Kelebihan Kacang Tanah untuk Lelaki - GueSehat

Siapa yang tidak suka makan kacang? Tidak hanya sedap, kacang juga kaya dengan nutrien dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dari membantu menurunkan berat badan hingga mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Di samping itu, terdapat khasiat kacang untuk lelaki yang tidak boleh dilepaskan kerana dapat meningkatkan fungsi seksual. Bagaimana ia boleh berlaku?

Kacang Mantaaf untuk Lelaki

Ini adalah hasil kajian yang dilakukan terhadap 83 lelaki dengan usia antara 18-35 tahun. Para penyelidik membahagikan peserta kepada dua kumpulan, iaitu mereka yang mengikuti diet tinggi lemak, memakan makanan yang diproses, tetapi tanpa kacang, dan mereka yang mengikuti diet yang sama tetapi memakan 60 gram kacang yang terdiri daripada kacang walnut, hazelnut, dan badam.

Peserta kajian kemudian diminta untuk menjawab soal selidik pada awal dan akhir kajian yang dirancang untuk mengenal pasti dan menilai fungsi seksual mereka, seperti kekuatan libido mereka dan kualiti orgasme mereka. Di samping itu, tahap darah periferal sebanyak oksida nitrik (TIDAK) dan E-selectin juga diukur kerana kedua-duanya boleh menjadi penanda yang mempengaruhi kualiti aliran darah atau keupayaan ereksi.

Hasil kajian menunjukkan bahawa berbanding dengan kumpulan kawalan yang tidak makan kacang, lelaki yang menambahkan kacang dalam diet mereka mengalami peningkatan yang signifikan dalam fungsi orgasmik dan keinginan seksual. Walau bagaimanapun, ujian darah yang dilakukan dalam kajian ini tidak menunjukkan perbezaan kadar NO atau E-selectin .

"TIDAK atau E-selectin adalah penanda pengganti fungsi endotel yang berkaitan dengan fungsi orgasmik dan keinginan seksual, ”kajian itu membaca. Kesimpulan kajian adalah bahawa prestasi seks lelaki yang memakan kacang, seperti kacang walnut, kacang hazel, dan badam, juga meningkat.

Cara Meningkatkan Prestasi Seks

Berdasarkan kajian ini, ternyata kelebihan kacang pada lelaki adalah bahawa mereka dapat meningkatkan fungsi seksual. Namun, ada cara lain yang boleh dilakukan lelaki untuk meningkatkan prestasi seksual. Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan prestasi seks yang boleh dilakukan!

1. Cuba kekal aktif

Bukan hanya dengan makan kacang, senaman secara teratur dapat meningkatkan prestasi seksual. Walaupun hubungan seks dapat meningkatkan degupan jantung anda, senaman secara teratur juga dapat meningkatkan prestasi seksual. Latihan selama 30 minit, seperti berenang atau berlari, dapat meningkatkan libido.

2. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh mempengaruhi kesihatan, termasuk libido. Tekanan boleh meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah yang boleh mempengaruhi atau merosakkan keinginan dan prestasi seksual. Selain itu, tekanan juga boleh mencetuskan tabiat buruk, seperti merokok atau pengambilan alkohol yang boleh merosakkan prestasi seksual. Oleh itu, elakkan tekanan dengan berbual dengan pasangan anda atau rakan terdekat.

3. Perhatikan pemakanan

Selain makan kacang, bersenam secara teratur, dan mengurangkan tekanan, anda juga perlu memperhatikan nutrien yang anda makan. Makan buah, seperti pisang kerana kaya dengan kalium yang dipercayai dapat meningkatkan prestasi seksual.

Makan juga makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti salmon, tuna, alpukat, atau minyak zaitun. Makanan yang mengandungi vitamin B, seperti telur, kacang tanah dan kacang merah juga dipercayai dapat meningkatkan aliran darah ke zakar dan mencegah disfungsi ereksi.

Jadi, lelaki tidak teragak-agak untuk makan kacang. Kerana ada manfaat kacang untuk lelaki, yang telah dibuktikan oleh penyelidikan, iaitu meningkatkan fungsi dan prestasi seksual. Nah, untuk meningkatkan prestasi seksual, anda boleh melakukan cara di atas, ya, geng.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan atau perkara lain yang anda ingin berunding dengan pakar, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Tanya Doktor' yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

Forbes. 2019. Makan lebih banyak kacang untuk meningkatkan kehidupan seks anda: apa yang sebenarnya dikatakan oleh sains .

Garis Kesihatan. 2017. 9 Cara Lelaki Meningkatkan Prestasi Seksual.