Mitos Makan Pisang untuk Wanita Hamil | saya sihat

Semasa mengandung, ibu mesti makan makanan yang sihat sehingga bayi dalam kandungan mendapat nutrien yang tepat untuk pertumbuhan dan perkembangan. Itulah sebabnya, ibu mesti memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dalam makanan mereka kerana mengandungi nutrien penting seperti mineral dan vitamin yang diperlukan oleh bayi dalam kandungan.

Namun, tidak semua buah boleh dimakan oleh wanita hamil, anda tahu! Kononnya, makan pisang tidak boleh dilakukan semasa mengandung kerana boleh mengganggu proses kelahiran semula jadi. Ya, bukan rahsia lagi bahawa pisang dituduh menyebabkan wanita hamil melahirkan dengan pembedahan caesar.

Baiklah, Ibu tidak perlu pening atau risau kerana itu hanya mitos. Sebenarnya, pisang bermanfaat untuk kehamilan yang anda tahu! Sebenarnya, banyak kajian membuktikannya.

Baca juga: Inilah sebab wanita hamil perlu menghadkan makan makanan ringan

Pisang Mengurangkan Komplikasi Kehamilan

Wanita hamil memerlukan makanan yang kaya dengan serat, kalium, vitamin A dan C, asid folik, dan nutrien penting lain untuk memastikan tubuh tetap kuat sehingga bayi dilahirkan. Buah-buahan boleh menjadi sumber terbaik bagi ibu hamil untuk mendapatkan semua nutrien penting ini. Contohnya ialah pisang, buah-buahan yang kaya sumber karbohidrat, serat, asid lemak penting seperti omega-3 dan omega-6, vitamin C, vitamin B-kompleks.

Selain itu, pisang mengandung mineral seperti mangan, magnesium, kalium, kalsium, tembaga, dan selenium. Nah, kalium itu sendiri dapat membantu mengatur cairan dan tekanan darah di dalam badan anda dan mencegah kekejangan kaki atau sakit pada peringkat akhir kehamilan. Itulah sebabnya, pisang dapat meminimumkan beberapa komplikasi yang timbul semasa mengandung dan dapat bermanfaat untuk kesihatan ibu dan bayi.

Untuk mengekalkan keseimbangan cairan tubuh dan elektrolit, wanita hamil memerlukan sekitar 4,700 mg kalium setiap hari. Oleh itu, wanita hamil harus makan sekitar satu hingga dua pisang bersaiz sederhana setiap hari. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa pakar sakit puan sebelum meminumnya setiap hari.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil mengenai pisang. Jangan makan pisang yang terlalu matang jika anda menghidap diabetes kehamilan kerana boleh meningkatkan kadar gula dalam badan. Walau bagaimanapun, secara umum, pisang cukup selamat bagi penghidap diabetes, terutama yang tidak terlalu masak atau berwarna kuning kecoklatan.

Sebilangan orang akan mengalami reaksi alergi terhadap komponen lateks yang disebut kitinase yang terdapat dalam pisang. Itulah sebabnya wanita hamil harus berjumpa dengan pakar obstetrik mereka sebelum memasukkan pisang dalam menu harian, "kata dr. Shikha Sharma, pakar pemakanan.

Baca juga: Jangan Lupa Mengambil Vitamin Semasa Kehamilan, Ibu!

3 Khasiat Pisang untuk Wanita Hamil

Mengurangkan Gejala Anemia.

Kaya dengan zat besi, pisang penting untuk dimakan semasa mengandung. Salah satu masalah yang sering dialami oleh wanita hamil adalah anemia disebabkan oleh pengambilan makanan yang rendah mengandungi zat besi dan asid folik. Oleh kerana mereka kaya akan zat besi, pisang dapat memudahkan pengeluaran hemoglobin yang dapat mengurangkan gejala anemia sambil menjaga ibu dan bayi dalam kandungan.

Mencegah Kelahiran Pramatang.

Asid folik diperlukan oleh wanita hamil untuk perkembangan saraf, otak, dan saraf tunjang janin yang sedang tumbuh. Itulah sebabnya, pakar obstetrik akan memberikan makanan tambahan asid folik setelah mengesahkan bahawa anda hamil. Sekiranya tahap folat pada wanita hamil rendah, ia boleh menyebabkan kelahiran dan kecacatan kelahiran pramatang. Janin di dalam rahim dapat dengan mudah menyerap asid folik yang terdapat dalam pisang.

Melegakan Sembelit.

Masalah utama yang sering dihadapi oleh wanita hamil adalah sembelit. Untuk mengatasi perut kembung dan mengatur pergerakan usus, wanita hamil harus kerap mengambil pisang semasa mengandung. Ini kerana, pisang kaya akan serat yang dapat melancarkan pergerakan usus.

Baca juga: Pisang untuk Mengatasi Sembelit? Ketahui Kebenaran!

Rujukan:

tangisan pertama. Makan Pisang Semasa Kehamilan

Semua Tentang Wanita. Buah-Buahan Semasa Kehamilan: Yang Baik, Buruk, dan Tidak Sihat

MomJunction. 9 Manfaat Kesihatan Makan Pisang Semasa Kehamilan

Parentune. 5 Sebab Makan Pisang Semasa Kehamilan