Punca Kemerahan Zakar

Gangguan alat kelamin tidak hanya mempengaruhi keinginan untuk melakukan hubungan seks. Namun, yang paling dirasakan adalah rasa tidak selesa ketika melakukan aktiviti seharian. Sekiranya wanita sering mengalami ruam di kawasan intim mereka, lelaki juga mempunyai masalah mereka sendiri. Salah satunya adalah zakar kemerahan. Apa yang anda fikir adalah penyebabnya?

Seperti bahagian badan yang lain, zakar juga dapat mengalami masalah kesihatan yang kadang-kadang terjadi kerana perkara yang tidak dijangka. Salah satunya adalah perubahan warna atau kemerahan.

Kulit zakar merah boleh terjadi kerana beberapa perkara. Untuk itu, anda tidak seharusnya hanya meneka dan juga tidak berjumpa doktor. Baca artikel penuh di bawah!

Baca juga: Jerawat di Zakar, Adakah Berbahaya?

Punca Kemerahan Zakar

Tetapi sebelum anda berjumpa lebih lanjut, anda harus mengetahui terlebih dahulu apakah keadaan yang menjadikan zakar menjadi merah dan meradang:

1. Kerap Melancap

Melancap untuk lelaki adalah perkara biasa dan biasa. Bahkan beberapa kajian mengatakan bahawa melancap itu sihat. Walau bagaimanapun, ia adalah cerita yang berbeza jika anda melakukannya terlalu kerap. Sekiranya anda melancap dengan menggosok zakar anda terlalu kerap, ia akan menjengkelkan batang zakar anda.

Seorang penolong pensyarah Urologi dan Obstetrik di Universiti New York, Dr. Seth Cohen menyatakan, kerengsaan akibat melancap terlalu kerap boleh membuat zakar menjadi merah, kering, dan terasa seperti menarik. Jadi, jangan melancap terlalu kerap, geng! Walaupun untuk kepuasan diri, jika tidak dikawal melancap juga memberi kesan negatif.

Baca juga: Ketagihan Melancap Adakah Berbahaya?

2. Jangkitan kulat

Kulat dan organ seks nampaknya bukan masalah baru. Jangkitan kulat, juga dikenali sebagai kandidiasis, menyebabkan ruam merah pada zakar. Jangkitan kulat umumnya disebabkan oleh kekurangan kebersihan zakar. Selain itu, keadaan ini juga dapat menular dari pasangan yang mengalami jangkitan yis pada faraj.

3. Balanitis

Pernah dengar istilah balanitis? Jadi balanitis adalah keadaan di mana kepala zakar membengkak. Keadaan ini kebanyakannya berlaku pada lelaki yang tidak bersunat. Walau bagaimanapun, balanitis adalah pembengkakan yang tidak normal, ini terjadi kerana jangkitan atau masalah kulit kronik.

Balanitis berkait rapat dengan kulat atau bakteria yang tumbuh subur di kulup atau kepala zakar. Terutama bagi anda yang tidak terlalu mementingkan kebersihan zakar seperti:

  • Tidak membilas sabut dengan bersih semasa mandi
  • Menggunakan sabun yang mengandungi minyak wangi
  • Menggunakan sabun yang menjadikan zakar kering
  • Menggunakan losyen wangi atau semburan pada zakar
Baca juga: Sudahkah Anda Membersihkan Zakar Anda Dengan Betul?

4. Hubungi Dermatitis

Dermatitis kontak adalah keadaan yang disebabkan oleh pendedahan kulit kepada bahan yang menjengkelkan. Biasanya dermatitis kontak ini menjadikan zakar gatal dan merah. Kerengsaan ini biasanya muncul setelah anda menggunakan sabun atau produk penjagaan kulit tertentu yang belum pernah anda cuba. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kondom yang dipicu oleh bahan kimia di dalamnya.

5. Tinea Cruris

tinea crusis juga salah satu masalah yang disebabkan oleh kulat. Tetapi lebih khusus lagi, penyakit ini disebabkan oleh pakaian basah atau lembap kerana peluh. Biasanya keadaan ini cukup banyak dialami oleh mereka yang bekerja seharian lelah seperti atlet misalnya. Walau bagaimanapun, masalah ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang sering memakai pakaian yang lembap.

Hasil dari tinea crusis bukan hanya kemerahan, kawan-kawan. Tetapi kulit zakar dapat mengelupas, ruam, dan merasakan sensasi terbakar. Bukan hanya zakar, malah menyerang paha dan bahagian bawah perut.

Nah, geng, bagaimana? Apakah lima penyebab di atas yang sering anda lakukan menyebabkan zakar anda menjadi merah? Jangan memandang rendah, geng, kerana kesihatan alat kelamin anda berkaitan dengan kesihatan pembiakan anda.

Baca juga: Kesihatan lelaki dapat dinilai berdasarkan keadaan zakar!

Sumber:

Healthline.com. Titik merah pada zakar.

Medicinet.com. Gatal Zakar: Gejala & Tanda


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found