Makanan untuk Menambah Berat Janin - GueSehat

Salah satu perkara yang mesti menjadi perhatian Ibu adalah berat janin di dalam kandungan. Sekiranya menurut pemeriksaan berat janin masih kurang, anda pasti perlu mengambil tindakan agar berat badan sesuai dengan apa yang disarankan oleh pakar kandungan.

Nah, salah satu cara untuk meningkatkan berat badan janin adalah dengan makan makanan yang betul. Oleh itu, semasa mengandung, anda perlu memperhatikan makanan yang anda makan. Jadi, apakah makanan untuk meningkatkan berat badan janin?

Makanan untuk Menambah Berat Janin

Agar berat janin mengikut carta atau seperti yang disyorkan oleh doktor, anda perlu memperhatikan diet semasa kehamilan. Berikut adalah makanan untuk meningkatkan berat badan janin!

1. Ubi Keledek

Ubi jalar mengandungi serat, kalium, vitamin B6 dan C, zat besi, tembaga, dan beta-karoten. Beta-karoten adalah antioksidan yang penting untuk kulit, tulang, dan mata yang sihat, yang diperlukan oleh janin. Selain itu, ubi jalar juga dapat meningkatkan kadar zat besi dalam badan.

2. Kacang

Kacang-kacangan kaya akan serat, folat, kalsium, zat besi, dan protein. Selain itu, kacang juga mengandungi zink yang dapat mengurangkan risiko bayi berat lahir rendah dan mencegah kelahiran pramatang.

3. Sayuran Hijau

Sayuran hijau, seperti bayam, kangkung, dan brokoli, adalah nutrien penting bagi wanita hamil kerana mengandungi kalsium, kalium, folat, serat, dan vitamin A. Namun, pastikan anda memakan sayur-sayuran yang telah dimasak, seperti kukus atau rebus .

4. Telur

Telur adalah sumber protein dan vitamin A dan D, yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Selain itu, telur kaya dengan asid folik dan zat besi, yang dapat menguatkan membran ketuban dan mencegah risiko kecacatan kelahiran dan berat badan bayi yang rendah.

5. Susu

Untuk meningkatkan berat janin dalam rahim, anda perlu mengambil 200-500 ml susu setiap hari. Seperti diketahui, susu mengandungi protein dan kalsium, yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

6. Daging

Daging adalah salah satu makanan untuk meningkatkan berat badan janin. Di samping itu, daging mengandungi protein untuk mendorong perkembangan sel dan otot badan. Kandungan zat besi dalam daging dapat mengurangkan risiko anemia, yang biasanya dialami oleh wanita hamil

7. Salmon

Bukan hanya ayam, salmon juga menjadi pilihan makanan untuk menambah berat badan janin. Seperti diketahui, salmon adalah salah satu sumber protein dan omega-3 terbaik untuk perkembangan otak janin.

8. Yogurt

Yogurt mengandungi kalsium, protein, vitamin B, zink , dan kalsium. Kandungan kalsium dalam yogurt penting untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat, serta mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang dan berat badan lahir rendah.

Jadi, sekarang anda sudah mengetahui pelbagai makanan untuk meningkatkan berat badan janin, bukan? Namun, harap maklum bahawa pertumbuhan dan perkembangan janin di rahim boleh berbeza bagi setiap wanita hamil. Oleh itu, selalu berjumpa doktor dengan anda mengenai keadaan kehamilan anda dan pengambilan nutrien yang anda makan. (AS)

Rujukan

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2019. Cara Meningkatkan Berat Janin Semasa Mengandung .

Parentune. 2019. 19 Makanan untuk Membantu Menambah Berat Janin semasa Kehamilan .

Garis Kesihatan. 2018. 13 Makanan yang Dimakan Semasa Anda Hamil .

Diet semasa mengandung — lebih daripada makanan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found