Petua Mencegah Kanser Prostat -GueSehat.com

Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), barah prostat adalah salah satu jenis barah kedua yang paling biasa dialami oleh lelaki selepas barah paru-paru. Dianggarkan terdapat kira-kira 1,1 juta lelaki di seluruh dunia yang didiagnosis menghidap barah prostat dan terdapat 307 kes kematian pada tahun 2012. Kanser ini kebanyakannya menyerang lelaki berusia lebih dari 50 tahun, di mana 30% menyerang lelaki berusia 70-80 tahun dan 75% di lelaki. berumur lebih dari 80 tahun.

Sebilangan besar keadaan barah prostat tidak menyebabkan gejala yang jelas pada peringkat awal. Gejala barah prostat biasanya muncul ketika prostat terlalu besar atau membengkak dan mempengaruhi uretra. Inilah sebabnya mengapa barah prostat sering terlambat untuk dirawat.

Baiklah, agar anda tidak mengalami keadaan ini, lebih baik jika anda mulai mencegahnya dari sekarang. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah barah prostat yang boleh anda lakukan mengikut: Kesihatan lelaki.

Baca juga: Mencegah Kanser Prostat dengan Espresso

Kurangkan pengambilan daging dan tenusu

Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki yang makan makanan tinggi lemak haiwan, seperti susu, keju dan daging merah, berisiko lebih tinggi terkena barah prostat. Sebaliknya, menurut pakar onkologi Dr. David Wise dari Pusat Kanser Perlmutter di NYU Langone, lelaki boleh mendapatkan pengambilan lemak yang lebih sihat untuk badan dari alpukat atau kacang.

Makan brokoli

Penyelidikan yang dilakukan oleh pasukan dari Oregon State University mendapati bahawa brokoli mengandungi sebatian sulforaphane yang dapat mencegah dan memperlambat pertumbuhan sel barah prostat. Untuk itu, pastikan anda makan brokoli secara berkala setiap hari untuk mencegah barah prostat.

Elakkan merokok

Selain menjadi penyebab utama barah paru-paru, merokok juga dapat memicu perkembangan sel barah prostat menjadi lebih agresif. Beberapa kajian yang meneliti kesan merokok terhadap barah prostat, menunjukkan bahawa orang yang sering merokok mempunyai risiko 24 hingga 30 peratus lebih tinggi untuk mati akibat barah prostat daripada mereka yang tidak merokok.

Elakkan mengambil makanan tambahan vitamin E

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of The National Cancer Institute, mendapati bahawa pengambilan makanan tambahan vitamin E dan selenium setiap hari dapat meningkatkan risiko barah prostat sebanyak 2 kali. Ia juga dapat meningkatkan risiko terkena barah yang lebih agresif hingga 111 persen pada penderita barah prostat.

Menurut Dr. Alan Crystal dari Program Pencegahan Kanser di Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson, selagi seorang lelaki mendapat 15 mg vitamin E dari makanan lain sehari, dia tidak perlu mengambil tambahan vitamin E dan selenium. Namun, bagi lelaki yang mengambil suplemen vitamin E, lebih baik jika mereka terus membatasi jumlah pengambilan suplemen vitamin E agar tidak berlebihan.

Ejakulasi secara teratur

Kajian Australia mendapati bahawa melancap dan ejakulasi dapat membantu mencegah barah prostat. Penyelidikan yang dilakukan ke atas 2,338 lelaki menunjukkan bahawa lelaki yang melakukan masturbasi sebanyak 5 kali atau lebih dalam seminggu adalah 34 peratus lebih kecil kemungkinannya menghidap barah prostat pada usia 70 tahun.

"Cairan seminal atau air mani mengandungi bahan yang bersifat karsinogenik," kata Graham Giles, Ph.D., penulis kajian utama, kepada Men's Health. "Ejakulasi biasa dapat membantu membersihkannya."

Selamat melakukan hubungan seks

Melakukan hubungan seks yang selamat dengan memakai pelindung dapat menurunkan risiko anda terkena barah prostat. Ini kerana beberapa jangkitan menular seksual seperti sitomegalovirus dan trichomoniasis sering dikaitkan dengan barah prostat. Cytomegalovirus adalah sejenis herpes yang terdapat dalam tisu prostat barah. Walaupun trichomoniasis adalah virus yang dapat diubati tetapi mempunyai kesan jangka panjang untuk menyebabkan barah prostat.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention mendapati bahawa lelaki yang dijangkiti trichomoniasis mempunyai peluang 40 peratus lebih besar untuk menghidap barah prostat.

Mengekalkan berat badan yang ideal

Banyak kajian menunjukkan bahawa kelebihan berat badan dikaitkan dengan peningkatan risiko barah, termasuk kanser prostat. Penyelidik menganggap bahawa tahap hormon tertentu seperti insulin, estrogen dan androgen akan menurun apabila anda berlebihan berat badan.

Bergerak secara aktif

Penyelidikan menunjukkan bahawa melakukan senaman secara teratur dapat mencegah barah prostat. Melakukan sukan atau aktif secara berkala sekurang-kurangnya 1-2 jam setiap minggu dapat mengekalkan berat badan yang ideal dan mencegah barah prostat.

Kanser prostat pastinya menakutkan lelaki. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dicegah selagi anda menerapkan beberapa perkara di atas! (TAS / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found