Bolehkah Anda Makan Makanan Laut Semasa Menyusu? - Guesehat.com

Susu ibu adalah pemakanan terbaik yang diberikan oleh ibu kepada anak kecil anda. Sebabnya, susu ibu mempunyai antibodi yang tidak terkandung dalam susu formula. Nutrien yang diserap oleh susu ibu berasal dari makanan yang dimakan oleh Ibu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kenyataan bahawa seorang ibu yang menyusu tidak boleh makan makanan laut. Kenapa begitu?

Sebenarnya makanan laut adalah sumber semula jadi lemak dan protein omega 3. Namun, biasanya makanan laut mengandungi merkuri dan boleh diserap dalam susu ibu dan berbahaya bagi si kecil. Selain kandungan merkuri dalam makanan laut, terdapat beberapa mitos yang mengatakan bahawa makanan laut akan menjadikan susu ibu anda berbau hanyir. Sudah tentu ini tidak benar, Ibu!

Ibu yang menyusu mesti memenuhi keperluan pemakanan seimbang untuk meningkatkan kualiti susu ibu, dengan cara makan yang pelbagai. Walaupun begitu, ada beberapa makanan yang harus dielakkan semasa menyusu. Apa pendapat anda, apakah makanan laut salah satunya?

Dipetik dari beberapa sumber, ibu menyusu yang memakan makanan laut berisiko menghadapi masalah kesihatan. Kajian yang dilakukan oleh Sekolah Kesihatan Awam Harvard menyatakan bahawa pendedahan kepada merkuri boleh menyebabkan kerosakan kekal pada otak anak. Kemungkinan yang berlaku adalah kelewatan dalam perkembangan pertuturan dan berjalan kaki si Kecil.

Tetapi tidak semua jenis makanan laut meningkatkan risiko. Hanya terdapat beberapa jenis makanan laut yang dianggap mengandungi kandungan merkuri dan logam yang tinggi dalam lemaknya.

1. Jerung

Orang Indonesia jarang makan ikan yu. Hiu boleh memakan ikan yang mereka temui dan ini menyebabkan penumpukan merkuri dalam daging mereka. Selain kadar merkuri yang tinggi, hiu juga merupakan sejenis ikan yang dilindungi dan tidak boleh dimakan.

2. Raja Mackarel

Ikan tenggiri ini mudah didapati di pasar raya dalam bentuk ikan segar atau bungkusan dalam tin. Ikan tenggiri juga merupakan salah satu ikan laut yang kandungan merkurinya berisiko meracuni tubuh. Terutama apabila ia diserap oleh susu ibu dan diberikan kepada si kecil.

3, Kerang Mentah dan Tiram

Kerang hidup di lautan dan menyerap apa sahaja yang berdekatan sebagai makanan. Ini menjadikan kerang dan tiram, haiwan laut yang juga rentan terhadap merkuri dan bakteria.

Makanan laut yang selamat dimakan

Kerana terdapat merkuri dalam makanan laut, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan semua makanan laut. Sebilangan jenis makanan laut ini boleh dimakan, kerana anda juga harus memenuhi nutrien dari ikan untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

Kandungan omega 3, protein, dan vitamin D dalam makanan laut sangat diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Omega 3 sangat penting untuk perkembangan otak dan menjaga kesihatan jantung si kecil. Selain itu, kandungan kalsium dalam ikan bilis sangat diperlukan untuk perkembangan tulang si kecil anda, anda tahu! Bukan hanya itu, lemak pada ikan rendah berbanding daging. Jadi, ikan boleh dijadikan sumber protein rendah lemak.

Adalah disyorkan untuk Ibu makan makanan laut sekitar 8-12 ons ikan setiap minggu. Ibu boleh membahagikannya, maksimum 2 hidangan untuk setiap minggu. Ikan teri, salmon, udang, kepiting, tuna, dan sotong adalah beberapa jenis makanan laut yang disyorkan. Awasi kualiti kesegaran dan kebersihan makanan laut yang anda makan, Ibu! Supaya anda masih boleh mendapatkan khasiat terbaik untuk susu ibu dan mengelakkan risiko kesihatan! (APA Y)