Perbezaan antara Kegelisahan dan Ketakutan | saya sihat

Keresahan dan ketakutan sering muncul bersama. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua perkara yang berbeza, geng. Walaupun gejalanya mungkin serupa, pengalaman seseorang dengan emosi ini dapat berbeza berdasarkan konteksnya. Apakah perbezaan antara kegelisahan dan ketakutan?

Ketakutan berkaitan dengan ancaman yang diketahui dan difahami, sementara kegelisahan berasal dari ancaman yang tidak diketahui, tidak dijangka, dan tidak jelas. Kedua-duanya menghasilkan tindak balas tekanan yang serupa dari badan.

Namun, banyak pakar percaya bahawa terdapat perbezaan antara kegelisahan dan ketakutan. Perbezaan ini dapat menjelaskan bagaimana kita bertindak balas terhadap pelbagai tekanan (situasi tekanan yang menyebabkan tekanan) di persekitaran kita.

Baca juga: Rupanya Ayah Juga Boleh Mengalami Kemurungan Selepas Bersalin!

Perbezaan antara Kebimbangan dan Ketakutan

Untuk mengetahui perbezaan antara kegelisahan dan ketakutan, anda perlu mengetahui pemahaman mendalam mengenai keduanya:

Apa itu Kebimbangan?

Kebimbangan adalah ketakutan yang meresap dan tidak menyenangkan. Kebimbangan biasanya merupakan tindak balas terhadap ancaman asal yang tidak diketahui, misalnya, merasa tegang ketika berjalan pada waktu malam di jalan yang sunyi.

Ketegangan yang anda alami dalam situasi ini disebabkan oleh kegelisahan tentang kemungkinan sesuatu yang buruk dapat terjadi, seperti pencopet, dan bukannya ancaman langsung. Keresahan ini berpunca dari penafsiran minda mengenai kemungkinan bahaya.

Kebimbangan biasanya disertai dengan sensasi fizikal yang tidak selesa, seperti:

 • Denyutan jantung meningkat
 • Sakit dada
 • Peluh sejuk
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Kebas
 • Gegaran badan
 • Tercungap-cungap
 • Gangguan tidur
 • Ketegangan di seluruh badan, terutamanya di kepala, leher, rahang, dan muka
 • Pening dan muntah
Baca juga: Toleransi, Kunci Penting untuk Menjalin Hubungan Baik dengan Mertua

Apa itu Takut?

Ketakutan adalah tindak balas emosi terhadap ancaman yang diketahui dan berterusan. Contohnya, jika anda berjalan di jalan yang sepi dan gelap dan seseorang mengacukan pistol ke arah anda dan meminta barang berharga, maka kemungkinan besar anda akan mendapat tindak balas ketakutan. Bahaya yang anda alami adalah nyata, kekal dan segera.

Walaupun fokus tindak balas berbeza, ketakutan dan kegelisahan saling berkaitan. Ketika menghadapi ketakutan, kebanyakan orang mengalami reaksi fizikal yang sama seperti kegelisahan.

Ketakutan boleh menyebabkan kegelisahan, dan kegelisahan dapat menimbulkan rasa takut. Tetapi perbezaan halus antara kegelisahan dan ketakutan dapat memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai gejala anda.

Cara Mengubati Kegelisahan dan Ketakutan

Kebimbangan dan ketakutan dikaitkan dengan banyak keadaan kesihatan mental. Kedua-duanya paling sering dikaitkan dengan gangguan kecemasan, terutama fobia tertentu, seperti agoraphobia (ketakutan yang berlebihan terhadap situasi atau tempat), gangguan kecemasan sosial, dan gangguan panik.

Sekiranya gejala yang anda alami sangat mengganggu, anda harus berjumpa doktor. Kemudian doktor akan mempertimbangkan gejala yang dialami bersama dengan sejarah perubatan anda untuk menentukan penyebabnya. Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan yang diperlukan. (UH)

Baca juga: Rasa Bimbang atau Cemas, Ya? Inilah Cara Mengenal Perbezaannya!

Sumber:

Sangat Baik. Perbezaan antara Ketakutan dan Kegelisahan. Julai 2020.

Gregory KD, Chelmow D, Nelson HD, et al. Menyaring kecemasan pada wanita remaja dan dewasa: Saranan dari Inisiatif Perkhidmatan Pencegahan Wanita. 2020.

Persatuan Psikiatri Amerika. Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, edisi ke-5. 2013.

Klinik Cleveland. Gangguan Kecemasan: Diagnosis dan Ujian. Disember 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found