Perubatan PCOS - GueSehat.com

Sindrom ovarium polikistik atau PCOS adalah keadaan kompleks yang mempengaruhi sekitar 10% wanita usia subur. Wanita dengan PCOS akan mengalami pelbagai gejala, mulai dari perubahan mood, masalah kulit, kitaran haid yang tidak teratur, hingga masalah kesuburan. Jadi, bagaimana ia dirawat dan apa penawarnya untuk PCOS?

Sehingga kini, PCOS tidak dapat disembuhkan atau dihilangkan. Jadi, ubat hanya bertujuan untuk meredakan gejala PCOS. Walaupun begitu, ubat PCOS berguna untuk meminimumkan kesan penyakit dari gejala PCOS yang menyerang dan menjadikan kualiti hidup anda lebih baik. Ayuh, dapatkan pelbagai rawatan untuk mengatasi setiap gejala!

Ubat PCOS untuk Membuat Siklus Menstruasi Biasa

PCOS dikategorikan sebagai masalah hormon, sehingga boleh menyebabkan kitaran haid anda menjadi tidak teratur (oligomenorea) atau bahkan tidak ada haid (amenorea).

Kedua-dua atau masalah hormon lain boleh mengganggu kemampuan wanita hamil. Nah, ubat PCOS dapat membantu anda mengatur hormon untuk membuat kitaran haid yang normal.

Dua pilihan ubat PCOS yang paling biasa untuk mengatasi masalah ini adalah Provera dan kawalan kelahiran hormon, sama ada dalam bentuk pil kawalan kelahiran, tompok, cincin faraj, suntikan, atau IUD. Kedua-duanya dapat mengatur kitaran haid dengan membekalkan hormon progesteron dalam tubuh jika diperlukan.

Dengan tahap hormon ini yang mencukupi, lapisan rahim akan berkurang secara berkala dan mencegah penebalan tisu yang disebabkan oleh haid yang tidak teratur. Selain itu, menggunakan kaedah kawalan kelahiran hormon juga dapat menurunkan peluang anda terkena barah endometrium.

Metformin yang merupakan ubat diabetes juga berguna untuk mengurangkan masalah ketahanan insulin yang sering terjadi pada wanita dengan PCOS serta menjadikan kitaran haid lebih lancar.

Ubat PCOS untuk Merawat Masalah Kemandulan

Pada titik sebelumnya, PCOS dikatakan dapat mengganggu kitaran haid pada wanita, yang tentunya menyebabkan ovulasi tidak teratur atau tidak. Terdapat pelbagai ubat PCOS untuk meningkatkan pematangan telur dan ovulasi.

Biasanya, rawatan lini pertama adalah pemberian Clomid (clomiphene citrate) dan Femara (letrozole). Clomid digunakan untuk meningkatkan ovulasi. Walaupun begitu, Femara dianggap berfungsi lebih baik pada wanita dengan PCOS kerana tidak meningkatkan kadar estrogen atau meningkatkan risiko kelahiran berganda.

Di samping itu, terdapat beberapa terapi hormon yang boleh digunakan untuk merangsang ovulasi, termasuk:

 • Hormon perangsang folikel (FSH), yang berperanan merangsang pertumbuhan sel telur.
 • Luteinizing hormone (LH), yang mencetuskan pembebasan telur dari ovari (ovari).
 • Human Chorionic Gonadotropin (HCG) untuk memastikan pematangan telur.
 • Estrace (estrogen) untuk menyiapkan rahim untuk menerima telur.
 • Provera (progesteron) untuk mempersiapkan implantasi rahim.
 • Menopur (menotropin) untuk menyampaikan FSH dan LH melalui suntikan.
 • Bravelle (urofollitropin) untuk memberikan FSH melalui suntikan.

Ubat PCOS untuk Merawat Ketahanan Insulin

Kira-kira 50% wanita dengan PCOS akan menghidap diabetes atau pra-diabetes pada usia 40 tahun. Selain itu, mereka juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes kehamilan, suatu keadaan yang disebabkan oleh gangguan dalam proses glukosa semasa kehamilan.

Ubat diabetes biasanya digunakan oleh wanita dengan PCOS untuk menurunkan kadar glukosa dan insulin. Di samping itu, mengamalkan gaya hidup sihat dengan melakukan senaman dan makan makanan yang rendah gula dan lemak secara teratur dikira sebagai "ubat PCOS" untuk mengatasi masalah yang satu ini.

Pilihan rawatan untuk gejala PCOS ini termasuk:

 • Glucophage (metformin), yang dapat mengawal diabetes dan membantu mengurangkan berat badan.
 • Victoza (liraglutide), ubat suntikan yang digunakan untuk mengawal tahap insulin dan glukosa.
 • Actos (pioglitazone), kelas ubat suntikan yang berfungsi menurunkan gula darah tinggi.
 • Avandia (rosiglitazone), ubat suntikan dalam kelas yang sama dengan pioglitazone.
 • Avandamet, gabungan rosiglitazone dan metformin.

Ubat PCOS untuk Menurunkan Berat Badan

Kira-kira wanita dengan PCOS berlebihan berat badan atau gemuk. Masalah PCOS bukan sahaja menyumbang kepada kenaikan berat badan, tetapi juga menyukarkan wanita menurunkan berat badan.

Sebagai tambahan kepada senaman dan diet, terapi ubat kadang-kadang diperlukan untuk membantu wanita dengan PCOS menurunkan berat badan. Walaupun begitu, terdapat kesan sampingan dari pengambilan ubat PCOS ini.

Pilihan yang boleh dipilih adalah:

 • Xenical (orlistat), ubat yang dapat mencegah penyerapan lemak.
 • Qsymia (phentermine / topiramate) untuk menahan selera makan.
 • Belviq (Iorcaserin). Sama seperti Qsymia, ubat ini berfungsi untuk mengurangkan selera makan.
 • Contrave (naltrexone / bupropion), boleh menekan keinginan makanan yang dirasakan.
 • Saxenda (liraglutide), digunakan untuk merawat masalah ketahanan insulin dan kegemukan.
 • Inositol, suplemen semula jadi yang berkaitan dengan penurunan berat badan pada wanita dengan PCOS.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, setiap ubat mempunyai kesan sampingan dan cara kerjanya yang berbeza. Sebagai contoh, orlistat dapat menghentikan tubuh daripada mencerna lemak dalam makanan tetapi juga dapat meningkatkan kadar kolesterol. Walaupun lorcaserin boleh membuat anda tidak lapar. Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu ubat mana yang terbaik untuk keadaan badan anda.

Jalan pembedahan juga boleh diambil sekiranya anda mengalami kegemukan dan kaedah di atas tidak lagi berfungsi. Perubahan berat badan selepas itu dapat mengatur kitaran dan hormon haid anda, sekaligus mengurangkan risiko diabetes.

Ubat PCOS untuk Merawat Jerawat dan Pertumbuhan Rambut yang Berlebihan

Wanita dengan PCOS umumnya mempunyai tahap hormon lelaki (androgen) yang lebih tinggi di dalam badan mereka, termasuk testosteron. Ubat-ubatan anti-androgen berfungsi untuk menyekat sintesis hormon-hormon ini dan meminimumkan penampilan ciri-ciri lelaki sekunder di dalam badan anda, seperti hirsutisme (pertumbuhan rambut muka dan badan yang berlebihan) atau keguguran rambut.

Rawatan yang boleh dilakukan adalah:

 • Aldactone (spironolactone), diuretik dengan kesan anti-androgen.
 • Vaniwa (eflornithine hidroklorida), krim topikal yang digunakan untuk mencegah pertumbuhan rambut.
 • Propecia (finasteride), digunakan untuk merawat keguguran rambut pada wanita dengan PCOS.
 • Produk yang disebut depilatori, sama ada dalam bentuk krim, gel, atau losyen, dapat memecahkan struktur protein rambut, menyebabkannya jatuh dari kulit.
 • Proses elektrolisis, yang merupakan cara menghilangkan rambut ke akar menggunakan elektrik, atau terapi laser untuk memusnahkan folikel rambut. Untuk yang satu ini, diperlukan beberapa sesi terapi. Kadang-kadang rambut akan tumbuh semula tetapi akan lebih halus dan tidak kelihatan.

Selain perubahan pertumbuhan rambut, pengeluaran androgen yang berlebihan juga dapat menyebabkan jerawat. Rawatan yang paling biasa digunakan adalah penggunaan krim topikal, termasuk benzoil proksida, asid salisilik, retinoid, atau antibiotik.

Untuk mengatasi pelbagai gejala PCOS, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, terdapat beberapa ubat PCOS yang tidak boleh diambil oleh orang yang mempunyai penyakit tertentu, mengambil ubat lain, dan banyak faktor lain. Pastikan anda memahami sepenuhnya rawatan yang disyorkan oleh doktor dan gunakan ubat yang ditetapkan seperti yang disyorkan oleh doktor. Yang terakhir dan paling tidak, ubat PCOS yang boleh anda lakukan sendiri adalah mengamalkan diet yang sihat, aktif dalam sukan, dan menjauhi tekanan! (AS)

Mengesan Hyperandrogens - GueSehat.com

Sumber:

WebMD: Apakah Rawatan untuk PCOS?

Kesihatan Sangat Baik: Jenis Dadah yang Digunakan untuk Merawat PCOS