Dadah, Boleh Membuat Sakau merosakkan Otak!

Adakah kumpulan yang sihat tahu bahawa penagih akan mengalami kemurungan jika mereka tidak menggunakan dadah atau berada di tahap berhenti mengambil dadah? Ya, seseorang akan mengalami ketagihan dadah kerana mereka merasakan kebahagiaan sehingga mereka tinggi, kerana lonjakan dopamin dan serotonin yang dikeluarkan oleh otak.

Akibatnya, ubat secara automatik akan memberi kesan ketagihan, yang membuat pengguna harus meminumnya berulang kali untuk memuaskan dan mendapatkan kebahagiaan. Penyalahgunaan dadah yang berpanjangan akan menyebabkan kebergantungan.

Sakau adalah tindak balas badan terhadap pemberhentian penggunaan ubat secara tiba-tiba, atau penurunan drastik ubat yang dimakan. Biasanya, orang sakau akan mengalami simptom emosi, seperti kegelisahan, mudah marah dan marah, insomnia, sakit kepala, sukar menumpukan perhatian, tertekan, dan mengasingkan diri dari orang di sekelilingnya.

Tanda-tanda seseorang mengalami kemurungan dalam bentuk gejala fizikal seperti berpeluh mudah, berdebar-debar jantung, otot mula mengencang, sesak di dada hingga sukar bernafas, gegaran, dan cirit-birit.

Keterukan penarikan akan berbeza bagi setiap pengguna ubat. Ini bergantung pada bagaimana interaksi antara otak dan tubuh berfungsi, kerana ubat-ubatan yang diserap oleh tubuh dapat aktif pada waktu yang berlainan.

Faktor lain yang mempengaruhi keparahan dan tempoh penarikan termasuk jangka masa penggunaan dadah, jenis ubat yang digunakan, kaedah penggunaan ubat, berapa lama dan jumlah ubat yang diserap oleh badan, dos ubat yang dimakan, sejarah keluarga, dan faktor dari kesihatan perubatan dan mental pengguna.

Cara untuk menyahtoksin dari pergantungan dadah adalah dengan melakukan pusat pemulihan ubat pesakit luar atau pesakit dalam. Detoks bermula sebelum ubat keluar sepenuhnya dari badan, dan akan berlangsung selama 5-7 hari. Sementara itu, pada pengguna ubat kronik, detoks akan berlangsung sehingga 10 hari. Tekanan darah, denyut jantung, pernafasan, dan suhu badan akan terus dipantau, sehingga pasien berada dalam keadaan aman sepanjang proses detoksifikasi.

Walaupun melakukan pemulihan akan mengurangkan dan bahkan menyembuhkan pesakit dari penggunaan dadah, sayangnya sebelum itu ubat-ubatan telah memberi kesan buruk pada otak, yang banyak berfungsi sebagai pusat kawalan tubuh. Inilah kesan ubat yang perlu diperhatikan!

1. Memanipulasi mood, perasaan, dan tingkah laku.

Dadah boleh mengubah perasaan, cara berfikir, dan tingkah laku seseorang yang menggunakannya. Itulah sebabnya narkotika disebut sebagai bahan psikoaktif, kerana ia mempunyai beberapa kesan pada otak, seperti menghambat kerja otak dan menurunkan kesedaran, misalnya dalam kelas opioid, penenang, dan alkohol.

Baca juga: Nampaknya, Warna Pakaian Boleh Mempengaruhi Mood!

2. Kerja otak akan berlebihan.

Dadah akan merangsang kerja otak, jadi akan ada rasa kesegaran dan semangat, keyakinan, dan hubungan dengan orang lain semakin dekat. Tetapi di sebalik semua itu ada kesan buruk, iaitu menjadikan si pemakai sukar tidur, gelisah, berdebar-debar jantung dan meningkatkan tekanan darah.

3. Halusinasi muncul.

Dadah akan menyebabkan imaginasi menjadi tinggi, atau disebut halusinogen. Ganja diklasifikasikan sebagai halusinogen, kerana akan memberi kesan terhadap perubahan persepsi masa dan ruang. Untuk semua bahan psikoaktif (narkotik, psikotropik, dan bahan ketagihan lain), dapat mengubah tingkah laku, perasaan, dan pemikiran.

4. Pengaruh pada sistem saraf.

Penyalahgunaan dadah juga boleh mempengaruhi kerja sistem saraf, seperti:

  • Saraf deria: Gangguan ini menyebabkan mati rasa, penglihatan kabur, dan buta.
  • saraf autonomi: Gangguan ini menyebabkan pergerakan yang tidak diingini. Dalam keadaan mabuk, pengguna dadah boleh melakukan apa sahaja di luar kawalan mereka.
  • Saraf motor: Gangguan ini berlaku pada sistem motor dan dialami tanpa koordinasi. Jadi sekiranya pengguna dadah berada dalam keadaantinggi'atau tanpa sedar, dia mungkin melakukan sesuatu tanpa menyedarinya, seperti menggelengkan kepalanya sehingga kesan ubat yang diambilnya hilang.
  • saraf vegetatif: Kelainan ini berkaitan dengan bahasa yang dituturkan oleh pengguna dadah. Ini juga boleh menimbulkan rasa takut dan kurang percaya diri jika anda tidak menggunakan dadah.

Otak dan saraf adalah organ penting pada manusia, yang berfungsi mengatur sistem tubuh. Penggunaan ubat jangka panjang secara perlahan akan merosakkan sistem saraf sehingga kekal. Jadi, KATAKAN TIDAK KEPADA UBAT! Ingat, tubuh dan masa depan anda boleh hancur hanya dengan percubaan dan kesilapan.

Baca juga: Sistem Mempercepat Semalaman Mempunyai Kesan Buruk pada Otak