Vaksin yang dilindungi oleh BPJS Kesihatan - GueSehat.com

Selepas anak anda dilahirkan, penting bagi anda untuk segera memberi dia imunisasi. Imunisasi adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah kanak-kanak dari pelbagai jangkitan. Oleh kerana imunisasi penting untuk kesihatan anak-anak, pemerintah melalui Permenkes No. 42 tahun 2013 menekankan bahawa ibu bapa wajib memberikan imunisasi kepada bayi sejak lahir.

Dari sekian banyak jenis imunisasi yang mesti diberikan kepada anak anda, ada 5 jenis yang ditanggung oleh Kerajaan melalui BPJS Health. Imunisasi yang dilindungi BPJS Kesihatan boleh didapati di puskesmas atau klinik (kemudahan kesihatan tahap 1). Jadi, apakah lima imunisasi yang dilindungi BPJS Kesihatan? Ayuh, lihat senarai berikut.

Baca juga: Apa Manfaat Vaksin pada Kesihatan Kanak-kanak?

5 Jenis Vaksin yang Dilindungi oleh BPJS Kesihatan

1. BCG

Vaksin BCG atau bacille Calmette-Guerin adalah vaksin untuk mencegah jangkitan bakteria Myobacterium tuberculosis, penyebab tuberkulosis (TB). TB adalah jangkitan serius yang menyerang paru-paru dan kadang-kadang bahagian badan yang lain, seperti tulang, sendi, dan buah pinggang. Jangkitan ini juga boleh menyebabkan meningitis, yang merupakan keadaan radang pada lapisan otak dan saraf tunjang.

Asia Tenggara adalah salah satu wilayah dengan kadar TB yang tinggi. Penularan bakteria juga dapat dilakukan melalui percikan air liur pesakit. Kerana sangat berisiko, bayi yang baru lahir hingga usia kurang dari 3 bulan harus diberi vaksin BCG secepat mungkin di lengan atas.

Vaksin BCG dibuat dari bakteria TB yang dilemahkan. Oleh itu, ketika memasuki tubuh, ia akan memicu sistem imun untuk melawan jangkitan bakteria dan akhirnya memberi imuniti.

2. Hepatitis B

Hepatitis B adalah penyakit yang dapat menular melalui kontak dengan darah atau cairan tubuh orang yang dijangkiti. Pada bayi dan anak-anak, hepatitis B dapat menular melalui ibu. Oleh itu, semasa mengandung, sangat disyorkan agar anda menjalani ujian darah secara berkala untuk mengetahui sama ada anda mempunyai jangkitan hepatitis B atau tidak.

Virus hepatitis B dapat menyebabkan penyakit hati yang serius, termasuk sirosis dan barah hati. Vaksin hepatitis B biasanya diberikan berulang kali sebanyak 4 suntikan. Dos pertama harus diberikan dalam masa 12 jam sejak bayi dilahirkan.

Selanjutnya, vaksin akan diberikan berturut-turut pada usia 2, 3, dan 4 bulan. Vaksin hepatitis B adalah vaksin wajib di Indonesia dan mesti diberikan kepada setiap anak dan remaja di bawah usia 19 tahun bagi mereka yang belum pernah mendapat vaksinasi hepatitis B.

3. DPT (Difteria, Pertussis, Tetanus)

Difteria, pertusis (batuk rejan), dan tetanus adalah tiga penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kematian pada penderita. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menganjurkan pemberian vaksin DPT kepada anak-anak dari usia lima tahun.

Vaksin DPT terdiri daripada 3 jenis, iaitu vaksin campuran DPT-HB-Hib, vaksin DT, dan vaksin Td, yang diberikan secara berperingkat merujuk kepada usia anak. Vaksinasi DPT asas diberikan ketika bayi berumur kurang dari 1 tahun dalam 3 dos (2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan). Selanjutnya, kanak-kanak itu akan diberi vaksinasi tindak lanjut atau penggalak pada usia 18 bulan dan 5 tahun.

Baca juga: Cegah 3 Penyakit Maut Ini dengan Imunisasi DPT!

4. Polio

Jangkitan virus polio boleh menyebabkan kelumpuhan dan keradangan lapisan otak pada kanak-kanak. Oleh itu, setiap kanak-kanak diwajibkan mendapatkan vaksinasi polio untuk mencegahnya dijangkiti penyakit ini. Terdapat 2 jenis vaksinasi polio yang mesti diberikan kepada anak-anak, iaitu vaksin polio oral (OPV) dan vaksin polio suntikan (IPV).

Vaksin polio diberikan 4 kali, iaitu ketika bayi baru lahir dengan OPV, kemudian dilanjutkan pada bulan 2, 3, dan 4 dengan OPV atau IPV. IPV mesti diberikan sekurang-kurangnya sekali. Dos penggalak diberikan ketika anak berusia 18 bulan.

5. Campak

Campak sangat berbahaya dan boleh membawa maut kepada bayi kerana boleh menyebabkan komplikasi, termasuk radang paru-paru dan radang otak. Vaksin campak termasuk dalam program imunisasi dasar lengkap yang diperlukan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia.

Dos vaksin campak pertama diberikan ketika anak berusia 9 bulan dan diikuti dengan 2 dos penggalak. Dos penggalak pertama diberikan ketika anak berusia 18 bulan. Sementara itu, penggalak kedua diberikan ketika anak berusia 5-7 tahun.

Memberi vaksin kepada anak-anak tidak akan benar-benar menghalangnya 100% sakit. Namun, pemberian vaksin kepada mereka dapat mengurangi risiko penularan selama wabah. Oleh itu, pastikan untuk selalu memenuhi jadual vaksinasi anak kecil anda, Ibu. (AS)

Sumber

CDC. "Vaksin BCG".

CDC. "Vaksin Hepatitis B: Apa yang Perlu Anda Ketahui".

CDC. "Vaksin untuk Campak".

MedicineNet. "Definisi perubatan imunisasi DPT".

NHS. "Gambaran keseluruhan vaksin BCG tuberculosis (TB)".

NHS. "Gambaran keseluruhan vaksin hepatitis B".