Gejala Chlamydia pada Wanita dan Lelaki - GueSehat.com

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Chlamydia trachomatis. Penyakit ini boleh dialami oleh wanita dari usia berapa pun, tetapi lebih sering terjadi pada wanita pada usia remaja atau di bawah 25 tahun. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendedahkan, wanita berusia lebih dari 70 tahun yang masih aktif secara seksual juga dapat mengalami penyakit ini.

Jangkitan ini ditularkan oleh penderita melalui hubungan seksual tanpa perlindungan dan sering mempunyai pasangan. Menurut dr. Jessica Shepherd, M.D.,. penolong profesor obstetrik klinikal dan ginekologi dan pengarah ginekologi invasif di The University of Illinois College of Medicine, Chicago, jangkitan ini dibawa oleh air mani (termasuk pra-ejakulasi) dan cairan vagina, melalui seks vagina, dubur, dan oral dengan orang yang dijangkiti .

Chlamydia juga dapat menjangkiti serviks, dubur, dan uretra, walaupun jarang terjadi. Namun, anda tidak boleh mendapat bakteria klamidia hanya dengan kontak biasa, seperti duduk di tandas awam, memeluk, berpegangan tangan, batuk, bersin, dan menggunakan jerami yang sama.

Gejala Chlamydia

Sebilangan besar penghidap klamidia tidak merasakan gejala khas ketika dijangkiti penyakit ini. Selepas 1-3 minggu, barulah muncul gejala, seperti kesukaran dan kesakitan ketika membuang air kecil. Tetapi perlu diingat bahawa gejala yang dialami oleh setiap wanita adalah berbeza. Berikut adalah beberapa gejala yang paling biasa dialami oleh wanita:

  • Keputihan yang tidak normal

Makanan yang anda makan atau benda yang anda pakai boleh mempengaruhi bagaimana bau dan rupa badan anda. Ini juga berlaku untuk warna dan aroma yang keluar ketika keputihan. Bau keputihan yang tidak menyenangkan dan warna kekuningan atau sedikit hijau boleh berlaku kerana jangkitan, salah satunya adalah klamidia. Sekiranya anda merasakan warna atau bau keputihan berbeza dari biasanya, anda harus menghubungi doktor anda untuk pemeriksaan lebih lanjut.

  • Kencing dengan kesakitan

Sekiranya terdapat jangkitan pada uretra, ia boleh menyebabkan rasa tidak selesa, terbakar, atau sakit ketika membuang air kecil. Sentiasa ingin membuang air kecil setiap kali juga merupakan gejala klamidia. Gejala ini juga boleh dikaitkan dengan UTI (jangkitan saluran kencing) dengan gejala yang sama.

  • Sakit di rektum

Sekiranya anda membuang najis dan najis keluar sedikit, terdapat kotoran kuning, kelabu, bahkan berdarah disertai dengan rasa sakit, segera hubungi doktor anda untuk tindakan selanjutnya. Kerana, anda mungkin menghidap klamidia di rektum. Walaupun anda tidak melakukan hubungan seks dubur, klamidia boleh berlaku di rektum jika cairan tersebar secara tidak sengaja di sana semasa foreplay.

  • Sakit perut atau pelvis yang lebih rendah

Sekiranya dikesan lebih awal, gejala ini mungkin tidak berlaku. Jangkitan klamidia jika tidak dirawat dengan baik boleh merebak ke rahim dan saluran tuba, menyebabkan penyakit radang panggul (PID). Ini boleh menyebabkan tisu perut tiub fallopi.

  • Kesakitan atau pendarahan selepas dan semasa hubungan seks

Klamidia boleh menyebabkan keradangan di kawasan serviks, sehingga kawasan tersebut menjadi sangat sensitif atau berdarah semasa dan selepas hubungan seksual. Sekiranya jangkitan menyebabkan PID, maka hubungan seks akan menjadi sangat tidak selesa.

Jangan salah, lelaki juga boleh mendapat klamidia! Gejala termasuk sakit pada testis, sensasi terbakar atau gatal ketika membuang air kecil, dan keputihan yang tebal atau berair dari hujung zakar. Jangkitan masih boleh berlaku dan menular walaupun gejala yang dialami telah hilang.

Sekiranya anda mengalami beberapa simptom di atas, cubalah berjumpa doktor supaya mereka dapat ditindaklanjuti secepat mungkin. Kerana penyakit dan jangkitan tertentu boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain. (FENNEL)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found