Kepentingan Kompleks Vitamin B semasa Kehamilan - GueSehat.com

Menjaga diet dan kesihatan adalah perkara penting dalam kehidupan, terutamanya semasa kehamilan. Sebabnya, bukan hanya untuk kepentingan mereka sendiri, juga untuk kebaikan si kecil di dalam kandungan!

Salah satu nutrien yang berperanan besar dalam pertumbuhan dan perkembangan janin, sehingga kadarnya harus selalu dipenuhi setiap hari, adalah pelbagai vitamin B, alias vitamin B kompleks. Terdapat banyak jenis vitamin B dan mempunyai fungsi yang berbeza.

Dari pelbagai vitamin B, yang paling diperlukan oleh wanita hamil adalah vitamin B6, B9, dan B12. Ketiganya secara khusus dapat membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran serta beberapa masalah biasa yang sering mengganggu semasa kehamilan. Ayuh, mari kita bincangkan lebih lanjut!

Peranan Penting Vitamin B Complex untuk Wanita Hamil

Kompleks vitamin B terdiri daripada 8 vitamin B yang berperanan penting dalam memberi kekuatan dan kesihatan bagi Ibu, semasa anak anda berkembang. Pada trimester pertama dan ketiga, kebanyakan wanita hamil akan merasa letih daripada biasa. Ini boleh dielakkan dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin B kompleks dan vitamin B kompleks.

Vitamin B1: Tiamin

Vitamin B1 sangat penting dalam perkembangan otak bayi. Itulah sebabnya anda diminta untuk mengambil 1.4 mg vitamin B setiap hari. Terdapat beberapa makanan yang mengandung vitamin B1, seperti kacang polong, gandum, salmon, pasta gandum, dan bijirin atau roti yang diperkaya.

Vitamin B2: Riboflavin

Vitamin ini sangat penting untuk menjaga kesihatan mata dan berfungsi untuk menjadikan kulit lebih cantik segar dan cerah semasa mengandung! Bukan hanya itu, vitamin B2 juga mengurangkan risiko komplikasi pra-eklampsia dan kehamilan.

Manfaatnya juga dirasakan oleh si kecil, anda tahu! Anak kecil anda akan memiliki penglihatan yang baik dan kulit yang sihat, serta membantu mengembangkan tulang, otot, dan saraf mereka.

Di antara vitamin B lain, riboflavin adalah vitamin larut dalam air, sehingga tidak dapat disimpan oleh tubuh. Oleh itu, anda harus mendapat pengambilan riboflavin sekitar 1.4 mg setiap hari.

Sekiranya tubuh kekurangan vitamin ini, ibu boleh mengalami gejala anemia, magenta (lidah kering dan merah), ruam, dermatitis, dan kulit di sekitar bibir dan hidung akan kering dan retak.

Sumber vitamin B2 terdapat dalam kacang almond, ubi jalar, wortel, tempe, brokoli, cendawan, susu, telur, salmon, ayam, daging sapi, dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam.

Vitamin B3: Niacin

Vitamin B3 dapat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan, mengatasi rasa mual, dan melegakan migrain semasa hamil. Selain itu, vitamin ini membantu perkembangan otak bayi, dan menjaga kesihatan sistem saraf, selaput lendir dan kulit.

Berapa banyak yang awak perlukan? Iaitu sekitar 18 mg sehari. Walau bagaimanapun, disarankan untuk tidak melakukan lebih daripada itu, Ibu. Vitamin B3 dapat ditemukan dalam biji bunga matahari dan biji chia, salmon, dada ayam, tuna, alpukat, asparagus, tomat, lada, dan beras merah.

Vitamin B5: Asid Pantothenic

Kehamilan boleh menyebabkan masalah biasa, salah satunya adalah kekejangan pada anggota badan tertentu. Nasib baik, kekejangan dapat dikurangkan dengan mengambil vitamin B5 sebanyak 6 mg setiap hari.

Vitamin ini juga membantu memetabolisme lemak, protein, dan karbohidrat, dan membebaskan hormon pengurangan tekanan. Makan kuning telur, beras perang, jagung, susu, jeruk, pisang, salmon, dan brokoli untuk mendapatkan vitamin ini!

Vitamin B6: Pyridoxine

Vitamin B6 sangat penting untuk perkembangan sistem saraf dan otak bayi semasa dalam kandungan, dan membantu mencegah bayi dengan berat badan lahir rendah. Bagi ibu, piridoksin berguna untuk mengekalkan kadar glukosa darah dan melegakan penyakit pagi.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda perlu mengambil 25-50 mg vitamin B6 sehari. Sumber makanan yang mengandungi vitamin ini termasuk kacang, pisang, betik, bawang putih, alpukat, hazelnut, bayam, dan ayam.

Vitamin B7: Biotin

Kehamilan secara amnya boleh menyebabkan seorang wanita mengalami kekurangan vitamin B7. Lembaga Makanan dan Pemakanan AS Institut Perubatan Akademi Sains Nasional mengesyorkan wanita hamil mengambil sekurang-kurangnya 30 mcg setiap hari.

Vitamin ini dapat membantu mengurangkan masalah keguguran rambut, kuku rapuh, dan ruam. Ia juga penting untuk pertumbuhan embrio. Makan gandum, alpukat, brokoli, bayam, cendawan, keju, raspberi, kuning telur, ayam, salmon, kentang, susu, dan kacang-kacangan untuk menuai faedahnya.

Vitamin B9: Asid Folik

Rasanya seperti asid folik menjadi sangat biasa di telinga anda semasa mengandung, walaupun semasa mengandung, bukan? Ya, vitamin B9 memang vitamin terpenting untuk dimakan untuk kebaikan Ibu dan anak anda. Apa faedahnya?

  • Mencegah risiko bayi mengalami kecacatan tiub saraf, seperti anencephaly (kecacatan otak) atau spina bifida (kecacatan tulang belakang). Kecacatan tiub saraf dapat berkembang pada awal kehamilan. Itulah sebabnya anda dinasihatkan untuk mengambil asid folik sebelum hamil.
  • Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, seperti bibir sumbing, sumbing, dan beberapa masalah jantung.
  • Mengurangkan risiko pra-eklampsia.
  • Ia membantu pertumbuhan plasenta, sintesis DNA, dan perkembangan bayi.
  • Membantu penghasilan sel darah merah dan mencegah anemia.

Ambil 400-800 mcg asid folik semasa kehamilan. Dianjurkan untuk tidak mengambil lebih dari 1,000 mcg, kecuali atas nasihat doktor. Buah sitrus, anggur, alpukat, bijirin yang diperkaya, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap adalah makanan yang kaya dengan asid folik.

Vitamin B12: Cobalamin

Nah, vitamin terakhir dari rangkaian vitamin B kompleks tidak kurang pentingnya untuk Ibu dan anak kecil anda! Vitamin B12 akan bekerjasama dengan vitamin B9 (asid folik) untuk menghasilkan sintesis DNA dan sel darah merah. Vitamin ini juga penting untuk membantu pembentukan tiub saraf, perkembangan otak dan tulang belakang bayi.

Bagi Ibu, cobalamin akan membantu meningkatkan tenaga dan mood, serta menurunkan tahap tekanan. Ia juga akan membantu metabolisme lemak, karbohidrat, dan protein, serta memastikan sistem saraf dan saraf pusat berfungsi. Keperluan untuk vitamin B12 pada wanita hamil adalah sekitar 2.6 mcg sehari, yang dapat diperoleh dari salmon, susu kedelai, udang, yogurt, daging merah, bijirin diperkaya, dan susu.

Mengambil Makanan Tambahan Kompleks Vitamin B semasa Kehamilan

Folamil Genio - GueSehat.com

Biasanya, vitamin pranatal akan mengandungi vitamin B kompleks mengikut dos yang disyorkan. Jadi selain makan makanan yang kaya dengan vitamin B kompleks, anda juga akan mendapatkannya dari makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Anda boleh berjumpa pakar obstetrik anda, makanan apa yang harus dimakan dan sama ada anda kekurangan vitamin B tertentu. Saya harap anda dan si kecil sentiasa sihat! (AS)

Fungsi Vitamin C untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Sumber

Persatuan Kehamilan Amerika: Peranan Vitamin B dalam Kehamilan