Apakah Piramid Makanan?

Makan makanan berkhasiat dan rajin bersenam adalah 2 cara terpenting untuk menjaga kesihatan. Makanan yang sihat mesti mengandungi nutrien yang mencukupi dalam bentuk karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral. Salah satu cara yang dapat digunakan untuk membimbing anda dalam memilih makanan yang sihat adalah piramid makanan.

Apakah Piramid Makanan?

Piramid makanan mengelompokkan makanan yang mempunyai kandungan nutrien yang sama. Piramid makanan terdiri daripada 6 tahap. Makanan yang berada di puncak piramid harus dimakan dalam jumlah kecil. Sementara makanan di dasar piramid dianjurkan untuk dimakan dalam jumlah yang cukup.

Pesanan Teratas

Makanan yang berada di puncak piramid makanan adalah makanan yang tinggi lemak, gula, dan garam, seperti coklat, kerepek, soda, minuman beralkohol. Makanan ini tidak penting untuk kesihatan dan penggunaan dalam jumlah besar boleh memberi kesan berbahaya kepada kesihatan seperti obesiti, diabetes mellitus jenis 2, dan juga barah. Tidak ada bahagian yang disyorkan untuk kumpulan makanan ini. Kami mengesyorkan agar anda hanya mengambil satu hidangan jenis makanan ini dalam sehari dan jika boleh tidak memakannya setiap hari.

Kedua

Di tempat kedua adalah makanan yang mengandungi lemak dan minyak. Makanan ini penting untuk kesihatan, tetapi hanya dalam jumlah kecil. Dalam 1 hari disyorkan untuk memilih 2 hidangan makanan yang terdapat dalam kumpulan ini. Sekiranya boleh, pilih makanan yang rendah lemak.

Pesanan Ketiga

Produk daging, telur, kacang dikumpulkan di tempat ketiga. Kumpulan makanan ini adalah kumpulan makanan sumber protein. Dalam satu hari disyorkan untuk memilih 2 hidangan dalam kumpulan makanan ini.

Pesanan keempat

Kumpulan dalam urutan keempat, seperti susu, yogurt, dan keju boleh dipilih 3 hidangan dalam satu hari. Jenis makanan dalam kumpulan ini adalah sumber kalsium.

Perintah Kelima

Di tempat kelima terdapat buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam satu hari disyorkan untuk memilih 5 jenis atau lebih dari kumpulan makanan ini. Sayuran dan buah-buahan adalah sumber serat, vitamin, dan mineral.

Pesanan Bawah

Di bahagian bawah piramid makanan terdapat roti, bijirin, kentang, pasta, atau nasi. Makanan dalam kumpulan ini adalah sumber tenaga untuk tubuh. Semakin aktif seseorang, semakin banyak makanan jenis ini diperlukan. Mulakan tabiat makan yang sihat mulai sekarang. Makanan sihat tidak hanya terdiri daripada satu jenis makanan, tetapi pengambilan pelbagai jenis makanan dalam jumlah yang mencukupi.