Gejala dan Rawatan Kanser Testis - GueSehat.com

Hormon seks dan sperma lelaki dihasilkan di testis. Namun, jika sel-sel di testis tumbuh tidak normal, itu boleh menjadi tanda barah testis. Jadi, apa itu barah testis? Ayuh, kenali barah yang jarang berlaku untuk menyerang lelaki ini, geng!

Simptom

Testis, yang sering disebut testis atau biji, adalah organ berbentuk bujur yang terletak di kantung kanan dan kiri belakang zakar. Dilaporkan dari MedicalNewsHari ini Walau bagaimanapun, gejala barah testis tidak muncul sehingga berada pada tahap lanjut.

Dalam kebanyakan kes, orang menemuinya sendiri atau kadang-kadang dikesan oleh doktor semasa pemeriksaan fizikal rutin. Sesiapa yang menyedari sesuatu yang tidak biasa di testisnya harus berjumpa doktor dengan segera, terutamanya jika mereka mempunyai keadaan berikut:

 • Benjolan atau bengkak yang tidak menyakitkan di testis.
 • Sakit di testis atau skrotum (kantung yang membungkus testis).
 • Ketidakselesaan pada testis atau skrotum.
 • Sensasi berat di skrotum.
 • Sakit di punggung bawah, pangkal paha, atau perut.
 • Penat atau penat yang tidak dapat dijelaskan.

Harus diingat bahawa gejala di atas mungkin tidak menunjukkan penyebab barah, kerana untuk mengetahui anda menghidap barah atau tidak, anda harus menjalani pemeriksaan dan diagnosis doktor. Walaupun barah testis boleh merebak ke kelenjar getah bening, ini hampir mustahil. Sekiranya barah merebak, seseorang mungkin mengalami batuk, sukar bernafas, sukar menelan, dan bengkak di dada.

Gejala Awal

Penting untuk mengesan barah testis lebih awal, untuk mencegah dan merawatnya lebih awal. Gejala awal termasuk pembengkakan dan tidak ada rasa sakit. Zakar mungkin kelihatan lebih besar daripada biasa. Walau bagaimanapun, jenis barah ini tidak menyebabkan simptom yang dapat anda perhatikan hingga ke peringkat kemudian. Oleh itu, penting untuk memeriksa diri anda secara berkala untuk mengetahui gejala awal.

Sebab

Walaupun pakar tidak pasti mengenai penyebab kanser testis yang jelas, terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan perkembangan penyakit ini. Faktor risiko ini merangkumi:

 • Cryptorchidism atau testis yang tidak turun. Sekiranya satu testis tidak turun ketika seorang lelaki dilahirkan, ada risiko yang lebih besar bahawa orang itu akan menghidap barah testis kemudian.
 • Keabnormalan kongenital. Lelaki yang dilahirkan dengan kelainan pada zakar, buah pinggang, atau testis.
 • Hernia inguinal. Seorang lelaki dilahirkan dengan hernia di pangkal paha.
 • Menghidap barah testis. Sekiranya seorang lelaki menghidap barah dalam satu testis, dia lebih berisiko terkena barah testis lain, jika dibandingkan dengan mereka yang tidak pernah menderita barah testis.
 • Sejarah keluarga. Lelaki yang mempunyai saudara dekat dengan barah testis mungkin berisiko.

Diagnosis

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengesan atau mendiagnosis barah testis, termasuk:

 • Ujian darah. Ujian ini boleh dilakukan untuk mengesan barah sekiranya terdapat hormon tertentu di dalam darah. Sekiranya anda menghidap barah testis, anda akan menghasilkan penanda tumor, seperti: protein apha feta (AFP), gonadotropin korionik manusia (HCG), dan dehidrogenat laktat (LDH).
 • Ultrasound skrotum. Kaedah ini menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar anatomi untuk menentukan sama ada benjolan itu barah, jinak atau malignan.
 • Biopsi. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil sampel sel dari tumor untuk dikaji atau diperiksa dengan mikroskop. Ini berguna untuk menentukan sama ada sel-sel dari tumor itu barah atau tidak.

Rawatan

Rawatan untuk kanser testis adalah pembedahan, radioterapi, kemoterapi, atau kombinasi. Inilah penjelasannya:

 • Pembedahan orchiektomi. Ini adalah pembedahan membuang seluruh testis untuk mencegah barah merebak.
 • Pembedahan kelenjar getah bening. Kanser testis yang telah memasuki tahap lanjut dan telah merebak ke kelenjar getah bening, mesti dikeluarkan secara pembedahan. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan kemandulan.
 • Radioterapi. Kaedah ini digunakan untuk memusnahkan sel barah dengan menggunakan pancaran radiasi tinggi. Kesan sampingan termasuk keletihan, kulit memerah, atau loya.
 • Kemoterapi. Kaedah ini menggunakan ubat antikanker untuk membunuh sel-sel ganas di dalam badan sehingga tidak tumbuh atau muncul kembali.

Kanser testis boleh dibahagikan dari peringkat awal hingga tahap 4 atau lewat. Oleh itu, jika anda merasakan simptom di atas, segera dapatkan rawatan perubatan dan berjumpa doktor. (TI / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found