Anemia Sel Sickle - GueSehat.com

Adakah anda pernah mendengar maklumat Gang Sihat mengenai anemia sel sabit? Sekiranya tidak, mungkin artikel ini akan berguna untuk Geng Sihat untuk dibaca. Anemia sel sabit agak kurang popular daripada gangguan darah lain, seperti talasemia atau hemofilia. Sebenarnya, penyakit ini sama berbahaya jika tidak diubati dengan betul. Lihatlah, beberapa perkara penting yang perlu diketahui oleh Gang Sihat mengenai penyakit ini!

  1. Ia disebut anemia sel sabit kerana sel darah merah berbentuk sabit

Anemia sel sickle adalah sejenis anemia, yang sering disebut sebagai anemia, yang diwarisi secara genetik. Mengapa ia disebut anemia sel sabit? Kerana pada orang dengan gangguan ini, sel darah merah yang seharusnya berbentuk cakera sebenarnya berbentuk sabit.

Selain bentuknya yang tidak normal, sel darah merah pada anemia sel sabit juga kaku dan mudah melekat bersama. Ciri sel darah merah seperti itu akan mengganggu fungsi sel darah merah dalam mengangkut oksigen dan nutrien ke semua tisu badan. Lebih jauh lagi, ia boleh menyebabkan penyumbatan saluran darah dan berisiko membawa maut.

Baca juga: Jenis Anemia yang berbeza, Rawatan yang berbeza!

  1. Ia adalah penyakit yang diwarisi secara genetik

Anemia sel sickle adalah hasil mutasi yang berlaku pada gen hemoglobin subunit beta (HBB) yang terdapat pada kromosom nombor 11. Seseorang boleh menderita anemia sel sabit jika gen tersebut diwarisi dari kedua ibu bapa, yang masing-masing membawa kelainan gen dalam struktur DNA. -ini.

Sekiranya seseorang mendapat gen dari salah satu daripada ibu bapanya, maka dia tidak akan menderita anemia sel sabit. Namun, dia akan menjadi pembawa gen atau dikatakan mempunyai sifat sel sabit.

Selanjutnya, jika seseorang yang membawa gen ini mengahwini sesama pemilik sifat sel sabit atau mengahwini seseorang dengan anemia sel sabit, keturunan yang dihasilkan berpotensi menderita gangguan yang sama. Pada zaman moden seperti sekarang, banyak yang telah membincangkan sejarah genetik sebelum merancang untuk berkahwin atau mempunyai anak.

Baca juga: Kenali Punca dan Cara Mengatasi Anemia

  1. Gejala anemia sel sabit umumnya muncul sejak usia dini

Kerana ia adalah gangguan genetik, manifestasi anemia sel sabit umumnya muncul sejak penderita pada usia dini.

Gejala boleh berbeza-beza, baik dari segi jenis dan keparahannya, mulai dari gejala anemia klasik (merasa lemah, mudah letih), jangkitan berulang, sakit atau pembengkakan yang disebabkan oleh penyumbatan sel sabit pada saluran dari bahagian tubuh yang sangat kecil, gangguan pertumbuhan dan perkembangan, dan fungsi penglihatan terjejas.

Kulit dan mata pesakit juga kelihatan kuning (penyakit kuning), akibat daripada aktiviti pembongkaran sel darah merah yang tinggi yang mengakibatkan bilirubin tinggi.

Dalam kes yang teruk, penyumbatan sel darah merah yang tidak normal ini dapat menyebabkan kegagalan organ, strok, dan hipertensi paru. Pada bayi atau kanak-kanak yang disyaki mengalami anemia sel sabit, diagnosis dapat dibuat dengan ujian darah sederhana yang mengesahkan adanya kecacatan sel darah merah. Pada masa ini, anemia sel sabit bahkan dapat didiagnosis sebelum bayi dilahirkan, anda tahu, geng!

Baca juga: Jenis Anemia
  1. Pesakit dengan anemia sel sabit memerlukan pemindahan darah berulang sepanjang hayatnya

Sel darah merah pada pesakit dengan anemia sel sabit selain mempunyai bentuk yang tidak normal juga berumur pendek. Sebabnya, tubuh akan segera memusnahkannya, menyebabkan keadaan anemia.

Satu-satunya harapan untuk menyembuhkan anemia sel sabit adalah pemindahan sumsum tulang. Walau bagaimanapun, pemindahan bukan sesuatu yang mudah dilakukan, geng.

Risiko tindakan ini agak tinggi. Oleh itu, pemindahan sumsum tulang hanya dilakukan dalam kes-kes tertentu. Sebilangan besar orang dengan anemia sel sabit harus menjalani pemindahan darah secara berkala untuk merawat anemia. Inilah salah satu sebab pentingnya menderma darah kerana itulah harapan mereka.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Anemia pada Kehamilan

  1. Pesakit dengan anemia sel sabit juga boleh mempunyai jangka hayat yang panjang

Kemajuan pesat sains dan teknologi perubatan hari ini memberikan banyak harapan bagi penghidap anemia sel sabit. Sebelumnya, kebanyakan orang dengan anemia sel sabit mempunyai masa bertahan yang agak singkat kerana kejadian komplikasi yang tinggi, seperti kegagalan organ atau jangkitan teruk.

Hari ini, banyak orang dengan anemia sel sabit hidup lama. Namun, tentu saja, ada beberapa hal yang perlu dipertimbangkan, termasuk pemeriksaan berkala dengan doktor, minum ubat seperti yang ditentukan, mengambil transfusi jika perlu, menjaga kebersihan diri dan persekitaran untuk meminimumkan jangkitan, dan mendapatkan pengambilan yang mencukupi dan berkhasiat sehingga bahawa keperluan pemakanan badan sentiasa dijaga.

Rujukan

//www.cdc.gov/ncbddd/sicklecell/materials/infographic-5-facts.html

//ghr.nlm.nih.gov/condition/sickle-cell-disease#genes

//www.hematology.org/About/History/50-Tahun/1534.aspx

//www.genome.gov/Genetic-Disorders/Sickle-Cell-Disease

//www.cdc.gov/ncbddd/sicklecell/facts.html