Jenis Penyakit Mental pada Kanak-kanak | saya sihat

Gangguan mental sering sukar dikesan, terutama pada kanak-kanak. Akibatnya, tidak sedikit anak yang diberi rawatan lewat dan mendapatkan pertolongan yang mereka perlukan. Oleh itu, Ibu dan Ayah mesti memberi perhatian lebih dan memperhatikannya agar anak anda mendapat rawatan dengan cepat oleh psikologi profesional atau psikiatri.

Tetapi, bagaimana mengesan dan penyakit mental apa yang sering dialami oleh kanak-kanak, bukan? Inilah sebab-sebab dan jenis penyakit mental yang perlu anda perhatikan pada anak kecil anda.

Baca juga: Tanda-tanda Kanak-kanak dengan Gangguan Mental

Punca Gangguan Mental pada Kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, sangat penting untuk selalu memberi perhatian kepada kesihatan mental anak-anak, terutama anak-anak yang mula membesar. Kerana, jika tidak ditangani dengan betul, ia akan mempengaruhi perkembangan mental anak hingga dewasa. Kesihatan mental adalah kesihatan keseluruhan cara kita berfikir, mengatur bagaimana perasaan, dan tingkah laku kita.

Penyakit mental atau gangguan kesihatan mental ditakrifkan sebagai corak atau perubahan pemikiran, perasaan atau tingkah laku yang mengganggu kemampuan dan fungsi seseorang. Gangguan kesihatan mental pada kanak-kanak umumnya ditakrifkan sebagai kelewatan atau gangguan dalam perkembangan pemikiran, tingkah laku, kemahiran sosial, dan peraturan emosi mengikut usia.

Oleh itu, kanak-kanak yang cenderung mempunyai tanda-tanda gangguan mental akan mengalami kesukaran untuk berinteraksi dengan kanak-kanak normal yang lain. Keadaan ini juga akan mengganggu kemampuan anak untuk berinteraksi di rumah, sekolah, dan dalam situasi sosial yang lain. Tanda-tanda kanak-kanak yang mengalami penyakit mental termasuk:

- Kesedihan berterusan, dua minggu atau lebih

- Pengunduran diri dari interaksi sosial

- Susahkan diri sendiri

- Bercakap tentang kematian

- Ledakan emosi yang melampau

- Tingkah laku luar kawalan yang berbahaya

- Perubahan drastik dalam mood, tingkah laku atau keperibadian

- Perubahan dalam diet

- Hilang berat badan

- Susah tidur

- Sakit kepala atau sakit perut yang kerap

- Kesukaran menumpukan perhatian

- Perubahan pencapaian akademik

- Kecenderungan untuk melakukan tindakan buruk seperti mencuri atau ponteng sekolah

Baca juga: Sebab Gangguan Tidur Boleh Mengganggu Kesihatan Mental Anak Anda

Jenis Penyakit Mental pada Kanak-kanak

Terdapat banyak penyakit mental yang kita tahu boleh mempengaruhi orang dewasa dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis penyakit mental yang lebih biasa pada kanak-kanak dan anda harus sedar. Berikut adalah 7 penyakit mental yang perlu anda ketahui:

1. Gangguan kegelisahan

Gangguan kegelisahan pada kanak-kanak seperti ketakutan, kebimbangan, atau kegelisahan berterusan sehingga mengganggu kemampuan mereka untuk berinteraksi. Umumnya, kanak-kanak yang mengalami gangguan kebimbangan cenderung tidak terlibat dalam permainan, sekolah atau situasi sosial yang sesuai dengan usia mereka. Diagnosis ini merangkumi kegelisahan sosial, kegelisahan umum, dan gangguan obsesif-kompulsif.

2. Gangguan defisit perhatian / hiperaktif (ADHD)

Gangguan defisit perhatian / hiperaktif (ADHD) sering disalah anggap sebagai autisme. Walaupun mereka mempunyai tanda dan gejala yang hampir sama, kedua penyakit mental ini berbeza. Kanak-kanak dengan ADHD cenderung mengalami masalah dengan perhatian, tingkah laku impulsif, hiperaktif, tetapi tidak mempengaruhi interaksi sosial atau komunikasi.

3. Gangguan spektrum autisme (ASD)

Gangguan spektrum autisme adalah keadaan neurologi yang muncul pada awal kanak-kanak, biasanya sebelum usia 3 tahun. Walaupun keparahan ASD berbeza, kanak-kanak dengan gangguan ini cenderung menghadapi kesukaran untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain.

4. Gangguan makan

Gangguan makan didefinisikan sebagai pemikiran obsesif mengenai citra diri badan yang ideal, pemikiran yang tidak teratur mengenai berat badan, penurunan berat badan, dan diet yang tidak selamat. Gangguan makan ini termasuk anoreksia nervosa, bulimia nervosa, dan gangguan makan luar biasa. Kanak-kanak yang mengalaminya boleh mengakibatkan disfungsi emosi dan sosial, serta komplikasi fizikal yang mengancam nyawa.

5. Kemurungan dan gangguan mood

Depresi adalah perasaan sedih dan kehilangan minat yang berterusan yang mengganggu kemampuan anak untuk berfungsi di sekolah dan berinteraksi dengan orang lain. Depresi juga boleh menjadi sebahagian daripada gangguan bipolar, di mana perubahan mood yang melampau berlaku antara kemurungan dan emosi atau tingkah laku yang melampau yang mungkin berbahaya.

6. Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)

PTSD adalah tekanan emosi yang berpanjangan, kegelisahan, kenangan yang menyedihkan, mimpi buruk dan tingkah laku mengganggu dalam menghadapi keganasan, penyalahgunaan, kecederaan, atau kejadian trauma yang lain.

7. Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan persepsi dan pemikiran yang menyebabkan seseorang kehilangan hubungan dengan realiti (psikosis). Gejala ini boleh muncul pada masa remaja atau dewasa muda awal. Skizofrenia menghasilkan halusinasi, khayalan, dan pemikiran dan tingkah laku yang tidak teratur.

Baca Juga: Banyak Perkara Yang Berubah Tahun Ini, Berhati-hati Dengan Keletihan Mental

Cara Membantu dan Merawat Kanak-kanak dengan Penyakit Mental

Peranan ibu bapa sangat penting dalam menyokong dan menolong anak-anak yang menghidap penyakit mental. Semakin banyak sokongan yang diberikan oleh ibu dan ayah kepada anak kecil anda, semakin besar kesan penyembuhannya. Inilah cara untuk membantu dan menangani kanak-kanak dengan penyakit mental dengan betul.

1. Ketahui mengenai penyakit ini. Elakkan mempercayai stigma yang ada bahawa kanak-kanak dengan penyakit mental sama seperti kehilangan akal atau gila. Pastikan Ibu dan Ayah mengetahui ciri-ciri kanak-kanak yang mengalami gejala penyakit mental tertentu dengan betul untuk rawatan yang betul.

2. Kaunseling keluarga. Jangan sekali-kali melakukan diagnosis diri kerana akan membahayakan anak. Pertimbangkan untuk berunding dengan psikologi atau profesional kesihatan mental kanak-kanak untuk kaunseling keluarga untuk mendapatkan petua menangani tingkah laku yang sukar.

3. Sertai komuniti ibu bapa. Bergabung dengan komuniti ibu bapa yang mempunyai anak-anak dengan penyakit mental yang serupa dengan anak-anak mereka, akan membantu Ibu dan Ayah mencari pilihan lain dan penyelesaian yang sesuai dalam menangani keadaan mental anak.

4. Pengurusan tekanan yang baik. Setiap ibu bapa mahu anak mereka sihat secara fizikal dan mental. Tetapi jika anak itu mempunyai keadaan 'istimewa', ada baiknya menguruskan tekanan dengan baik. Kerana tidak mudah untuk menangani anak-anak dengan penyakit mental.

5. Melakukan psikoterapi. Psikoterapi atau terapi pertuturan dan tingkah laku adalah cara menangani masalah kesihatan mental. Psikoterapi kanak-kanak boleh merangkumi waktu bermain atau waktu bermain, serta membicarakan apa yang berlaku semasa bermain. Semasa psikoterapi, kanak-kanak dan remaja belajar bagaimana membincangkan fikiran dan perasaan.

6. Rawatan. Pakar pediatrik atau profesional kesihatan mental anda boleh mengesyorkan ubat - seperti perangsang, antidepresan, ubat anti-kegelisahan, antipsikotik atau penstabil mood - sebagai sebahagian daripada rancangan rawatan. Doktor akan menerangkan risiko, kesan sampingan dan faedah rawatan ubat.

Baca Juga: Mempunyai Teman Sejak Remaja Baik untuk Kesihatan Mental

Rujukan:

MayoKlinik. Penyakit mental pada kanak-kanak: Ketahui tanda-tandanya