Makna dan Sebab Mallingering - guesehat.com

Pesakit itu datang ke jabatan kecemasan sambil menjerit. Wanita ini, yang masih muda, kelihatan gelisah, gelisah, dan menyebarkan rasa panik kepada orang-orang di sekelilingnya. Bagaimana tidak, keluarganya mengatakan bahawa dia telah diam selama 2 hari dan hari ini dia menangis sambil menjerit kesakitan.

Keluarganya mengusirnya dengan gugup, kerana mereka tidak tahu penyebab sakit perutnya. Setelah diperiksa oleh doktor, hasil pemeriksaan menunjukkan hasil yang normal. Setelah siasatan lanjut, pesakit juga mengalami sakit perut yang tidak konsisten. Mengapa awak fikir?

Adakah anda pernah berpura-pura sakit untuk mengelakkan perkara-perkara tertentu? Contohnya, jadual kerja yang sibuk, tekanan yang tinggi yang dihadapi masyarakat, dan masalah peribadi. Saya hanya mahu lari dengan tidak datang bekerja dan berpura-pura sakit. Sebenarnya, untuk meyakinkan doktor bahawa anda sakit, memerlukan tindakan yang agak sukar, anda tahu. Sebenarnya, bolehkah doktor dibohongi dengan perbuatan anda?

Ternyata keadaan ini memang wujud dan sering dijumpai, anda tahu! Keadaan ini sering disebut sebagai malingering. Keadaan ini melibatkan aspek psikologi, menimbulkan kegelisahan dan keinginan untuk mengalami kesakitan.

Keadaan ini didorong dengan tujuan mendapatkan sesuatu, misalnya tidak perlu pergi bekerja atau membayar bil, dengan menggunakan gejala palsu ini. Penyebabnya boleh menjadi banyak perkara, dari wang bil, wang insurans, mengelakkan keputusan hakim, kerja, dan sebagainya.

Contoh kes ini adalah kisah saya dengan pesakit wanita di atas. Ternyata penyebabnya adalah kegelisahan kerana dia mempunyai hutang di mana-mana, kerana kekasihnya telah meminjam wangnya untuk memulakan perniagaan. Ya, kisah sederhana seperti itu boleh mencetuskan keadaan ini.

Sekiranya seseorang datang berjumpa doktor dengan pelbagai gejala ini, adakah anda fikir doktor dapat membezakannya, bukan? Anda boleh, tetapi agak sukar. Kesakitan boleh menjadi tanda utama penyakit yang belum melihat keseluruhan gejala. Walau bagaimanapun, harus dilihat dari pemeriksaan adakah benar bahawa rasa sakit itu ada dan berlaku secara konsisten.

Apabila seseorang diperiksa dan diberi sejarah, ketika itulah doktor mengumpulkan pelbagai jenis maklumat untuk membuat diagnosis. Sekiranya sejarah dan keputusan peperiksaan tidak sepadan, tentu ada kecurigaan bahawa ini adalah masalah psikologi. Namun, keadaan menular menjadi agak sukar dikesan ketika pesakit berpura-pura tidak sedarkan diri dan tidak mahu bercakap.

Namun, masih belum ada cara untuk membezakannya. Kami doktor, telah lama berada di sekolah dan bertemu dengan pelbagai pesakit untuk melihat pelbagai variasi. Dalam beberapa kes, pemeriksaan yang tidak perlu dapat dilakukan pada pesakit ini. Sebenarnya, kadang-kadang ini adalah kehendak pesakit atau keluarganya.

Orang-orang yang menderita memerlukan pertolongan. Pada dasarnya, sesuatu yang berasal dari psikologi lebih sukar disembuhkan daripada bukan psikologi. Itu datang dari dalam fikiran mereka. Kegelisahan yang menekan, membuat mereka mencari jalan untuk mengelakkannya.

Oleh itu, mencari lebih jauh penyebab yang mendasari akan menjadi cara yang baik untuk menyelesaikannya. Beberapa pengalaman saya berurusan dengan pesakit yang menderita malingering dapat diselesaikan dengan duduk bersama dan dengan tenang menanyakan punca masalahnya. Ia boleh dimulakan dari keluarga, pekerjaan, percintaan, dan sebagainya. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan bantuan ahli psikologi atau psikiatri, untuk mengesan penyebab berlakunya penderitaan itu sendiri.