Vitamin Otak untuk Membuat Kanak-kanak Cerdas - GueSehat.com

Perkembangan otak kanak-kanak telah berlaku sejak sebelum dia dilahirkan. Kemudian, ia akan berkembang pesat pada tahun-tahun pertama kehidupannya. Untuk itu, Ibu perlu membekalkan vitamin otak untuk menjadikan anak-anak cerdas! Bagaimana untuk? Sudah tentu, dengan selalu menjaga kesihatan dan makan makanan berkhasiat sejak awal kehamilan.

Perkembangan Otak Kanak-kanak

Sejak di dalam kandungan, otak anak telah berkembang. Semasa perkembangan, berbilion sel saraf yang disebut neuron menghasilkan isyarat elektrik dan reaksi kimia yang membantu setiap sel berkomunikasi antara satu sama lain.

Neuron akan berhubung antara satu sama lain dan membuat ribuan sambungan, yang menjadikan setiap kanak-kanak tumbuh dengan cara mereka sendiri yang unik. Ya, kanak-kanak akan mempunyai rangkaian sambungan neuronya sendiri, berdasarkan bagaimana otak mereka dibina dan pengalaman hidup yang mereka lalui. Otak akan mengawal seluruh badan. Dan setiap kanak-kanak mempunyai pemikiran baru, neuron akan mewujudkan hubungan baru di otak.

Baca juga: Mengambil Vitamin Prenatal pada Bulan Pertama Kehamilan Mencegah Bayi Autistik

Berat otak yang dikembangkan secara optimum adalah sekitar 1.36 kg. Semasa bayi dilahirkan, berat otaknya tidak lebih daripada 0,45 kg. Ini akan terus berkembang sehingga dia berumur 6 tahun.

Kerana tahun-tahun pertama kehidupan anak adalah tempoh paling aktif dalam perkembangan berat otak dan membina jaringan di otak, anda perlu mewujudkan asas yang kuat. Bagaimana untuk? Sudah tentu dengan memastikan pengambilan nutrisi anak dipenuhi dengan betul!

Vitamin Otak untuk Membuat Kanak-kanak Cerdas

Seperti yang disebutkan sebelumnya, perkembangan otak anak bergantung pada seberapa sihat anda semasa kehamilan dan kualiti dan kuantiti nutrien yang anda dapatkan.

Mengonsumsi nutrisi yang betul dan mendapatkan cukup vitamin penting pastinya akan memberi perbezaan yang besar kepada keadaan bayi di kemudian hari. Mereka boleh tumbuh dengan lebih sihat, lebih pintar, dan mengelakkan risiko kecacatan kelahiran.

Terdapat beberapa vitamin otak untuk menjadikan kanak-kanak pintar. Vitamin ini mesti diambil secara berkala sebelum mengandung. Apa benda itu?

1. Asid Folik

Salah satu vitamin otak untuk menjadikan kanak-kanak cerdas adalah asid folik, yang merupakan sintetik dari folat yang merupakan turunan vitamin B6. Asid folik telah lama diketahui mempunyai peranan penting dalam kesihatan sel-sel otak.

Di samping itu, kajian terbaru yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati bahawa wanita yang mengambil asid folik sebelum kehamilan, 4 minggu sebelum pembuahan hingga 8 minggu kehamilan, mempunyai risiko 40% lebih rendah untuk melahirkan anak dengan autisme.

Baca juga: Ibu, Ini Kepentingan Memberi Kapsul Vitamin A untuk Bayi dan Kanak-kanak!

Asid folik boleh didapati dari bijirin, kacang, dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam. Di samping itu, anda boleh meminta asid folik seperti yang diperlukan dari pakar obstetrik anda. WHO sendiri mengesyorkan wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik setiap hari.

2. DHA (asid Docosahexaenoic)

Untuk makluman, sel-sel neuron atau otak terbuat dari lemak, dan dikelilingi oleh 2 lapisan lemak tambahan yang membentuk membran sel. Komposisi asid lemak membran sel mempunyai pengaruh besar pada seberapa fleksibel dan bendalirnya, yang menentukan bagaimana mereka berfungsi dan membuat hubungan sepanjang hayat anak.

Nah, tahukah anda bahawa 50% neuron atau sel otak terbuat dari DHA asid lemak omega-3? Yup, ada pelbagai jenis lemak yang membina sel otak. Walau bagaimanapun, yang paling dominan adalah DHA.

Asid lemak ini berguna agar fungsi dan struktur membran sel menjadi lebih optimum. Bukan hanya itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa DHA dikaitkan dengan pengurangan risiko alergi, kesan positif pada sistem imun, dan tingkah laku, perhatian, dan pembelajaran yang baik pada anak-anak di masa depan.

Masalahnya, badan kita tidak menghasilkan DHA. Oleh itu, anda perlu makan makanan yang mengandungi vitamin otak untuk menjadikan anak anda cerdas. Sumber DHA terbaik adalah ikan laut dalam, seperti salmon, mackerel, sardin, cod, dan rainbow trout. Anda juga boleh mendapatkannya dari kacang walnut dan telur yang diperkaya.

Makanan untuk Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak - GueSehat.com

3. Vitamin D

Berdasarkan maklumat dari Science Daily, vitamin D adalah vitamin yang penting untuk perkembangan otak. Vitamin otak ini untuk menjadikan kanak-kanak pintar mempunyai pengaruh besar pada proses asas perkembangan otak, salah satunya mempengaruhi neurotransmitter, salah satu bahan kimia yang membawa mesej antara neuron.

Cahaya matahari adalah sumber terbaik untuk membantu tubuh menghasilkan vitamin D. Di samping itu, vitamin ini dapat diperoleh dari ikan berlemak, susu diperkaya, dan makanan tambahan. Wanita hamil disarankan berjumpa doktor mengenai tahap vitamin D dalam badan. Sekiranya anda kekurangan vitamin D, maka anda harus meminta cadangan suplemen untuk menyelesaikannya.

Baca juga: Nutrien dan Multivitamin Diperlukan oleh Wanita Hamil

4. Besi

Zat besi termasuk dalam salah satu vitamin otak untuk menjadikan anak-anak cerdas kerana membantu pertumbuhan sel darah merah dalam tubuh, yang berguna untuk membawa oksigen ke otak anak.

Kebanyakannya terdapat dalam daging merah. Makanan lain yang juga mengandungi zat besi adalah kacang, bayam, dan tahu. WHO sendiri mengesyorkan wanita hamil harus mengambil makanan tambahan zat besi sekitar 30-60 mg sehari.

Menurut Connie Diekman, R.D., mantan ketua Akademi Pemakanan dan Dietetik, memasukkan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi pelbagai vitamin otak untuk menjadikan anak-anak pintar di atas menjadi makanan harian mereka.

Sekiranya anda mengalami sakit pagi dan bimbang nutrien ini tidak dipenuhi secara optimum, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan makanan tambahan. (AS)

Baca juga: Ini adalah Multivitamin dan Mineral yang bermanfaat bagi janin

Sumber:

Ibu Bapa: Cara Mempunyai Bayi yang Bijak: Penggalak Kekuatan Otak Kehamilan

Sihat: Apa Vitamin yang Diperlukan untuk Perkembangan Otak Bayi?

Persatuan Kehamilan Amerika: Makanan Tambahan Utama untuk Yayasan Sihat Bayi


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found