Perbezaan Parenting Boys and Girls - GueSehat.com

Untuk masa yang lama, ibu bapa sering berdebat mengenai siapa yang lebih sukar untuk dibesarkan, lelaki atau perempuan? Adakah jawapan pasti dapat menamatkan perbahasan ini?

Setiap kanak-kanak adalah individu yang berbeza. Keperibadiannya inilah yang membentuk sikap dan tingkah laku hariannya. Persekitaran, termasuk Ibu sebagai ibu bapa, juga memainkan peranan penting. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa sejak lahir, lelaki dan wanita sudah berbeza, bukan hanya secara fizikal, tetapi juga cara otak mereka berfungsi.

Pada awal 1980-an, seorang pakar neurologi, Norman Geschwind, mengatakan bahawa jumlah testosteron dalam tubuh lelaki dapat memperlambat kadar perkembangan otak. Itulah sebabnya wanita yang kurang testosteron mempunyai perkembangan otak yang lebih cepat.

Teori ini mungkin menjelaskan mengapa kanak-kanak perempuan boleh bercakap lebih pantas daripada kanak-kanak lelaki. Dari perbezaan kerja otak ini, dapatkah anda mengetahui jantina mana yang paling sukar untuk dibesarkan?

"Apabila ibu bapa mula bertanya-tanya jantina mana yang paling sukar atau senang dibesarkan, mereka sebenarnya mencari jalan keluar dari kekecewaan yang mereka hadapi sebagai ibu bapa," kata Michael Gurian, ahli terapi keluarga dan pengarang buku itu. Memelihara Alam .

"Mungkin pada waktu itu, dia mengalami kesulitan membuat anaknya berhenti melompat di atas meja. Sementara itu, di ruangan yang sama, anak perempuan jiran duduk diam-diam bermain dengan anak patung, "jelas Michael. Michael menekankan bahawa ibu bapa yang mempunyai anak lelaki atau anak perempuan menghadapi kesukaran mereka sendiri.

Membesarkan Gadis

Apakah beberapa perkara yang membuat ibu berfikir bahawa anak perempuan lebih sukar untuk dibesarkan?

1. Emosi yang tidak dapat diramalkan

Ibu dengan anak perempuan akan memahami bahawa anak kecil anda mempunyai emosi yang tidak menentu. Berbeza dengan lelaki yang cenderung mempunyai emosi yang lebih stabil. Kerana banyak dipengaruhi oleh perasaan, wanita mempunyai emosi yang lebih mudah berubah.

Banyak perkara boleh mengubah moodnya dari gembira menjadi sedih, atau sebaliknya. Untuk mengatasinya, cubalah berkomunikasi dengan si kecil. Tanyakan kepadanya dengan jelas apa yang membuatnya marah atau sedih, kemudian selesaikan masalah bersama.

2. Lebih suka Bercakap

Selain menjelaskan perkembangan komunikasi yang lebih pantas pada kanak-kanak perempuan, teori Norman Geschwind juga menjelaskan bagaimana wanita lebih suka bercakap. Perkembangan yang lebih pantas, menjadikan otak wanita menyerap lebih banyak perkataan daripada lelaki.

Dalam sebuah kajian disebutkan bahawa wanita menggunakan sekitar 20,000 perkataan sehari, sementara lelaki hanya 7,000 perkataan. Inilah sebab mengapa gadis kelihatan lebih cerewet.

Berita baiknya, mereka akan lebih terbuka kerana tidak sukar untuk menyatakan pemikirannya. Berita buruknya ialah ketika si kecil tumbuh, anda akan menghadapi banyak pertengkaran dan pertahanan.

3. Perasaan Menghormati Diri

Berbangga dengan diri sendiri, terutama dari segi fizikal, adalah perkara penting yang mesti ditanamkan pada anak perempuan. Ini kerana kanak-kanak perempuan cenderung membandingkan diri mereka dengan orang lain.

Walaupun kanak-kanak kecil tidak begitu memahami kekuatan dan kelemahan fizikal mereka, jika anda tidak menolong mereka menghargai mereka sejak usia dini, sebagai remaja, mereka akan mengalami masalah keyakinan diri. Pada masa ini terdapat banyak kes remaja perempuan yang menyeksa diri dengan tidak makan hanya untuk mendapatkan tubuh secantik pelakon idola mereka.

Bagaimana memupuk rasa bangga pada dirinya sejak usia dini? Ibu adalah contoh untuk si kecil anda! Berhati-hati dengan apa yang anda fikirkan tentang diri anda. Jangan biarkan dia melihat Ibu selalu mengeluh mengenai pipi yang montok, perut kembung, atau paha yang gemuk, kerana ini akan memikat dirinya. Anda juga boleh membimbing si kecil anda untuk bertindak balas terhadap isyarat yang diberikan oleh badan, misalnya, berhenti bermain ketika letih dan makan ketika perut terasa lapar.

Membesarkan Budak

Apa yang menjadikan anak lelaki dilabel lebih sukar untuk dibesarkan?

1. Sangat agresif secara fizikal

Ibu yang mempunyai anak lelaki akan bersetuju bahawa anak kecil anda cenderung sangat aktif dan agresif secara fizikal. Para penyelidik mengatakan bahawa hormon testosteron di otak lelaki cenderung menjadikan tingkah laku lebih 'ganas' dan agresif.

Kerap mengajak anak kecil anda bermain di taman atau tempat terbuka. Sekiranya rumah anda memiliki halaman yang cukup besar, pertimbangkan untuk melengkapkannya dengan permainan luaran untuk si kecil. Ibu juga dapat membimbing aktiviti mereka ke sesuatu yang lebih positif, seperti memasukkannya ke dalam sukan kegemaran mereka.

2. Kesukaran Berkomunikasi dan Menyatakan Perasaan

Bukan hanya bercakap lebih lama daripada kanak-kanak perempuan, kanak-kanak lelaki juga mempunyai perbendaharaan kata yang lebih terhad. Oleh itu, mereka merasa sukar untuk meluahkan perasaan mereka, terutamanya secara lisan. Untuk mengakali dia, jangan ragu untuk bertanya kepadanya secara terperinci.

Contohnya ketika dia baru pulang dari sekolah dan Ibu ingin mengetahui tentang kehidupan sehariannya, jangan menyerah jika dia hanya menjawab, "Baik". Cuba lebih spesifik, seperti 'lagu apa yang anda nyanyikan di sekolah?' atau 'adakah anda mempunyai masa untuk bermain dengan rakan-rakan?'

3. Disiplin Sukar Diterapkan

Menurut Leonard Sax, M.D., pengarang buku Anak lelaki Terpaut , sejak lahir wanita cenderung lebih berminat dengan warna dan tekstur (seperti wajah manusia), sementara lelaki lebih mementingkan pergerakan, seperti tayar kereta berputar.

Inilah yang menyebabkan wanita banyak menjelajah dengan wajah manusia. Hasilnya, mereka lebih baik membaca isyarat bukan lisan, seperti ungkapan dan nada suara. Berbeza dengan kanak-kanak lelaki, mereka sukar untuk menafsirkan isyarat bukan lisan ini dan lebih berminat dengan tindakan atau tindakan.

Selain itu, sejak lahir, kemampuan pendengaran kanak-kanak lelaki lebih rendah daripada kanak-kanak perempuan. Pendengaran kanak-kanak perempuan lebih sensitif kerana pusat bahasa di otak mereka berkembang lebih cepat. Ini bermakna kanak-kanak perempuan bertindak balas dengan lebih baik jika anda menerapkan disiplin secara lisan, seperti 'Jangan lakukan itu!' atau 'Jangan biadap'.

Sementara itu, kanak-kanak lelaki lebih mudah memahami disiplin melalui tindakan atau tindakan. Ya, mungkin anda benar-benar harus melaksanakan strategi masa tamat apabila Pahlawan Kecil enggan berhenti bermain.

Gaya Keibubapaan Yang Tepat

Baik lelaki dan wanita, membesarkan anak memerlukan kerja keras. Kathleen Crowley-Long, PhD., Profesor psikologi dari College of Saint Rose di Albany, New York, mengatakan, “Dari pengamatan saya, watak anak dipengaruhi oleh kecerdasan emosi sejak lahir dan bagaimana orang tuanya dibesarkan. Jantina tidak banyak memberi kesan. "

Memang, tidak dapat digeneralisasikan bahawa semua budak lelaki agresif dan semua gadis tidak. Walaupun dalam kehidupan seharian, banyak tingkah laku lelaki yang biasa juga terdapat pada kanak-kanak perempuan, dan sebaliknya.

Berapa banyak kesukaran yang anda hadapi ketika membesarkan anak kecil anda sangat bergantung pada gaya keibubapaan anda sendiri. Kunci untuk menjadi ibu bapa yang berjaya adalah apa jantina si kecil, sesuaikan keperibadiannya dengan gaya keibubapaan anda.

Sekiranya anak kecil anda adalah anak yang sensitif, anda tidak boleh menggunakan emosi negatif ketika menjadi ibu bapa. Cuba gunakan kaedah yang lebih lembut. Sebagai ibu bapa, anda juga harus tahu bahawa setiap watak negatif yang anda dapati pada anak kecil anda boleh berubah menjadi sesuatu yang positif.

Sekiranya anak kecil anda adalah bos yang suka mengurus, anda boleh membimbingnya untuk menjadi pemimpin yang baik di masa hadapan. Salah satu cara adalah dengan memperkenalkan batasan-batasan tentang apa dan siapa yang dapat dia tetapkan dan siapa yang dia tidak dapat. (OCH / AS)