Punca Sesak Nafas Semasa Kehamilan | Saya sihat

Salah satu masalah yang sering berlaku semasa kehamilan adalah sesak nafas. Sekurang-kurangnya menyumbang sekitar 75% wanita mengalami keadaan ini semasa kehamilan. Penyebab keadaan ini tentunya disebabkan oleh perubahan yang berlaku di dalam badan anda semasa mengandung, termasuk perubahan hormon yang drastik. Sekiranya anda adalah salah seorang yang mengalami ini semasa mengandung, jangan risau, berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi sesak nafas semasa hamil.

Baca juga: Adakah sesak nafas berbahaya semasa mengandung?

Punca Sesak Nafas Semasa Kehamilan

Sekiranya anda tidak pernah mengalami masalah yang berkaitan dengan pernafasan sebelumnya, mengalami keadaan ini semasa mengandung mungkin merasa sangat membimbangkan. Oleh itu, agar anda tidak panik, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan sesak nafas semasa kehamilan dan cara berikut untuk mengatasinya.

1. Trimester pertama

Anda mungkin mengalami sesak nafas pada awal kehamilan kerana ini merupakan tanda awal kehamilan yang paling biasa. Bayi memerlukan bekalan oksigen dan darah untuk menyokong perkembangannya. Apabila badan anda mula berkongsi bekalan oksigen dengan bayi anda, ia boleh membuatkan anda mengalami sesak nafas.

Selama trimester ini, tubuh akan fokus pada peningkatan kapasiti paru-paru dengan mengembangkan tulang rusuk. Anda mungkin melihat perubahan apabila pakaian anda semakin ketat dan ketat. Hormon progesteron juga akan dihasilkan lebih banyak untuk merangsang sistem pernafasan.

2. Trimester kedua

Pada tahap ini, perubahan hormon dalam badan adalah sebab utama anda mula terengah-engah ketika anda bernafas. Kapilari di paru-paru akan membengkak sementara otot-otot di sekitarnya akan mengendur. Semua perubahan fisiologi ini akan membuatkan anda mengalami sesak nafas. Hormon juga akan mengatur corak pernafasan anda untuk menarik nafas lebih dalam dan lebih kerap.

3. Trimester ketiga

Semasa bayi mula membesar, rahim memberi tekanan pada organ lain, termasuk diafragma. Dalam kebanyakan kes, diafragma akan bergeser hingga 4 cm. Tekanan ini menyukarkan paru-paru mengembang sepenuhnya, menyebabkan sesak nafas dan rasa tidak selesa. Anda akan merasa lebih tertekan jika bayi menghadap ke atas, mempunyai banyak ketuban, atau mengandung gandaan.

Mengatasi Sesak Nafas Semasa Kehamilan

Sesak nafas adalah bentuk tindak balas fisiologi semula jadi tubuh semasa kehamilan, jadi tidak ada penawar khusus untuk keadaan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan petua berikut untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang timbul.

- Pastikan postur anda semasa hamil baik untuk memastikan paru-paru anda berfungsi dengan optimum. Posisi seperti berdiri atau duduk tegak boleh membolehkan paru-paru mengembang dengan betul semasa bernafas.

- Gunakan bantal tambahan untuk menyokong badan semasa tidur. Sekiranya anda terbiasa tidur di sisi anda, pastikan anda menyokong kepala anda. Kedudukan ini dapat membantu memastikan jalan udara yang tidak terhalang semasa anda tidur.

- Beristirahat, terutamanya jika anda sudah mula merasa sesak nafas ketika melakukan aktiviti. Luangkan sedikit masa untuk berehat dan fokus mengawal pernafasan anda. Setelah berasa lebih selesa, anda boleh menyambung semula aktiviti.

- Lakukan senaman pernafasan, terutamanya pernafasan dada kerana pernafasan perut mungkin lebih sukar. Semasa berlatih bernafas, tumpukan perhatian pada pergerakan tulang rusuk.

- Bersenam secara berkala. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis senaman apa yang sesuai dan selamat untuk anda lakukan.

- Pastikan badan sentiasa terhidrat dengan baik. Elakkan minuman seperti kopi, teh, soda, dan alkohol. Dehidrasi boleh menjadi faktor yang menyebabkan anda mengalami sesak nafas.

- Makan makanan yang sihat dan mengekalkan berat badan yang normal. Perbanyakkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging merah dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Sesak nafas semasa kehamilan adalah keadaan yang sangat biasa. Lakukan beberapa perkara di atas untuk menyelesaikannya. Namun, jika keadaannya terlalu mengganggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. (TAS)

Sumber:

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Sesak Nafas Semasa Kehamilan - Sebab & Pencegahan".