Mata gatal | Saya sihat

Salah satu gangguan mata yang cukup mengganggu adalah gatal-gatal. Sekiranya serangan gatal di mata datang, terasa seperti menggaru, geng! Daripada mereda, gatal semakin teruk dan calar di mata menyebabkan kemerahan dan bengkak di mata.

Gatal pada mata yang tidak disebabkan oleh jangkitan mata, boleh dipicu oleh alergi atau sindrom mata kering. Lihat penjelasannya!

Baca juga: 7 Cara Menyembuhkan Gaya

Punca Mata Gatal Selain Jangkitan

Salah satu pencetus gatal di mata adalah alahan. Bahan yang menyebabkan alahan (disebut alergen) termasuk habuk, debunga, habuk, dan bulu binatang. Sekiranya melekat pada tisu mata, ia menyebabkan pelepasan sebatian yang disebut histamin dalam tisu di sekitar mata, yang menyebabkan gatal, kemerahan, dan bengkak.

Alahan juga boleh timbul kerana penggunaan kanta lekap dan produk mata yang lain juga boleh menyebabkan mata gatal. Contohnya, air mata buatan yang digunakan untuk merawat mata kering, alat solek, krim mata, atau sabun.

Tetapi alahan bukan satu-satunya penyebab mata gatal. Sekiranya mata gatal disertai dengan mata yang terbakar, penyebabnya mungkin sindrom mata kering atau disfungsi kelenjar meibom, bukan alergi.

Gatal Kerana Mata Kering

Sekiranya anda mengalami mata kering dan gatal, anda mungkin mengalami sindrom mata kering. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh pengeluaran air mata yang tidak mencukupi atau terdapat ketidakseimbangan kimia pada alat solek air mata.

Air mata dibuat dari campuran minyak, lemak, lendir, dan air. Mereka akan membentuk lapisan nipis yang menutupi permukaan mata untuk membantu melindungi mata dari jangkitan atau kerosakan dari faktor luaran.

Sekiranya mata anda sentiasa kering dan gatal, dengan kemerahan, sensasi menyengat, keinginan untuk menggaru, atau mata terbakar dan sensitif terhadap cahaya, anda mungkin mengalami mata kering.

Baca juga: Petua Menghilangkan Kantung Mata Secara Semula Jadi

Cara Mengatasi Mata Gatal

Rawatan gatal mata yang paling berkesan adalah rawatan yang secara langsung mengatasi penyebabnya. Mata kering dirawat dengan ubat untuk merawat mata kering. Sekiranya penyebabnya adalah alahan, anda boleh mengelakkannya.

Kaedah mudah untuk merawat mata kering dan gatal di rumah termasuk:

- Titisan mata over-the-counter (OTC). Mata kering dan gatal dapat dirawat dengan titisan mata OTC, terutama yang tanpa bahan pengawet. Ini boleh merangkumi air mata buatan hingga tetes mata kerana alahan atau kemerahan.

- Kompres sejuk. Rendam tuala dengan air sejuk dan kemudian letakkan di atas mata yang tertutup. Kompres ini membantu menenangkan mata anda dan dapat diulang sebanyak yang diperlukan.

Hati-hati, Jangan Menggaru Mata Anda!

Walaupun sangat gatal, cuba jangan menggaru mata kerana berbahaya. Tisu sokongan mata terbuat dari kolagen, termasuk kornea dan sclera (lapisan luar dan putih mata). Setiap kali anda menekan mata dan menggosok mata, kolagen meregangkan ke dalam. Apabila anda melepaskannya, ia akan meregang ke belakang.

Seperti klip kertas, kornea boleh membengkok ke luar dan melemah. Malah objek keras yang diregangkan berkali-kali akhirnya akan pecah. Terutama tisu mata yang lemah.

Selain merosakkan struktur mata, menggaru mata dapat menimbulkan sejumlah masalah lain, termasuk:

- Menggaruk mata yang berlebihan dapat menimbulkan lingkaran hitam dan kerutan di sekitar mata.

- Sekiranya objek kecil memasuki mata menyebabkan kegatalan, menggaru akan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Lebih baik membiarkan air mata semula jadi membasahi kerengsaan.

- Tangan mengandungi lebih banyak bakteria daripada bahagian tubuh yang lain, jadi menggaruk mata dengan jari atau tangan di mata bukanlah idea yang baik.

Baca juga: Terlalu Panjang di Depan Komputer Semasa WFH, Lakukan 7 Cara Menjaga Kesihatan Mata

Cegah Mata Gatal

Anda boleh mengurangkan mata kering dan gatal dengan melakukan perkara berikut:

- Pasang pelembap di dalam rumah.

- jangan terlalu banyak melihat layar dan jauhkan jarak dari layar.

- berkedip berulang kali atau tutup mata anda selama beberapa saat semasa bekerja, membaca, atau melakukan tugas-tugas yang menegangkan mata anda

- melindungi mata dari cahaya matahari, angin atau habuk.

Baca juga: Hati-hati, gamer terdedah kepada gejala mata kering!

Rujukan:

allaboutvision.com. Mata dan penyebab gatal

Healthline.com. Hpe untuk merawat kekeringan dan mata gatal


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found