klinikal baik untuk kesihatan gastrousus. Ini dibuktikan dengan kajian yang dilakukan terhadap 113 kanak-kanak berusia 12 hingga 17 bulan dengan gastroenteritis akut. Kajian ini melibatkan 59% kanak-kanak yang mengalami cirit-birit sahaja dan 41% kanak-kanak yang mengalami cirit-birit dengan jangkitan lain.

Kemudian, dari 113 kanak-kanak, mereka dibahagikan kepada 3 kumpulan. Kumpulan pertama dari 39 kanak-kanak diberi plasebo selama 10 hari. Kumpulan kedua yang terdiri daripada 42 kanak-kanak diberi Lacidofil selama 10 hari, dan kumpulan ketiga yang terdiri daripada 32 kanak-kanak diberi Hylac, konsentrat produk metabolik dari bakteria usus selama 10 hari juga.

Hasil kajian juga menunjukkan bahawa gabungan L. rhamnosus R0011 dan L. helveticus R0052 yang terkandung dalam Lacidofil terbukti berkesan dalam mengurangkan cirit-birit akibat jangkitan patogen pada kanak-kanak dalam kumpulan 2 dengan tempoh cirit-birit 2 hingga 6 hari.

Oleh itu, jika anda ingin mengekalkan fungsi saluran pencernaan yang sihat, anda boleh mengambil sachet Lacidofil sekali sehari dengan makanan atau dicampurkan ke dalam makanan atau minuman. Selain terbukti secara klinikal, suplemen probiotik ini juga selamat digunakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa tanpa menggunakan perisa dan warna tiruan tambahan.

Baca juga: Probiotik untuk Kesihatan Pencernaan