Tiga Sikap Positif untuk Hidup Bahagia | saya sihat

Sikap positif sangat penting, geng. Semakin tua kita, semakin sedar kita akan pentingnya bersikap baik dan positif. Kerana sikap kita pasti akan diterapkan pada semua yang kita lakukan dan hadapi.

Dari sekian banyak sikap positif, tiga adalah yang paling penting. Inilah tiga sikap positif yang mesti ada dalam hidup!

Baca juga: Mengetahui Perbezaan Antara Gangguan Mental ODMK dan ODGJ di Indonesia

Tiga Sikap Positif Kunci untuk Hidup Bahagia

Geng, pastikan anda mempunyai tiga sikap positif ini, baiklah:

1. Sentiasa Berfikir Positif

Anggaplah bahawa sikap anda mempunyai bentuk piramid, yang harus dibina dari masa ke masa. Di bahagian bawah piramid adalah pemikiran positif. Berfikir positif adalah prasyarat untuk sikap lain yang harus anda miliki untuk menjalani kehidupan yang bahagia.

Berfikir Sikap positif mempunyai hubungan langsung dengan pelbagai kemungkinan atau peluang. Orang yang selalu berfikiran negatif cenderung pesimis dan tanpa sedar menjauhkan diri dari pelbagai peluang dan peluang untuk hidup bahagia, baik dari segi jodoh, kerjaya, dan hubungan dengan orang lain.

Sekiranya kita selalu berfikiran positif, kita pasti dapat memiliki minda yang lebih maju dan terbuka. Mempunyai sikap positif atau negatif akan mempengaruhi apa yang anda lakukan. Apabila kita melakukan sesuatu dan mendapatkan hasil yang kita inginkan, itu akan meluaskan fikiran kita ke berbagai kemungkinan, jadi kita akan memiliki sikap yang lebih positif.

Baca juga: 5 Cara Mengawal Emosi, Jadi Anda Tidak Menyesal Nanti

2. Sentiasa Bersyukur

Kami kini hidup di era internet dan media sosial. Di ruang siber, kita mungkin sering bertemu dengan orang yang mempunyai sikap negatif. Atau mungkin kita sendiri merasa negatif atau sedih melihat muat naik orang lain yang kelihatan sentiasa gembira dan bersenang-senang.

Ini dapat membuat anda mula merasa seperti mangsa dan merasa letih untuk mencapai hasil yang diinginkan. Sekiranya anda sudah mula merasa seperti itu, anda mula menyerah pada tujuan dan impian anda.

Fenomena ini umumnya dijumpai dalam kumpulan orang yang mempunyai pendapatan rendah dan juga mereka yang masih muda. Mereka merasa putus asa melihat begitu banyak orang mencapai kebahagiaan dan kejayaan pada usia muda. Ini dapat membuat kita berfikir secara sempit mengenai potensi kita.

Sekiranya anda tidak berhati-hati, kebiasaan membandingkan diri anda dengan orang lain boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan anda. Inilah sebabnya mengapa sikap bersyukur sangat penting dan termasuk dalam tiga sikap yang harus dimiliki. Fokus pada apa yang anda ada, agar anda lebih bersyukur.

3. Bijak dalam menyelesaikan masalah

Mempunyai sikap yang baik adalah pilihan. Anda harus memilih untuk mempunyai sikap yang baik. Perkara lain yang juga menjadi pilihan dalam hidup, dan sesuatu yang akan memberi kesan positif kepada kehidupan, adalah pintar atau pandai menyelesaikan masalah.

Sikap positif dan pandai melakukan sesuatu mempunyai hubungan simbiotik. Bersikap baik terhadap sesuatu akan memberi anda keyakinan, yang juga akan memberi kesan positif terhadap sikap anda.

Perkara yang paling penting adalah, perkara yang anda mahukan adalah perkara yang anda gemari. Ambil atlet sebagai contoh. Atlet mempunyai sifat kompetitif, tetapi mereka cenderung bersikap positif. Semakin mereka mengejar apa yang mereka minat dan terlibat, semakin tinggi keyakinan diri mereka.

Sumber:

Life Hacks. Mengapa Sikap Anda Segala-galanya: 3 Sikap Yang Perlu Anda Miliki. Februari 2021.

Forbes. Mengapa Sikap Mempengaruhi Segala-galanya (Terutama Ketika Berusaha Memperbaiki Garis Bawah Anda). April 2021.