Cara Mengatasi Kaki yang Bengkak pada pesakit kencing manis

Sesiapa sahaja boleh mengalami pembengkakan kaki. Penyebab umum adalah penumpukan cairan di tisu, yang biasanya disebut edema. Edema boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi umumnya di kaki.

Bengkak itu sendiri adalah perkara biasa, terutamanya setelah makan makanan masin dan duduk terlalu lama. Sebilangan orang juga mengalami pembengkakan kerana perubahan hormon. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya penyebab bengkak.

Diabetes juga boleh menyebabkan edema atau bengkak kaki. Lalu, bagaimana mengatasi kaki bengkak pada pesakit diabetes? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Bolehkah Tembikai Dimakan oleh Diabetis?

Punca Kaki Bengkak Diabetes

Bengkak pada penderita diabetes biasanya disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • Obesiti
  • Peredaran yang lemah
  • Masalah jantung
  • Masalah buah pinggang
  • Kesan sampingan ubat

Diabetes adalah penyakit yang disebabkan oleh ketidakupayaan tubuh untuk menghasilkan insulin, atau insulin yang dihasilkan tidak dapat berfungsi dengan berkesan dalam menyebarkan gula ke sel-sel badan. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Tanpa insulin, gula akan terbentuk di aliran darah.

Kesannya, kadar gula dalam darah meningkat. Sekiranya tidak dirawat, kadar gula darah tinggi dapat merosakkan dinding saluran darah, besar dan kecil. Kerosakan ini boleh menyebabkan peredaran darah terganggu dan pelbagai komplikasi.

Sekiranya peredaran darah terganggu, cecair akan disimpan di dalam badan, seperti kaki. Pesakit kencing manis yang mengalami kecederaan kaki, bengkak juga boleh disebabkan oleh luka kaki ini.

Oleh itu, adalah mustahak bagi pesakit diabetes untuk menjaga kaki mereka dan menyedari sebarang luka di kaki mereka, tidak kira sekecil mana pun. Dapatkan pemeriksaan berkala untuk memastikan kesihatan kaki.

Baca juga: Perubahan Warna Kuku, Inilah 6 Sebab dan Cara Mengatasinya!

Cara Mengatasi Kaki Bengkak pada Pesakit Diabetes

Sekiranya rakan diabetes mengalami bengkak, berikut adalah 9 cara mengatasi kaki bengkak pada pesakit diabetes:

1. Gunakan Stoking Compress

Stoking membantu mengekalkan tekanan yang betul pada kaki. Ini dapat meningkatkan peredaran darah di kaki dan melegakan bengkak. Inilah sebabnya mengapa memakai stoking kompres adalah salah satu cara untuk mengatasi bengkak kaki pada pesakit diabetes.

Anda boleh membeli stoking kompres dari farmasi atau pasar raya. Stoking kompres tidak boleh terlalu ketat, jadi cari stoking yang tidak terlalu ketat. Sebabnya, jika terlalu ketat boleh mengganggu peredaran darah.

Jangan juga memakai stoking mampatan jika kaki cedera. Rakan diabetes boleh menggunakan stoking kompres sepanjang hari, dan menanggalkannya ketika mereka ingin tidur pada waktu malam.

2. Angkat Posisi Kaki

Cara mengatasi kaki yang bengkak pada pesakit diabetes lain adalah dengan mengangkat kedudukan kaki yang selari dengan dada juga dapat membantu melegakan penahan cecair di bahagian badan. Rakan diabetes juga boleh mengangkat kaki ketika duduk atau berbaring.

Sekiranya anda ingin mencuba kaedah ini, pastikan Diabestfriends berada dalam keadaan selesa. Angkat kaki yang bengkak dan tahan kedudukan selama 5-10 minit.

3. Bersenam secara berkala

Gaya hidup yang tidak aktif dapat meningkatkan risiko pembengkakan kaki. Jadi, hidup aktif adalah salah satu cara untuk mengatasi bengkak kaki pada pesakit diabetes. Bersenam secara berkala, supaya berat badan dan gula darah lebih terkawal, dan melegakan bengkak di kaki.

Sebagai cadangan, Teman Diabest boleh melakukan sukan yang tidak memerlukan berat badan, seperti sukan, berbasikal, dan berjalan kaki. Sekurang-kurangnya bersenam selama 30 minit beberapa kali seminggu.

4. Menurunkan Berat Badan

Cara mengatasi kaki bengkak pada pesakit kencing manis adalah dengan mengurangkan berat badan. Selain itu, menjaga berat badan yang sihat juga mencegah sakit sendi, risiko penyakit jantung, dan menjaga kadar gula darah yang normal.

Apabila kadar gula darah stabil, kemungkinan teman Diabeste mengalami kerosakan pada saluran darah yang boleh menyebabkan pembengkakan juga akan berkurang.

5. Sentiasa Menghidrat

Memastikan keperluan minum Diabestfriends dapat dipenuhi juga dapat mengurangkan pembengkakan akibat pengekalan cecair. Semakin banyak air yang anda minum, semakin banyak cecair dikeluarkan dalam air kencing. Semasa fungsi ginjal normal, minum banyak air juga merupakan salah satu cara mengatasi bengkak kaki pada pesakit diabetes.

Selain itu, badan juga menyimpan lebih banyak cecair ketika anda mengalami dehidrasi. Cuba minum 8-10 gelas setara sehari untuk melegakan bengkak. Tetapi sebelum itu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memastikan penyebab edema yang dialami oleh Diabestfriends.

6. Hadkan Penggunaan Garam

Cara mengatasi kaki bengkak pada pesakit diabetes lain adalah dengan membatasi pengambilan garam. Makanan masin yang terlalu banyak juga boleh menyebabkan bengkak kaki.

Daripada mencampurkan garam ke dalam masakan atau makanan, anda harus menggunakan rempah, seperti:

  • Serbuk Bawang putih
  • Oregano
  • Rosemary
  • Thyme
  • Paprika

Pesakit kencing manis harus mengurangkan pengambilan garam. Berunding dengan doktor anda berapa banyak pengambilan garam yang anda boleh makan setiap hari. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

7. Meningkatkan Aktiviti

Duduk terlalu lama juga dapat meningkatkan bengkak. Jadi, meningkatkan aktiviti juga merupakan salah satu cara untuk mengatasi bengkak kaki pada pesakit diabetes.

Cuba bangun dari tempat duduk anda sekurang-kurangnya sekali setiap jam dan berjalan selama 3-5 minit untuk meningkatkan peredaran darah.

8. Ambil Makanan Tambahan Magnesium

Cara lain untuk mengatasi bengkak kaki pada pesakit kencing manis adalah mengambil suplemen magnesium. Magnesium adalah nutrien yang membantu mengatur fungsi saraf dan kadar gula darah. Pengekalan cecair atau pembengkakan boleh menjadi tanda kekurangan magnesium.

Untuk mengatasi kekurangan magnesium, minum 200-400 miligram magnesium sehari. Ambil makanan tambahan magnesium seperti yang disyorkan.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan magnesium. Sebabnya, pengambilan berlebihan mempunyai kesan sampingan yang boleh membahayakan. Sekiranya teman diabetes mempunyai penyakit buah pinggang kronik, pengambilan makanan tambahan boleh menyebabkan penumpukan magnesium dalam darah.

9. Rendam Kaki Anda di Air Garam Epsom

Garam Epsom adalah sebatian magnesium sulfat yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Merendam kaki di dalam air garam Epsom juga merupakan salah satu cara untuk merawat kaki yang bengkak pada pesakit diabetes.

Isi baldi dengan air biasa, kemudian tuangkan garam Epsom ke dalamnya. Selepas itu, rendam kaki anda di dalamnya selama 15-20 minit.

Baca juga: Pesakit kencing manis, gantikan makanan ini dengan makanan yang lebih sihat!

Sebelum melakukan cara mengatasi kaki yang bengkak pada pesakit diabetes di atas, Rakan diabetes mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor. Periksa punca pembengkakan pada kaki yang dialami, kemudian apa yang perlu dilakukan untuk mengatasinya. (UH / AY)

Sumber:

Klinik Cleveland. 6 penyelesaian terbaik untuk kesakitan dan bengkak di kaki dan pergelangan kaki anda. Jun. 2016.

Yayasan Buah Pinggang Nasional. Adakah suplemen magnesium berbahaya untuk buah pinggang? Oktober. 2013.

NHS. Berapa lama saya mesti memakai stoking mampatan untuk meningkatkan peredaran saya ?. November. 2018.

Institut Kesihatan Nasional. Magnesium. Februari. 2016.

Klinik Mayo. Natrium: Cara menjinakkan pengambilan garam anda. April. 2016.

Klinik Mayo. Edema. Oktober. 2017.

Diabetes.co.uk. Bengkak (Edema) dan Diabetes - Bengkak di Kaki, Pergelangan Kaki dan Kaki.