Amnesia | saya sihat

Amnesia adalah istilah perubatan yang digunakan untuk menggambarkan seseorang yang tidak lagi dapat menghafal atau mengingat kembali maklumat yang tersimpan dalam ingatan. Atau hanya disebut kehilangan ingatan.

Geng Sihat mungkin sering melihat keadaan ini sering digunakan dalam sinetron atau filem di mana seseorang mengalami kehilangan ingatan selepas kemalangan atau trauma di kepala. Seseorang yang menghidap amnesia secara amnya tidak ingat namanya, orang yang pernah dikenalinya, bahkan peristiwa yang paling tidak dapat dilupakan dalam hidupnya.

Mengapa perkara itu berlaku? Baca penjelasannya. "

Baca juga: Lupa? Apakah Sebabnya?

Sebab dan Jenis Amnesia

Amnesia ada kaitan dengan ingatan di otak. Ingatan adalah tempat untuk menerima, mengurus, menyimpan maklumat atau pengalaman ke dalam otak, supaya maklumat dapat diambil atau dikenang kemudian. Kerosakan struktur otak yang membentuk sistem limbik, seperti hippocampus dan thalamus, boleh menyebabkan amnesia. Sistem limbik bertanggungjawab untuk mengawal emosi dan ingatan kita.

Kerosakan pada sistem limbik boleh disebabkan oleh trauma fizikal, trauma psikologi atau penyakit. Trauma fizikal dalam bentuk kesan keras pada kepala, keracunan karbon monosida. Trauma psikologi umumnya disebabkan oleh kejutan emosi kerana peristiwa tertentu seperti bencana alam, gangguan seksual, keganasan, dan lain-lain.

Penyakit seperti strok, ensefalitis (radang otak), pendarahan otak, tumor otak, dan kejang boleh menyebabkan kerosakan pada kawasan otak yang menyebabkan amnesia. Berapa lama kehilangan ingatan dan bentuk amnesia, secara amnya dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:

1. Anterograde Amnesia

Seseorang yang mengalami amnesia anterograde mengalami kesukaran untuk mempelajari maklumat baru dan mengingati peristiwa baru. Perkara baru berlaku dan maklumat yang harus disimpan dalam memori jangka pendek akan hilang.

2. Retrograde Amnesia

Berbeza dengan amnesia anterograde, seseorang dengan amnesia retrograde tidak dapat mengingati peristiwa yang berlaku sebelum trauma, tetapi mereka ingat apa yang berlaku selepas itu. Seseorang yang menghidap amnesia ini tidak dapat mengingati masa lalunya.

3. Amnesia Global Sementara

Amnesia Global Sementara (TGA) umumnya berlaku pada orang tua. Kehilangan ingatan adalah sementara dan tiba-tiba. Penderitaan tiba-tiba tidak dapat mengingat apa yang baru dia alami, terutama yang berkaitan dengan masa dan tempat. Pesakit kelihatan bingung dan cenderung mengemukakan soalan berulang kali. TGA dianggap disebabkan oleh tekanan emosi, aktiviti fizikal yang berat, strok mini, migrain.

Baca juga: Ketahui Punca dan Gejala Penyakit Alzheimer The Memory Stealer

4. Amnesia Disosiatif (Amnesia Psikogenik)

Seseorang yang menderita amnesia disosiatif melupakan bukan sahaja masa lalu tetapi juga identitinya. Mereka mungkin bangun dan tiba-tiba tidak tahu siapa mereka. Amnesia jenis ini dikaitkan dengan tekanan yang berlebihan, yang disebabkan oleh peristiwa traumatik seperti perang, penyalahgunaan, kemalangan, atau bencana.

5. Amnesia Infantil

Mereka yang menderita amnesia bayi tidak dapat mengingati kejadian sejak kecil. Ini dianggap disebabkan oleh perkembangan bahasa yang terganggu atau beberapa kawasan ingatan di otak yang belum berkembang dengan baik semasa kecil.

Bolehkah amnesia disembuhkan? Dalam kebanyakan kes, amnesia hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika terdapat penyakit fizikal atau mental yang mendasari, rawatan perlu dilakukan. Psikoterapi dapat membantu sebilangan pesakit. Hipnosis boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mengingat kembali kenangan yang dilupakan. Sokongan dan kasih sayang keluarga sangat penting.

Nah, Gang Sihat dapat mengelakkan anda daripada mengalami amnesia. Kehilangan ingatan dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup sihat. Elakkan alkohol dan dadah yang berlebihan. Aktiviti fizikal yang kerap membantu mengekalkan aliran darah ke otak dan mengurangkan faktor risiko amnesia. Utamakan keselamatan ketika memandu atau melakukan aktiviti berisiko untuk mengurangkan risiko kecederaan.

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Ingatan

Rujukan

  1. Richard J Allen. 2018. Kemajuan klasik dan terkini dalam memahami amnesia. hlm. 1 - 9
  2. Yvette B. 2017. Apakah Amnesia dan Bagaimana Rawatannya? //www.medicalnewstoday.com/articles/9673
  3. 3. Harrison, et al. 2017. Amnesia psikogenik: sindrom, hasil, dan corak amnesia retrograde. Otak, Vol. 140 (9). hlm 2498–2510.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found