Mengapa Bayi Merangkak Ke belakang? | Saya sihat

Sebagai salah satu tahap perkembangan motor kasar sebelum dapat berjalan, bayi akan merangkak. Sekiranya bayi biasanya merangkak ke hadapan, mengapa si kecil merangkak ke belakang? Adakah ada yang tidak kena dengannya?

Merangkak mempunyai banyak faedah untuk si kecil anda

Manusia diciptakan untuk menjadi makhluk yang dinamik. Itulah sebabnya kita dikurniakan tangan dan kaki. Inilah juga yang mendasari fasa merangkak, yang biasanya dikuasai oleh bayi pada usia 8-10 bulan, menjadi tonggak pertama kebebasan si kecil.

Sejak dulu dia bergantung sepenuhnya pada bantuan ibu atau orang dewasa lain untuk bergerak, kini dia dapat menggunakan organnya untuk bergerak dan bergerak.

Bukan hanya itu, dari segi perkembangan anak, faedah merangkak juga membantu mengembangkan dan memperbaiki sistem atau keseimbangan vestibular, deria, sistem kognitif, kemahiran menyelesaikan masalah, dan koordinasi, termasuk:

 • Jelajah secara bebas.
 • Membangun kesedaran tentang badan di dalam ruang, sehingga tahu di mana ia berada dan bagaimana melakukan manuver di sekitarnya.
 • Ajar untuk memahami pergerakan.
 • Modal permulaan untuk mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah.
 • Latih bahagian kiri dan kanan badan untuk berkoordinasi dengan baik.
 • Latih ketepatan kemampuan penglihatan untuk melihat kiri dan kanan.
 • Meningkatkan saraf deria dengan merasakan pelbagai tekstur semasa merangkak, seperti marmar keras, permaidani lembut, atau playmat lembut.

Sejauh mana faedah dari kemampuan yang satu ini? Bukan hanya itu, merangkak adalah tempoh pertama dan terpanjang yang akan dilakukan oleh si kecil anda dengan tangannya, Ibu.

Dengan cara itu, merangkak berguna untuk mengembangkan kekuatan dan kestabilan di bahu. Ini penting kerana membolehkan si kecil mengawal tangannya untuk menguasai kemahiran asas, seperti:

 • Makan sendiri.
 • Kenali warna.
 • Main dengan mainan.
 • Tulis.
 • Pakai pakaian anda sendiri.
Baca juga: 5 Makanan Kaya dengan Zat Besi untuk Mencegah Anemia

Bagaimana Sekiranya Anak Kecil Anda Merangkak Ke Belakang?

Cara anak kecil anda merangkak boleh berbeza antara satu bayi dengan bayi yang lain. Ada yang mula belajar merangkak dari posisi rawan setelah kehilangan keseimbangan dari posisi duduk. Yang lain mula belajar merangkak sambil duduk, kemudian menyedari mereka dapat mendorong tangan mereka ke lantai dan menggeser badan bawah mereka untuk bergerak.

Juga, tidak semua bayi akan merangkak pada masa yang sama. Sebilangan bayi kelihatan mula merangkak pada usia mereka 7 bulan, sementara yang lain mungkin memakan masa hampir setahun.

Bukan hanya usia, gaya merangkak juga boleh berbeza-beza. Sebilangan bayi mengalihkan seluruh badannya ke lantai atau yang disebut menghisap . Ada yang menggabungkan merangkak dengan memusingkan badan. Terdapat juga kombinasi merangkak dan duduk. Satu minit dia merangkak, satu minit dia duduk, kemudian dia merangkak dan duduk semula.

Lalu, mengapa si kecil merangkak ke belakang? Pediatrik mempunyai beberapa kesimpulan mengenai perkara ini, iaitu:

1. Anak kecil anda menggunakan lengannya lebih banyak ketika dia belajar untuk menyokong badannya. Ketergantungan pada lengannya cenderung menghasilkan kekuatan merangkak dengan gerakan mendorong ke hadapan, yang menyebabkan dia mundur.

2. Anak kecil anda tidak terbiasa menggunakan kekuatan kakinya ketika dia ingin mengangkat badannya setelah berbaring di perutnya atau masa perut .

3. Oleh kerana semua kekuatan tertumpu pada bahagian atas badan, si kecil masih memerlukan masa untuk memahami mekanisme merangkak dan mula mendorong tubuhnya ke hadapan dengan kakinya.

4. Ramai ibu membiarkan bayi mereka bersandar di perutnya dan mendorong menggunakan tangan mereka, untuk mengangkat diri dan menyokong leher. Ini membolehkan bahagian atas badan mengembangkan kekuatan yang diperlukan. Akibatnya, umumnya bayi banyak bergantung pada bahagian atas badan, bukan pada kaki.

Inti dari kesimpulan ini adalah bahawa bayi menggunakan kaedah termudah untuk membuat mereka bergerak dan bergerak. Itulah sebabnya, dia melakukan semua itu berdasarkan kemampuan yang dia kuasai. Cepat atau lambat dan dengan rangsangan yang betul, kaki si kecil akan semakin kuat dan gaya merangkaknya dapat bertambah baik.

Baca juga: Hati-hati, COVID-19 boleh mencetuskan diabetes!

Cuba Perbaiki Gaya Merangkak Anak Kecil Anda, Ayuh!

Merangkak adalah tonggak penting untuk pengembangan kemahiran motor. Walaupun doktor tidak keberatan bagaimana bayi anda merangkak, anda masih boleh mencuba beberapa cara berikut untuk membetulkan gaya merangkaknya. Inilah petua:

1. Jemput bermain

Ibu boleh mencuba bermain dengan anak kecil anda. Semasa dia cuba menjauhkan diri dari Mums, dia perlahan-lahan menggunakan kakinya untuk bergerak lebih cepat. Atau, anda juga boleh mengajaknya menangkap mainan yang anda lemparkan. Semasa melakukan ini, letakkan badan anda pada tahap yang sama dengan anak kecil anda sehingga dia merasa ditemani.

2. Undang masa perut

Tidak seperti ketika dia sakit perut, ajar dia untuk membengkokkan kakinya dan bersandar pada lutut ketika dia ingin berpusing atau bergerak.

3. Memancing dengan mainan

Memiliki mainan yang berbunyi, bukan hanya dapat menghibur si kecil, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk memikat dia datang kepada anda dengan menggerakkan kakinya dan dibantu oleh tangannya.

Anda memerlukan masa untuk si kecil menguasai gaya merangkak yang ideal. Sebenarnya, menurut ahli psikologi Universiti New York, Karen E. Adolph, PhD., Yang telah melakukan banyak penyelidikan mengenai topik ini, kelajuan merangkak meningkat sebanyak 720% setelah 20 minggu latihan bayi. Di samping itu, ukuran "langkah" merangkak telah meningkat sebanyak 265%. Dengan kata lain, terus menemani anak kecil anda merangkak ke depan dan bersiap sedia untuk melihat kemajuannya! (AS)

Baca juga: Tidak dijangka! Ini adalah 7 Sayur Menyusu Selain Daun Katuk

Rujukan

Ibu bapa. Merangkak bayi.

Tangisan Pertama. Merangkak ke belakang.

Hari ini. Semasa Bayi Merangkak?