Bolehkah Kacang Tanah Menyebabkan Jerawat?

Jerawat! Oh, ia menjadi menyedihkan apabila wajah anda mula ditutup dengan masalah yang satu ini. Sekiranya ia seperti ini, tidak jarang kita mula menyalahkan perkara yang menyebabkannya. Sebagai tempoh untuk wanita dan kacang! Mengapa kacang tanah membuat jerawat muka? Namun, dalam beberapa kes, kacang disarankan untuk dimakan kerana mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan. Terutama kerana kacang adalah sumber protein yang mengandungi lemak yang baik. Nasib baik, saya tidak begitu menyukai makanan yang satu ini! Jadi untuk masalah jerawat, saya salahkan sahaja tempoh!

Nah, bagaimana dengan anda? Sebelum menyalahkan kacang sebagai penyebab jerawat, pertama-tama anda harus mempertimbangkan beberapa fakta bahawa kacang boleh menyebabkan jerawat berikut:

  1. Mengonsumsi kacang adalah baik untuk kesihatan jantung dan otak
  2. Nampaknya, tidak semua jenis kacang boleh menyebabkan pecah kulit. Hanya hormon anda atau orang lain yang mencetuskannya.
  3. Pilih jenis kacang sesuai dengan keperluan anda, apakah itu tinggi omega 6 atau omega 3? Sekiranya anda terlalu kerap mengonsumsi omega 6, seimbangkan dengan kacang yang tinggi omega 3, dan sebaliknya. Walau bagaimanapun, jika anda dinasihatkan, anda harus mengambil kacang-kacangan yang tinggi omega 3 dan rendah omega 6. Mengapa? Kerana gaya hidup seharian kita berdasarkan jenis makanan yang sering diminati di pasaran seperti makanan ringan, mengandungi omega 6. tinggi, jadi seimbangkan pengambilan omega 3 untuk menghasilkan kesihatan yang optimum.
  4. Walaupun pengambilan kacang disyorkan untuk meningkatkan kesihatan jantung dan otak, tidak semua jenis kacang mempunyai manfaat yang sama. Terutama dipengaruhi oleh bagaimana ia diproses. Kerana kandungan kacang yang tinggi kalori, disarankan bagi mereka yang berlebihan berat badan, untuk tidak mengkonsumsi kacang dalam jumlah besar.
  5. Kandungan omega 3 yang terdapat dalam kacang dan biji disebut asam lemak alpha-linolenik atau ALA. Jenis ini dapat meningkatkan kesihatan jantung dan keupayaan otak. Sebenarnya, doktor sering mengesyorkan orang dewasa untuk mengambil kandungan ini sebanyak 2 gram sehari. Kacang dan biji yang tinggi omega 3, seperti biji wijen, biji bunga matahari, dan biji labu.

Mesti Berhati-hati Sebelum Makan Kacang

Baiklah, mulai sekarang anda perlu berhati-hati sebelum memakan kacang. Walaupun rasa gurihnya ketagihan, tetapi juga perlu untuk membatasi pengambilannya. Terutama sebelum menyesali pertumbuhan jerawat. Bagaimana dengan penawarnya? Masih ada cara semula jadi selain menggunakan ubat kulit yang ditawarkan oleh beberapa produk kecantikan?

Sebenarnya, salah satu kaedah terbaik untuk menghilangkan jerawat adalah membersihkan semua punca dari dalam dan luar. Maksudnya, anda perlu menjaga pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan. Kemudian dari luar, sudah tentu anda perlu menjaga kebersihannya! Bersihkan wajah anda secara rutin, terutama kerana terkena debu, kotoran, atau pencemaran yang diperoleh melalui asap kenderaan. Juga, jangan lupa membersihkan wajah anda selepas digunakan solekan ya!