Keperluan Pemakanan Seimbang Kanak-kanak

Mempunyai kanak-kanak di bawah 5 tahun atau balita memerlukan perhatian tambahan. Umur 1-5 tahun adalah zaman keemasan atau zaman kegemilangan kanak-kanak. Untuk itu, lakukan yang terbaik dalam usia keemasan anak anda 5 tahun. Satu perkara yang perlu diberi perhatian untuk menyokong usia kegemilangan kanak-kanak adalah keperluan pemakanan seimbang. Anda mesti dapat menjaga keperluan pemakanan anak setiap hari. Sudah tentu ini tidak mudah. Kadang kala, anda akan menemui masalah tertentu ketika bertemu dengan pemakanan pada anak-anak.

Apakah masalah biasa semasa memberi makan anak?

 1. Penolakan makanan, kesukaran makan, hanya mahu makan sedikit makanan dan sering memilih makanan (pemilih pemakan).
 2. Kebiasaan makan makanan ringan dekat waktu makan dapat mengurangkan selera makan.
 3. Selalunya mengambil jus buah atau minuman ringan sehingga perut mudah kembung dan hilang keinginan untuk makan berat.
 4. Kanak-kanak lebih berminat untuk makan makanan ringan manis dan masin, seperti makanan ringan, gula-gula, dan biskut.

Masalah ini hampir dialami oleh kebanyakan ibu yang mempunyai anak kecil. Beberapa cara juga perlu dilakukan secara teratur dan sabar untuk mengatasinya. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kanak-kanak yang sukar makan:

 1. Sejak usia dini, anda harus memberi contoh agar anak-anak anda selalu makan bersama keluarga, sekurang-kurangnya ketika anda makan malam. Semasa makan malam bersama, anda juga dapat memperkenalkan pelbagai jenis makanan kepada anak anda. Terus mencuba variasi makanan baru dan tetap sabar ketika anak anda menolak makanan tersebut. Sesekali, berikan pujian yang wajar apabila anak anda dapat menghabiskan makanannya. Juga membentuk suasana yang selesa ketika makan bersama.
 2. Sekiranya anak anda suka mengehadkan pengambilan makanan, anda harus menyajikan makanan dalam jumlah kecil tetapi kerap. Beri juga makanan dalam bentuk kepingan kecil yang boleh dimakan langsung oleh anak.
 3. Menjadi seorang ibu mesti kreatif. Anda mesti dapat menghidangkan makanan yang menarik untuk si kecil anda. Pilihan bahan makanan juga mesti dipertimbangkan, seperti memilih sayur-sayuran muda dan lebih lembut, buah-buahan berwarna-warni dan manis, dan memasak daging sehingga lembut dan mudah dikunyah.
 4. Makanan ringan juga penting untuk diberikan kepada anak-anak. Pilih makanan ringan yang sihat tetapi masih disukai oleh kanak-kanak. Anda boleh memberikan susu kotak, potongan buah, puding, bijirin, roti bakar, atau yogurt. Juga ingat jika memberi makanan ringan ini jangan menghampiri waktu makan anak supaya tidak mengurangkan selera makannya.
 5. Beri peluang kepada anak-anak untuk melakukan aktiviti fizikal, seperti bermain dengan rakan, bermain basikal, dan berlari. Aktiviti fizikal sangat menyokong untuk meningkatkan selera makan anak-anak.

Pengambilan makanan yang mencukupi akan mempengaruhi pemenuhan keperluan pemakanan anak-anak. Melaporkan dari Kompashelth, anda dapat mengurus makanan harian anak anda dengan memperhatikan 3J, seperti jenis, jumlah, dan jadual makan.

Jenis Makanan

Dalam sehari harus diberikan variasi dalam berbagai kelompok makanan, yaitu:

 1. Makanan ruji: berfungsi sebagai sumber tenaga untuk anak-anak.
 2. Hidangan sampingan dari haiwan dan sayur-sayuran: berfungsi sebagai blok bangunan, antibodi, dan imuniti.
 3. Sayur-sayuran dan buah-buahan: berfungsi sebagai bahan pengawal dan pelindung, kaya dengan vitamin, mineral, dan serat.
 4. Susu kaya dengan protein dan kalsium: berfungsi untuk membantu pertumbuhan tulang dan gigi.
 5. Pengambilan air yang mencukupi.

Jumlah Penggunaan Makanan

Selain jenisnya, anda juga harus memperhatikan jumlah pengambilan makanan anak-anak. Jumlah makanan sebenarnya bergantung pada keperluan anak. Sekiranya aktiviti anak sangat padat, jumlah makanan juga mesti sesuai.

Baca juga: MPASI Sihat untuk Kanak-kanak

Pemakaian Jadual Makanan

Setiap kanak-kanak mesti dijaga sejak usia dini. Biasanya, ini menjadi tidak diendahkan pada ibu yang juga bekerja. Untuk itu, tulis jadual makan anak di atas kertas yang ditampal di tempat yang senang dilihat. Ini supaya pakar pediatrik selalu dapat melihatnya dan jangan lupa memberi makan mengikut jadual yang telah anda tetapkan. Buat jadual untuk kanak-kanak makan 3 kali sehari untuk makanan utama dan 2 hingga 3 kali untuk makanan ringan. Jangan terus mengisi perut anak, sehingga masih ada kelewatan ketika anak merasa lapar dan mahukan makanan. Menu makanan yang diberikan harus selalu bervariasi setiap minggu agar anak-anak tidak mudah bosan di samping memperkenalkan pelbagai makanan dari usia dini. Berikut adalah contoh jadual makan dan menu makanan yang boleh anda buat dalam satu hari:

07.00: sarapan pagi: nasi goreng dan telur dadar 10.00: makanan ringan pagi: satu gelas susu 12.00: makan tengah hari: nasi, sup sayur-sayuran, dan ayam dengan kicap 15.00: makanan ringan petang: buah yang dihiris dan puding 18.00: makan malam: nasi, topi cay, dan udang goreng tepung Pukul 20.00: snek malam: segelas susu

Keperluan Pemakanan Kanak-kanak

Keperluan pemakanan kanak-kanak berbeza untuk setiap usia. Untuk itu, anda mesti memperhatikan keperluan pemakanan anak-anak mengikut umur dan keperluan tenaga mereka agar pertumbuhan mereka dapat berjalan dengan optimum. Pada kanak-kanak kecil atau umur satu hingga tiga tahun, keperluan tenaga purata adalah 1,000 kcal / hari, sementara usia empat hingga enam tahun memerlukan tenaga 1,550 kcal / hari. Pada asasnya, anda mesti dapat mengatur diet seimbang pada anak-anak. Perhatikan pemilihan menu makanan, bahan makanan asas, dan waktu makan sehingga keperluan pemakanan anak dapat dipenuhi. Di samping itu, anda harus mengurangkan makanan yang terlalu berminyak, mengandungi banyak garam, dan gula.