Bintik-bintik Putih pada Kulit Potensi Gejala Vitiligo

Adakah anda mempunyai tompok putih susu pada kulit anda? Tidak hilang walaupun selepas membersihkan? Mungkin anda menghidap simptom vitiligo. Berbeza dengan tinea versicolor, dalam penyakit kulit vitiligo, tompok-tompok akan menjadi lebih putih kerana depigmentasi dan tidak menyebabkan gejala kerengsaan seperti sakit atau gatal di kawasan tempat. Vitiligo adalah penyakit kulit yang boleh muncul di seluruh permukaan kulit. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa pada bahagian kulit yang terkena sinar matahari, seperti wajah, pergelangan tangan, dan kaki. Vitiligo berlaku apabila kulit tidak dapat menghasilkan melanin yang cukup di dalam badan. Melanin adalah sebatian yang menentukan warna atau pigmen kulit yang berfungsi melindungi kulit dari kesan buruk cahaya matahari (sinar ultraviolet). Terdapat beberapa teori mengenai penyebab penyakit kulit vitiligo seperti autoimun, sitotoksisitas, radikal bebas, dan keturunan.

Tetapi masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kulit tidak menghasilkan cukup melanin. Walaupun penyakit ini tidak menular dan tidak mengancam nyawa, penyakit ini dapat mempengaruhi orang yang menderita menjadi kurang yakin kerana penampilan mereka yang berbeza dengan orang lain pada umumnya, oleh itu anda perlu mengetahui cara menyingkirkan penyakit kulit vitiligo . Faktor risiko bagi orang untuk mendapat vitiligo termasuk keturunan, orang dengan penyakit autoimun seperti hipertiroidisme, diabetes, atau penyakit Addison, tekanan, mengalami kerosakan kulit seperti selaran matahari, dan boleh berlaku kerana pendedahan kepada sebatian kimia tertentu yang boleh menyebabkan vitiligo.

Psoriasis vulgaris, penyebab kulit bersisik, gatal, dan berkerak

Gejala Vitiligo

Gejala utama yang paling menonjol jika anda menghidap penyakit ini adalah kemunculan tompok-tompok yang berwarna lebih ringan daripada kulit normal anda dan secara beransur-ansur berubah menjadi tompok-tompok putih. Tompok ini boleh menyerang kulit dan rambut. Sekiranya menyerang akar rambut, vitiligo boleh menyebabkan pertumbuhan uban pada rambut, bulu mata, alis, misai, dan janggut. Vitiligo bervariasi dan akan merebak ke kawasan yang lebih luas dengan bentuk yang tidak teratur. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami simptom vitiligo. Sekiranya terdapat gejala seperti di atas, perlu dilakukan diagnosis fizikal dan sejarah perubatan anda dan keluarga anda untuk mengetahui apakah benar anda menghidap vitiligo. Beberapa pemeriksaan terperinci yang mungkin perlu dilakukan adalah pemeriksaan kulit menggunakan lampu ultraviolet.

Doktor akan mengambil sampel tisu kulit yang disyaki mengalami vitiligo dan sampel darah untuk ujian di makmal. Ujian darah diperlukan untuk memeriksa kemungkinan penyakit autoimun seperti diabetes dan penyakit Addison, serta kemungkinan hipertiroidisme untuk menilai fungsi kelenjar tiroid dengan melakukan ujian tirotropin. Doktor juga akan mengesyorkan agar anda berjumpa dengan pakar oftalmologi yang akan memeriksa radang atau keradangan di mata anda. Anda harus berjumpa dengan pakar THT (telinga, hidung dan tekak) untuk menilai pendengaran anda kerana orang dengan vitiligo berisiko kehilangan pendengaran.

Jenis Vitiligo

Penyakit vitiligo dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu vitiligo vulgaris, vitiligo acrofacial, dan vitiligo segmental. Vitiligo vulgaris adalah vitiligo yang merebak pada badan, muka, dan bahagian badan yang lain. Sementara vitiligo acrofacial hanya muncul di wajah, tangan, dan kaki. Untuk vitiligo segmental, ia hanya muncul di satu bahagian, iaitu bahagian kiri atau kanan badan. Vitiligo segmen kebanyakannya mempengaruhi remaja, tetapi tidak dikaitkan dengan penyakit autoimun. Gangguan ini cepat merebak selama satu hingga dua tahun dan kemudian berhenti dengan sendirinya. Jenis vitiligo mempengaruhi rawatan. Vitiligo vulgaris adalah yang paling mudah dirawat, berbanding vitiligo akrofasial dan segmental.

Vitiligo segmen biasanya tidak berkembang dan meluas tetapi paling tahan dan sukar untuk dirawat. Cara menghilangkan penyakit kulit vitiligo dapat dilakukan dengan melindungi kulit anda secara optimum dari sinar matahari. Gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 untuk melindungi kulit anda lebih lama daripada kesan berbahaya dari cahaya matahari. Walaupun kaedah ini tidak dapat menyembuhkan vitiligo sepenuhnya, kaedah ini dapat memperlambat perkembangan vitiligo pada kulit. Sebilangan orang yang tidak yakin dengan penampilan kulit mereka boleh menggunakan krim penyamaran atau losyen kegelapan kulit ( losyen penyamakan ) untuk menyamarkan tompok vitiligo. Penggunaan kosmetik dan rawatan lebih selamat dan cepat daripada rawatan perubatan yang memerlukan masa yang lama dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini. Rawatan perubatan mengambil masa 6 hingga 18 bulan dan hasilnya tidak selalu memuaskan.

Penyakit Kulit "Lepuh", Lepuh pada Kulit

Pencegahan Penyebaran Kawasan Vitiligo

Untuk mengurangkan dan mencegah pengembangan gejala vitiligo, terdapat beberapa terapi yang boleh dipilih. Rawatan awal boleh dilakukan dengan menggunakan kortikosteroid topikal, pimercrolimus atau tacrolimus, dan losyen depigmentasi. Kelas ubat kortikosteroid dalam bentuk krim atau salap boleh digunakan untuk pesakit yang mempunyai tompok kecil. Tetapi penggunaan ubat kortikosteroid tidak boleh digunakan pada wajah dan tidak boleh digunakan oleh wanita hamil. Terapi lain yang boleh digunakan adalah terapi laser. Terapi ini berkesan untuk mencegah penyebaran vitiligo yang menyerang sebahagian kecil kulit badan. Sekiranya vitiligo berkembang di kebanyakan bahagian badan, anda boleh mengurangkan depigmentasi dengan menggunakan losyen dengan kandungan hidrokuinolon yang berfungsi melarutkan pigmen kulit normal sehingga kulit anda mempunyai warna kulit yang serupa dengan vitiligo.

Kesan penggunaan losyen ia kekal sehingga kulit anda tidak lagi mendapat perlindungan semula jadi dari sinar matahari. Bahan aktif hidrokuinolon juga boleh menyebabkan alahan pada kulit, menyebabkan kulit terasa gatal, sakit dan merah. Terapi cahaya dapat dipilih jika vitiligo telah tersebar luas dan tidak dapat diobati dengan terapi awal. Dalam terapi ini kulit akan terdedah kepada sinar ultraviolet (UV A atau UV B) untuk merangsang pembentukan warna kulit normal. Terapi cahaya boleh dilakukan dalam beberapa minit dengan kekerapan dua kali seminggu. Walau bagaimanapun, terapi ini dapat meningkatkan risiko barah kulit. Selain itu, cantuman kulit dapat dilakukan dengan menanam kulit dari bahagian tubuh yang lain yang mengandungi melanin di kawasan yang terkena vitiligo untuk mencetuskan pertumbuhan melanin di bahagian tersebut. Operasi ini hanya dapat dilakukan jika bintik vitiligo masih kecil dan tidak berkembang. Rawatan perlu bagi sesetengah orang untuk melambatkan dan menghentikan penyebaran vitiligo dan mengembalikan warna kulit yang semula jadi.

Rawatan Vitiligo

Sepanjang tempoh rawatan, anda harus melakukan pantang larang, iaitu tidak terlalu banyak menggosok, tidak melakukan menyental, dan lulur dan tidak dibenarkan menggunakan pelembap untuk perlindungan. Tidak boleh menggunakan pelindung matahari semasa terapi kecuali kulit anda sensitif terhadap cahaya matahari. Penyakit kulit vitiligo mesti diatasi kerana boleh menyebabkan beberapa komplikasi seperti kulit akan mudah terkena pengaruh cahaya matahari, kulit mudah terbakar, risiko barah kulit, radang iris, dan penurunan kemampuan pendengaran. Menurut penyelidikan, orang dengan vitiligo mempunyai kadar asid folik, vitamin B12, dan vitamin C. yang rendah. Asid folik 1-10 mg sehari, vitamin C 1 gram sehari dan vitamin B12 sebanyak 1000-2000 mcg setiap 2 minggu yang disinergikan dengan berjemur pada waktu pagi dapat mencetuskan repigmentasi bagi sesetengah orang sehingga orang yang mengalami gejala vitiligo dapat mencuba bagaimana menyingkirkan penyakit kulit vitiligo ini.

Asid folik terdapat dalam banyak sayur-sayuran hijau seperti kangkung, bayam dan bit hijau. Sementara vitamin B12 terdapat dalam keju, telur, ikan, dan daging. Vitamin C banyak terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. Pencegahan penyakit ini dapat dilakukan dengan menghindari faktor risiko dan untuk rawatan dapat dipilih sesuai dengan jenis dan keparahan gejala vitiligo yang dialami. Rawatan tentunya memerlukan konsultasi dan bantuan dari pakar dermatologi agar proses rawatan dapat dikendalikan dan dapat memberikan hasil yang baik.