Mengapa Merangkak Penting untuk Bayi? - GueSehat.com

Semasa bercakap mengenai merangkak, tahap perkembangan ini tidak boleh dibandingkan dari satu bayi dengan bayi yang lain. Diringkaskan dari buku Apa Yang Diharapkan Pada Tahun Pertama Oleh Arlene Eisenberg, sesetengah bayi biasanya merangkak pada usia 7 hingga 9 bulan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa julat umur ini boleh langsung digunakan sebagai penanda aras. Merangkak adalah proses ketika bayi dapat mengimbangkan keseimbangan antara badan, tangan, dan kaki. Fasa ini biasanya bermula apabila anak anda dapat duduk.

Selepas merangkak, bayi secara semula jadi akan belajar merangkak, berjalan, dan sebagainya. Kerana tahap merangkak sangat penting, seboleh mungkin cuba jangan ketinggalan tahap ini. Ayuh, lihat lebih banyak penjelasan mengenai selok-belok proses merangkak pada bayi!

Baca juga: Tahap Perkembangan Bayi 0-12 Bulan

Sebab-Sebab Kepentingan Fasa Merangkak

Merangkak adalah tahap yang tidak digalakkan dilewatkan pada bayi. Oleh kerana pentingnya fasa ini, pakar pediatrik dan pakar perubatan menasihatkan ibu bapa agar merangsang bayi mereka untuk merangkak. Mengapa ia berlaku? Penyelidikan perubatan menyebutkan hubungan erat antara manfaat tahap merangkak dan perkembangan kekuatan, keseimbangan, visual-spatial, dan perkembangan sosio-emosi anak.

Merangkak merangkumi seluruh badan bayi. Semasa bayi merangkak, dia mesti menggunakan tangan dan kakinya untuk mengangkat badannya. Semasa anak kecil anda menentang graviti untuk menjauh dari lantai, dia menguatkan otot di bahu, lengan, kaki dan tangannya. Merangkak berguna bukan sahaja untuk mengembangkan kekuatan tangan, tetapi juga saraf motorik halus. Merangkak penting untuk pembentukan kelengkungan tulang belakang dan fungsi saraf tunjang semasa bayi anda membesar. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai faedah merangkak.

  1. Merangkak merangsang perkembangan visual bayi. Semasa merangkak dari satu tempat ke tempat lain, penglihatan jarak jauh anak kecil anda menjadi semakin terlatih untuk melihat dan menyesuaikan jarak penglihatan. Apabila si kecil melihat tangannya, dia juga harus menyesuaikan fokus matanya. Penyesuaian ini bagus untuk melakukan senaman otot mata dan meningkatkan penglihatan binokular, iaitu kemampuan untuk menggunakan mata secara serentak. Penglihatan teropong penting untuk memaksimumkan kemahiran membaca dan menulis ketika dia dewasa.
  2. Perkembangan sosio-emosi bayi sangat dipengaruhi oleh aktiviti merangkak. Emosi positif dan negatif bayi anda dapat dinyatakan dengan lebih kuat apabila kemampuan merangkaknya berkembang. Apabila si kecil mula aktif merangkak, dia juga mempunyai kebebasan untuk menetapkan matlamat. Kebebasan ini meningkatkan peluang si kecil mencuba perkara baru, dan juga kemungkinan menghadapi kegagalan. Kesannya, perkembangan emosi yang dirasakan oleh anak kecil anda ketika menghadapi perkara baru akan memberi kesan kepada rasa kebebasan dan keyakinan diri bayi.
  3. Semasa bayi merangkak, fungsi organ badan kiri dan kanan bergerak secara seimbang. Ini dipanggil penyatuan silang sisi. Sistem kerja organ yang bergerak secara seimbang berguna untuk membina asas kemampuan koordinasi motor bayi.

Bagaimana Bayi Merangkak?

Proses merangkak akan berlaku setelah anak kecil anda boleh duduk sendiri. Apabila si kecil terbiasa duduk sendiri, bayi dapat menopang badan dan kepalanya dengan menggunakan koordinasi lengan, tangan dan kakinya. Tahap ini dilakukan oleh bayi untuk melatih otot punggungnya sehingga dia dapat mengimbangkan badan sehingga tidak bergoyang, sehingga dia dapat duduk dengan stabil. Setelah beberapa bulan berjaya duduk tanpa bantuan dari sesiapa, dia akan mula belajar merangkak.

Pada mulanya, si kecil akan mula memahami fungsi utama menekan lutut untuk membantunya bergerak dan memaksimumkan proses merangkak. Setelah anak anda menjadi lebih mahir bergerak menggunakan lutut, dia akan lebih mudah menukar posisi, misalnya dari merangkak ke posisi duduk, dan sebaliknya. Lama kelamaan, si kecil merangkak dengan sempurna.

Baca juga: Kepentingan Memakan Ikan untuk Perkembangan Kanak-kanak

Memperbaiki Langkah Membantu Anak Kecil Anda Belajar Merangkak

Ibu dapat memberi inspirasi kepada anak kecil anda untuk belajar merangkak dengan meletakkan mainan yang kelihatan menarik di tempat yang cukup jauh dari jangkauannya, misalnya di sudut bilik. Apabila si kecil anda siap merangkak, dia pasti akan berusaha bergerak sekuat yang mungkin untuk merangkak ke arah mainan itu. Sentiasa menemani anak kecil anda pada hari-hari awal ketika dia mula merangkak, Ibu. Bayi pada usia ini cenderung bergerak aktif dan gesit, jadi ibu bapa harus memantau mereka untuk memastikan anak mereka tidak jatuh, terseliuh, atau merasa ragu. Segera bantu si kecil anda ketika dia kelihatan menghadapi kesukaran. Kehadiran Ibu yang kemudiannya berperanan sebagai sokongan utama si kecil anda terus belajar merangkak.

Apa yang perlu dilakukan agar si kecil anda tidak melewatkan fasa merangkak?

Cara terbaik untuk memastikan si kecil anda beraksi dengan baik adalah dengan mencipta banyak peluang untuknya berbaring di perutnya. Apabila diletakkan di posisi rawan, otot di leher, punggung, dan lengan bayi menjadi kuat. Kebiasaan ini mendorong bayi untuk berguling, menggerakkan tangan dan lutut, hingga akhirnya dia terdorong untuk merangkak. Semakin jarang anda terbiasa dengan anak kecil anda di sling, tempat duduk kereta, atau bouncer, semakin banyak peluang untuknya menjelajah lantai, jadi semakin besar kemungkinan dia belajar merangkak dengan sempurna. Biarkan dia puas menikmati fasa ini. Anda tidak perlu memegang tangan si kecil ketika dia merangkak. Sekiranya anda melakukannya, kadang-kadang si kecil anda malah terdorong untuk berdiri dan berjalan sambil dipegang. Perkara seperti ini yang akhirnya secara tidak sengaja membuat si kecil melangkau fasa merangkak.

Jadilah penyokong anak kecil anda pada setiap tahap pertumbuhan dan perkembangan mereka. Tunjukkan kepada si kecil anda bagaimana merangkak di lantai sehingga dia termotivasi untuk mengikuti langkah-langkah yang anda ajar. Anggap ini sesi permainan yang menarik antara Mums dan Little Ones. Melatih dan menemani anak anda untuk belajar merangkak boleh menjadi masa ikatan yang baik sebelum si kecil mencapai tahap pertumbuhan dan perkembangan seterusnya, iaitu berjalan dan berlari dengan pantas. (TA / OCH)

Baca juga: Sentiasa Perhatikan Perkembangan Psikologi dan Perkembangan Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found