Rawatan Fibroid rahim - GueSehat.com

Beberapa waktu lalu di Singapura, doktor melakukan pembedahan membuang tumor 27.6 kg dari rahim wanita berusia 53 tahun. Wanita itu mempunyai fibroid rahim atau leiomyoma, yang merupakan tumor rahim yang tumbuh bertahun-tahun.

Walaupun fibroid rahim adalah tumor yang biasa dan tidak ganas, terdapat kes di mana tumor tumbuh dengan sangat besar. Lalu, bolehkah penyakit ini disembuhkan? Bagaimana ia dikendalikan? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Ranting FKA Mengalami Penyakit Fibroid

Fibroid rahim tidak selalu perlu dirawat

Tidak semua wanita yang mempunyai fibroid rahim memerlukan rawatan. Ia bergantung kepada kesan fibroid rahim, sama ada tumor jinak yang menyebabkan masalah atau tidak. Selain itu, tidak semua fibroid rahim akan tumbuh. Malah, tumor besar mungkin tidak menyebabkan gejala. Dalam kebanyakan kes, tumor menyusut setelah seorang wanita mencapai haid.

Walau bagaimanapun, anda masih harus memeriksa perkembangan fibroid rahim, terutamanya jika anda mengalami gejala pendarahan atau kesakitan. Oleh itu, pesakit dengan fibroid rahim harus memeriksa perutnya secara berkala sekurang-kurangnya sekali setahun.

Apa yang Boleh Disembuhkan Dengan Menggunakan Bahan Rumah?

Anda tidak boleh menyembuhkan fibroid sendiri. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk menghilangkan gejala. Apabila fibroid tumbuh di luar rahim, anda akan merasakan benjolan di perut anda. Sekiranya benjolan menyebabkan kesakitan, anda boleh melegakannya dengan menggunakannya pek panas atau letakkan botol air suam di perut anda.

Rawatan apa yang boleh menyembuhkan Fibroid rahim?

Anda boleh mengambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen. Pastikan anda mengikuti arahan penggunaan seperti yang tertera pada bungkusan. Sekiranya anda memilih rawatan lain, doktor anda biasanya akan mengesyorkan:

1. Terapi Hormon

Rawatan ini adalah untuk mencegah perkembangan fibroid. Dalam beberapa kes, doktor anda akan menetapkan pil kawalan kelahiran untuk mengawal pendarahan dan anemia akibat fibroid, walaupun hormon boleh menyebabkan pertumbuhan fibroid.

2. GnRH Agnoist

GnRH adalah hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Ubat 'agonis' ini melawan hormon. Doktor anda akan mengesyorkan ubat ini untuk mengecilkan fibroid dan melegakan anemia. Biasanya, doktor tidak mengesyorkan agar pesakit mengambil ubat ini lebih dari 6 bulan kerana boleh meningkatkan risiko osteoporosis.

3. SERMsS (Modulator Reseptor Estrogen Selektif)

SERM adalah sejenis ubat yang mempengaruhi tahap estrogen badan. Ubat ini dapat membantu mengecutkan fibroid tanpa menyebabkan gejala menopaus. Walau bagaimanapun, penyelidik masih belum pasti mengenai keberkesanan ubat ini.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Cyst dan Tumor

Bolehkah Kontraseptif Membantu Menyembuhkan Fibroid Uterus?

Alat kontraseptif, atau IUD, adalah kepingan berbentuk T plastik berbentuk syiling, yang diletakkan di rahim untuk mencegah kehamilan. Beberapa kontraseptif menghasilkan hormon progestin. Kawalan kelahiran tidak akan mengecutkan fibroid. Namun, ia dapat mengawal pendarahan dan kekejangan perut yang disebabkan oleh fibroid rahim.

Prosedur apa yang boleh menyembuhkan Fibroid rahim?

Terdapat beberapa prosedur perubatan yang mungkin disarankan oleh doktor kepada wanita yang mempunyai fibroid rahim, termasuk:

Embolisasi Fibroid

Prosedur ini dapat mengecutkan fibroid. Doktor akan menyuntik alkohol polivinil (PVA) ke dalam arteri. PVA kemudian menyekat bekalan darah ke fibroid, menyebabkan fibroid menyusut. Prosedur ini membuat anda terpaksa tinggal di hospital selama beberapa hari kerana mempunyai kesan sampingan, seperti mual, muntah, dan sakit.

Ablasi Endometrial

Ablasi endometrium adalah prosedur yang merosakkan dinding rahim untuk menghentikan pendarahan dari fibroid.

Myomektomi

Myomectomy adalah prosedur pembedahan untuk membuang fibroid. Sekiranya anda ingin hamil dengan cepat, doktor anda biasanya akan mengesyorkan prosedur ini. Walau bagaimanapun, terdapat risiko prosedur ini menyebabkan kecederaan yang boleh menyebabkan kemandulan. Biasanya, doktor akan mengesyorkan agar wanita menjalani program kehamilan baru 4-6 bulan selepas pembedahan.

Pada kebanyakan wanita, gejala fibroid akan hilang selepas pembedahan myomectomy. Tetapi dalam beberapa kes, fibroid boleh kembali. Oleh itu, kejayaan prosedur ini bergantung pada berapa banyak fibroid yang anda ada dan sama ada doktor anda boleh membuang semuanya.

Prosedur myomectomy boleh dilakukan dengan 2 mekanisme. Yang pertama adalah mekanisme operasi, iaitu doktor melakukan pembedahan perut. Yang kedua adalah mekanisme histeroskopi atau laparoskopi, di mana doktor tidak perlu melakukan pembedahan pada perut untuk membuang fibroid.

Baca juga: Sakit haid boleh menjadi penyebab Mioma

Itulah sejumlah rawatan yang dapat dilakukan untuk menyembuhkan fibroid rahim. Malah, ada juga kaedah menggunakan MRI untuk mengesan fibroid, kemudian mengecilkan dan memusnahkannya. Selain itu, terdapat juga histerektomi atau pembedahan membuang rahim. Walau bagaimanapun, kedua-duanya jarang dilakukan atau dipilih. (UH / AS)

Gejala PCOS pada Wanita