Apakah Perbezaan Antara Cyst dan Tumor? - Guesehat.com

Tumor dan sista kelihatan sama tetapi kedua-duanya sebenarnya berbeza. Untuk menentukan seseorang mempunyai tumor atau kista, boleh menggunakan teknik pencitraan atau dengan biopsi. Untuk lebih mengetahui perbezaan antara keduanya, dipetik dari Berita PerubatanHari ini, inilah penjelasannya.

Cyst vs Tumor

Kista adalah kantung yang berisi cecair, udara atau bahan lain yang tidak biasa yang melekat pada organ berdekatan. Kista boleh tumbuh di mana sahaja di badan termasuk tulang dan tisu lembut. Kista terasa lembut pada sentuhan dan seseorang dapat menggerakkan atau menggerakkannya dengan mudah.

Sementara itu, tumor biasanya merujuk kepada jisim yang tumbuh di dalam badan. Tumor adalah jisim tisu yang tidak normal yang dipenuhi dengan daging atau cecair. Tisu yang tidak normal ini dapat berkembang di mana-mana bahagian badan seperti tulang, organ dan tisu lembut. Tumor terbahagi kepada 2 jenis, iaitu tumor jinak (hanya tumbuh di satu lokasi dan tidak merebak ke organ lain) dan ganas (sering disebut barah, boleh merebak ke tisu sekitarnya dan bahkan organ yang sangat jauh dari lokasi fikiran) .

Baca juga: Ketahui perbezaan antara sista, fibroid dan endometriosis, jadi anda tidak akan tersilap lagi!

Sifat dan jenis sista

Berikut adalah beberapa keadaan atau jenis sista dan penyebabnya:

  • Kista payudara. Terdapat kantung berisi cecair yang dapat dengan mudah digerakkan di bawah kulit. Sekiranya seseorang mempunyai kantung berisi cecair yang besar di payudaranya, keadaan orang itu disebut payudara fibrocystic. Penyebab sista payudara tidak diketahui secara pasti, tetapi ia dianggap berkaitan dengan tahap hormon estrogen yang tinggi di dalam badan. Keadaan ini mencetuskan perubahan pada tisu payudara dan membentuk sista.
  • Kista epidermoid. Kista ini berkembang di lapisan atas kulit yang dicirikan oleh lebam kecil pada batang leher atau kadang-kadang bahkan di kawasan genital. Kista ini tumbuh sebagai tindak balas terhadap tekanan pada kulit, jangkitan HPV, jerawat atau pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.
  • Kista hati. Kista yang satu ini tumbuh di hati. Kista ini mempunyai struktur tipis seperti kantung dan terdapat di tisu hati. Punca sebenar sista hati tidak diketahui. Kista ini boleh wujud semasa kelahiran atau terbentuk dan dikesan pada masa dewasa.
  • Kista tiang. Pertumbuhan jinak yang biasanya terbentuk di kulit kepala dan tepat di bawah permukaan kulit. Kista tiang terbentuk di sel di bahagian bawah folikel rambut (tempat rambut tumbuh).
  • Kista buah pinggang. Kista ini berbentuk kantung bulat atau bujur yang berisi cecair yang terbentuk di buah pinggang. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang tua. Kista ini mula terbentuk apabila lapisan permukaan ginjal mula lemah dan kemudian membentuk kantung.
  • Kista ovari. Kista ini adalah kantung berisi cecair dan terbentuk di ovari. Kista ini tidak berbahaya dan sering tidak menimbulkan gejala, tetapi kadang kala menyebabkan pelvis, sakit belakang dan kembung.
Baca juga: Segera Lakukan Pemeriksaan Awal untuk Mencegah Bahaya Kista Ovari