Kekurangan Asid Folik Mengarah kepada kecacatan tiub Neural (NTD

Oleh kerana masih dalam bentuk embrio, janin memerlukan banyak nutrien penting untuk pertumbuhannya yang lengkap. Satu perkara yang anda perlukan, sebelum anda hamil, adalah asid folik. Asid folik adalah bentuk vitamin B yang membantu pembentukan tiub saraf hingga sempurna. Tiub saraf adalah bahagian badan janin yang akan menjadi otak dan saraf tunjang (tulang belakang). Saraf dan jantung adalah organ pertama yang tumbuh di dalam badan janin.

Mengambil asid folik sebelum kehamilan adalah bertujuan agar ketika anda hamil, darah anda mengandungi cukup asam folat sehingga diperlukan embrio untuk membentuk tiub saraf. Jadi apa yang berlaku sekiranya darah anda kekurangan asid folik? Tiub saraf bayi anda akan berisiko gagal ditutup. Kegagalan ini disebut kecacatan tiub neural janin (NTD).

Apa itu NTD?

Kecacatan tiub saraf (NTD) adalah kecacatan pada otak bayi atau saraf tunjang. Ini berlaku apabila tiub saraf, yang sepatutnya ditutup dan menjadi otak dan saraf tunjang, tidak ditutup sepenuhnya. Proses penutupan ini harus berlaku pada hari ke-28 setelah pembuahan, pada masa ibu hamil belum mengetahui bahawa dia hamil. Dua jenis kes NTD yang paling biasa adalah spina bifida dan anencephaly. Apabila tiub saraf tidak ditutup, kantung yang penuh dengan cecair akan menggantung dari bahagian belakang janin. Dalam banyak kes, sebahagian tulang belakang masuk ke dalam kantung ini dan menjadi rosak. Sebilangan besar bayi yang dilahirkan dengan spina bifida hidup hingga dewasa, tetapi mereka cacat seumur hidup dan harus menjalani banyak pembedahan. Beberapa masalah dengan kanak-kanak dengan spina bifida termasuk:

  1. Tidak dapat menggerakkan badan bawah
  2. Tidak mempunyai kawalan dalam membuang air kecil dan buang air besar
  3. Tidak dapat belajar
  4. Hydrocephalus, di mana cecair di otak mengumpul dan memberi tekanan pada otak
  5. Mempunyai alergi terhadap susu getah (bahan getah)

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan spina bifida akan mengalami keadaan perubatan yang berbeza. Sebilangan kanak-kanak lebih teruk daripada yang lain. Tetapi dengan penjagaan yang betul, kebanyakan kanak-kanak ini akan dapat membesar dan menjadi produktif. Ini tidak berlaku untuk janin dengan anencephaly. Dalam kes anencephaly otak dan cranium tidak terbentuk dengan betul sehingga bahagian otak hilang. Janin dengan anencephaly akan menggugurkan atau mati sejurus selepas kelahiran. Wanita yang berisiko tinggi membawa janin dengan NTD adalah:

  1. Ibu yang telah melahirkan bayi dengan NTD sebelumnya
  2. Wanita diabetes yang gula darahnya tidak terkawal semasa mengandung
  3. Wanita yang mengalami kegemukan
  4. Wanita yang demam tinggi pada awal kehamilan atau menggunakan sauna panas
  5. Wanita berdarah Hispanik

Kebaikan Asid Folik untuk Mencegah NTD

Asid folik dapat mencegah NTD, tetapi hanya jika anda meminumnya sebelum dan pada beberapa minggu pertama kehamilan ketika tiub saraf janin sedang berkembang. Untuk itu, anda memerlukan sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik setiap hari. Dan jika anda telah melahirkan anak-anak dengan NTD sebelumnya, anda memerlukan pengambilan asid folik hingga 4000 mikrogram. Atur diet anda supaya menu sarapan anda setiap hari adalah makanan yang mengandungi tepung gandum, roti, kentang, nasi, ubi kayu, susu, jus oren, dan yogurt. Untuk makan tengah hari dan makan malam, makan sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, dan kacang serta buah-buahan seperti epal, strawberi, dan pisang yang dapat meningkatkan kandungan folat dalam darah. Sementara itu, lauk yang kaya dengan asid folik termasuk tuna, tahu, dada ayam, dan hati sapi. Malangnya, sumber folat semula jadi ini hanya diserap oleh badan sebanyak 45%.

Anda juga harus mengambil makanan tambahan selain sumber semula jadi folat. Makanan tambahan boleh didapati dari tablet asid folik atau multivitamin yang mengandungi asid folik. Sekiranya anda tidak selesa mengambil tablet setiap hari, anda boleh memilih sumber folat dari susu yang diberi tambahan 375 mikrogram asid folik. Kekurangan asid folik dalam tubuh orang dewasa dapat dilihat dari gejala rambut beruban yang tumbuh lebih awal daripada yang sepatutnya, anemia, keletihan, insomnia, masalah ingatan, dan kemurungan. Sementara itu, jika anda mengambil terlalu banyak asid folik, badan akan menghentikan penyerapan asid folik seterusnya.

Bagi orang dewasa dalam keadaan normal, pengambilan asid folik maksimum yang disyorkan ialah 1000 mikrogram setiap 2 hari. Tahap folat optimum dalam darah untuk meminimumkan risiko NTD ialah 905 nmol / L. Penyelidikan yang dilakukan pada wanita berusia 18-40 di Beijing, Kuala Lumpur, dan Jakarta menunjukkan bahawa wanita di Jakarta mempunyai risiko terendah untuk membawa janin NTD kerana tahap folat rata-rata adalah 872 nmol / L. Walaupun cukup tinggi, tahap ini masih belum optimum. Untuk itu, anda masih perlu menambahkan makanan dan minuman yang menjadi sumber asid folik ke dalam makanan anda. (AR / OCH)