Kelebihan Testosteron untuk Lelaki - GueSehat.com

Secara amnya, hormon testosteron dihasilkan di testis. Manakala bagi wanita, penghasilan hormon ini berlaku di ovari dan kelenjar. Terdapat perbezaan yang signifikan dalam testosteron antara lelaki dan wanita. Bagi wanita, testosteron dihasilkan dalam jumlah yang jauh lebih kecil. Sedangkan apa yang berlaku pada lelaki adalah sebaliknya. Pengeluaran testosteron meningkat lebih kurang 30 kali semasa remaja dan awal dewasa.

Nah, bercakap tentang ini, Gang Sihat pernahkah anda terfikir apa faedah hormon testosteron? Rupa-rupanya fungsinya bukan hanya mengenai kesihatan seksual, anda tahu! Daripada ingin tahu, baca penjelasan penuh, ayuh! Berikut adalah 6 faedah testosteron untuk lelaki, seperti yang diringkaskan dari: Garis Kesihatan.

Membantu Penghasilan Darah

Jantung berfungsi untuk mengepam darah dan membekalkan oksigen ke seluruh badan. Testosteron membantu pengeluaran sel darah merah melalui sumsum tulang. Inilah sebabnya mengapa orang dengan kadar testosteron rendah sering dikaitkan dengan pelbagai risiko gangguan kardiovaskular.

Menurut kajian yang dilakukan pada 83.000 lelaki, didapati bahawa lelaki dengan kadar testosteron normal 24% lebih kecil kemungkinannya mengalami serangan jantung dan 36% lebih kecil kemungkinannya mengalami stroke. Kajian lain mendapati bahawa terapi hormon testosteron dipercayai dapat melebarkan saluran darah di jantung.

Menyokong Pertumbuhan Otot

Testosteron bertanggungjawab untuk meningkatkan jisim otot. Ia berguna untuk mengawal berat badan dan menambah tenaga. Oleh itu, lelaki dengan testosteron rendah disarankan untuk makan makanan yang lebih sihat untuk mengurangkan jisim lemak badan dan meningkatkan kekuatan otot.

Menguatkan Tulang

Testosteron berperanan besar dalam ketumpatan mineral tulang. Penyelidikan menunjukkan bahawa kepadatan tulang seseorang meningkat setelah diberi rawatan testosteron dengan dos yang cukup tinggi. Ini serupa dengan kes penurunan kepadatan tulang yang berlaku ketika usia lelaki.

Mengapa begitu? Rupa-rupanya ini disebabkan oleh penurunan kadar testosteron. Akibatnya, risiko tulang lemah dan osteoporosis juga cenderung meningkat. Sebenarnya, tulang yang kuat membantu menyokong otot dan organ dalam badan, supaya prestasi dan aktiviti fizikal dapat menjadi lebih optimum. Oleh itu, pastikan makanan yang anda makan juga baik untuk menyokong kesihatan tulang sejak usia dini.

Memori Verbal yang Lebih Baik, Keupayaan Spasial dan Penaakulan Matematik yang Lebih Baik

Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan nisbah testosteron total tinggi mempunyai risiko penurunan penyakit Alzheimer. Terdapat juga bukti korelasi yang kuat antara testosteron dan kemahiran berfikir, seperti memori verbal dan kelajuan pemprosesan yang lebih cepat. Tahap testosteron dipertahankan pada lelaki dengan rentang usia 34-70 tahun juga menunjukkan peningkatan memori spasial.

Merangsang Pengeluaran Libido

Membincangkan faedah testosteron, mustahil untuk memisahkan dari kesannya terhadap gairah seksual lelaki. Lelaki dengan tahap testosteron yang lebih tinggi biasanya mempunyai aktiviti seksual yang lebih besar. Namun, ini tidak bermaksud bahawa tahap testosteron rendah adalah satu-satunya sebab utama di sebalik sejumlah gangguan seksual seperti disfungsi ereksi, ya. Biasanya, lelaki yang mengalami gangguan seksual sering dipicu oleh keadaan lain, seperti didiagnosis dengan penyakit tertentu, keletihan, dehidrasi, hingga tekanan.

Tingkatkan Mood

Tahap testosteron yang rendah sering dikaitkan dengan kualiti hidup yang buruk pada lelaki. Salah satunya memicu mood buruk, seperti kemurungan, keletihan, dan penurunan mood. Namun, menurut beberapa kajian, perubahan mood akibat testosteron biasanya hanya dialami oleh lelaki yang menderita hipogonadisme, suatu keadaan ketika hormon yang dihasilkan oleh testis lelaki berada di bawah tahap normal.

Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Hormon Testosteron

Sebilangan makanan, vitamin, dan herba dapat membantu meningkatkan kadar testosteron. Berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda cuba! Untuk makanan tambahan, cuba minum vitamin D, dehydroepiandrosteron (DHEA), L-arginine, dan zat besi. Untuk makanan dan pengambilan herba, anda boleh mencuba ginseng, bawang putih, tuna, kuning telur, dan tiram.

Jadi kesimpulannya, testosteron memainkan peranan penting dalam kehidupan lelaki, termasuk untuk pembentukan jisim otot dan tulang, menyuburkan pertumbuhan rambut, mengubah suara, meningkatkan prestasi seks, meningkatkan mood, untuk meningkatkan daya ingatan dan kemahiran berfikir.

Bagi lelaki yang telah memasuki usia dewasa, jangan risau jika anda kadang-kadang merasakan tahap testosteron anda rendah. Ini sangat wajar, kerana dengan usia, tahap testosteron secara amnya tidak mengalami peningkatan yang ketara. Terutama bagi anda yang berumur 30 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, anda dapat mengekalkan tahap testosteron dengan mengamalkan diet dan gaya hidup yang sihat. Pilih sumber pengambilan yang kaya dengan serat, vitamin, dan mineral. Jadualkan senaman ringan, tetapi kerap di luar kesibukan. (FY / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found