Diabetes pada usia 50- Saya sihat

Diabetes boleh menyerang pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, mengawal diabetes jenis 2 boleh menjadi lebih rumit dengan usia. Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin dialami oleh Diabestfriends sebagai penghidap diabetes pada usia 50 tahun. Terdapat juga beberapa langkah yang boleh diambil oleh Diabestfriends untuk mengawal keadaan penyakit ini.

Baca juga: Menyambut Hari Diabetes Sedunia, Mari Periksa Gula Darah!

Diabetes berumur 50 tahun

Dengan bertambahnya usia, gejala yang dialami oleh Diabestfriends dapat berubah sepenuhnya. Usia juga menyamarkan beberapa gejala ketika gula darah tinggi. Sebagai contoh, mungkin Diabestfriends selalu merasa dahaga ketika kadar gula dalam darah tinggi. Walau bagaimanapun, seiring dengan bertambahnya usia, teman Diabest dapat menghilangkan rasa dahaga ketika tahap gula dalam darah tinggi. Sebenarnya, Rakan-rakan Diabest boleh menjadi tidak simptomatik.

Oleh itu, penting untuk memperhatikan gejala yang dialami oleh Diabestfriends, sehingga mereka dapat mengesan jika ada perubahan. Juga, pastikan Diabestfriend selalu memberitahu doktor anda jika anda mengalami gejala baru.

1. Risiko Penyakit Jantung Meningkat

Orang yang menghidap diabetes pada usia 50 tahun berisiko tinggi mendapat penyakit jantung, serangan jantung, dan strok daripada orang yang menghidap diabetes pada usia yang lebih muda.

Oleh kerana itu, teman diabetes mesti mengawal tekanan darah dan tahap kolesterol dengan ketat. Terdapat banyak cara untuk mengawal tekanan darah dan kolesterol. Sebilangannya, senaman, perubahan diet, menjalani rawatan biasa, dan lain-lain.

Sekiranya teman diabetes mempunyai tekanan darah tinggi atau tahap kolesterol, berjumpa dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan yang sesuai dengan keadaan Diabestfriends anda.

2. Lebih Banyak Risiko Hipoglikemia Akut

Hipoglikemia, atau kadar gula darah yang sangat rendah, adalah kesan sampingan serius bagi beberapa ubat diabetes. Risiko hipoglikemia meningkat seiring bertambahnya usia.

Ini kerana dengan bertambahnya usia, fungsi ginjal juga menurun untuk membuang sisa ubat diabetes dari badan. Ini menyebabkan ubat diabetes berfungsi lebih lama daripada yang sepatutnya, sehingga membuat gula darah turun.

Mengambil terlalu banyak dan mengambil banyak ubat, melewatkan makan, atau mengalami penyakit buah pinggang juga meningkatkan risiko terkena hipoglikemia.

3. Menjadi Lebih Sukar Menurunkan Berat Badan

Menghidap diabetes pada usia 50 tahun juga semakin sukar untuk menurunkan berat badan. Sebabnya, sel-sel tubuh menjadi lebih tahan terhadap insulin seiring bertambahnya usia, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan di perut. Selain itu, metabolisme juga melambatkan.

Walaupun lebih mencabar, Diabestfriends masih boleh menurunkan berat badan. Caranya adalah dengan mengubah diet anda, dan elakkan pengambilan karbohidrat halus. Sebaliknya, makan karbohidrat kompleks seperti biji-bijian, buah dan sayur-sayuran.

4. Sekiranya Perlu Menjaga Kaki Lebih Banyak

Semakin lama anda menghidap diabetes, semakin tinggi risiko kerosakan saraf dan masalah peredaran darah yang boleh menyebabkan masalah pada kaki, seperti ulser atau ulser kaki diabetes.

Diabetes juga mempengaruhi kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan. Sekiranya teman diabetes mempunyai luka di kaki mereka, ia boleh menjadi jangkitan berbahaya. Sekiranya tidak dirawat secepat mungkin, kaki boleh diamputasi.

Baca juga: Pesakit Diabetes Sihat Walaupun Mereka Tidak Mengambil Ubat, Apakah Petua?

Hidup Sihat sebagai pesakit kencing manis pada usia 50 tahun

Tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan diabetes sepenuhnya. Walau bagaimanapun, rakan diabetes boleh mengawalnya. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk kekal sihat dengan diabetes pada usia 50 tahun:

  • Lakukan rawatan mengikut arahan doktor: Salah satu sebab mengapa penghidap diabetes tidak dapat mengawal penyakit mereka adalah kerana mereka tidak minum ubat mengikut arahan.
  • Bersenam secara berkala: Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan senaman aerobik intensiti sederhana selama 30 minit dan lima hari seminggu.
  • Jaga diet anda. Elakkan memakan makanan yang diproses, tinggi karbohidrat, dan tinggi gula.
  • Minum air cukup untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Kurangkan tekanan.
  • Mengekalkan berat badan yang sihat.
  • Rutin pemeriksaan kesihatan.
Baca juga: Pesakit hipertensi dan diabetes, jangan tidur kurang dari 6 jam!

Sumber:

Garis Kesihatan. Cara Perubahan Diabetes Jenis 2 Anda Selepas Umur 50. Februari 2019.

Perubatan Johns Hopkins. Diabetes: Apa yang Anda Perlu Tahu Seiring Usia Anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found